Презентація книги «Приоскілля козацьке» краєзнавця Леся Ісаїва

Приоскілля10 червня 2016 року в місті Ізюм Харківської області відбулася презентація книги «Приоскілля козацьке» Заслуженого працівника освіти України, Лауреата Всеукраїнської літературно-мистецької та краєзнавчої премії імені Петра Василенка, члена Національної спілки краєзнавців України Леся Ісаїва.

Книга Леся Ісаїва «Приоскілля козацьке» (Харків, 2016. – 308 с., 210 іл.) сприяє ґрунтовному переосмисленню минулого краю, особливо часів козаччини та заселення східних просторів України. Новітнє дослідження охоплює центральну частину Ізюмського слобідського полку, що лежала по ріці Оскіл. Хронологічні рамки — XVI–XVIII століття. До широкого обігу вводиться велетенський масив раніше невідомої інформації, яка почерпнута автором у архівах, музеях, малодоступних публікаціях, зібрана в ході археологічних розкопок та розвідок, під час власних етнографічних та краєзнавчих експедицій.

IMG_3591На сторінках книги розповідається про найдавніше місто Слобожанщини — славний Цареборисів, Борисівград на Осколі. Лесь Ісаїв наводить архівні відомості про дати та обставини заснування ряду поселень, перші десятиліття їх існування.

Вітаємо видання, яке вперше на Харківщині так глибоко та майстерно оповідає про козацькі часи в чітко окресленому регіоні (Ізюмський, Борівський, Куп’янський, Дворічанський райони Харківської області та Лиманський район Донецької області). Це дослідження розумно й послідовно впроваджує науковий погляд на козацьке минуле.

IMG_3601Крім вказаної, протягом останнього місяця в чотирьох районах Харківщини, у містах Куп’янськ та Ізюм пройшло сім презентацій новаторського дослідження, які із захопленням сприйняті тутешньою громадськістю. У Ізюмському та Борівському районах до цього найактивнішим чином долучилася й влада в обличчі райдержадміністрацій та її відділів. До чотирьох сотень шанувальників козацької минувшини збирали зали в Ізюмі, Куп’янську та Боровій, де палко обговорювали унікальну для краю книгу. Зокрема в Ізюмі не змогли залишитися осторонь цієї знакової для Харківщини події голова райдержадміністрації Любов Шамрай, її заступник Василь Лесик, Герой України Андрій Ровчак, професор Микола Шакін, прес-секретар Ізюмської єпархії протоієрей Олександр Ольшанський, кандидат історичних наук, доцент кафедри українознавства Харківського національного університету ім. Каразіна Наталія Аксьонова, науковці-історики, місцеві краєзнавці, викладачі історії, підприємці, учителі, бібліотекарі, усі небайдужі до історії рідного краю.

IMG_3606Ця книга завдячує дуже багатьом людям. Тим хто підтримував автора, повсякчас допомагав у роботі над книгою, фінансував її видання. Зокрема й Миколі Кириченку — одному із найуспішніших та наймолодших фермерів Борівщини широко відомому своїми добрими справами. Це людина успіху, яка створила сама себе. Особистість масштабного мислення та дій, він з великим задоволенням підтримав і допоміг у виданні книги. Ще й подарував більше 400 примірників своєї книги бібліотекам Ізюмщини та Борівщини.

У своєму виступі на презентації 10 червня 2016 року в місті Ізюм, крім усього іншого, Микола Кириченко зазначив: «Поява книги Леся Ісаїва “Приоскілля козацьке” не просто культурна подія чи історичне відкриття. Це значно більше. Я як обласний депутат та фермер спілкуюся з великою кількістю людей і помічаю їх потребу самоідентифікуватися, ототожнювати себе з кращими, сильнішими. Кожному хочеться гордитися своїми предками, своєю малою та великою Батьківщиною, кожен хоче сказати: “А от у мене вдома таке було!..”».

Як справедливо зазначають у передмові до книги куп’янські волонтери й українські активісти Володимир і Тетяна Захарови, які теж фінансували дослідження: «Приоскілля поволі пробуджується після тривалого летаргійного сну в неволі та намагається розібратися, коли, як і чому це сталося. Книга “Приоскілля козацьке” допоможе нам у цьому. Вона поведе нас правдивими стежками пізнання нашого непростого минулого».

Коротко про автора книги:
Лесь Ісаєв
— автор п’яти історичних книг та декількох сотень статей. Він «Заслужений працівник освіти України», Лауреат Всеукраїнської літературно-мистецької  та  краєзнавчої премії імені Петра Василенка, член Національної спілки краєзнавців України.

Член Національної спілки краєзнавців України
Леонід Щибря

One thought on “Презентація книги «Приоскілля козацьке» краєзнавця Леся Ісаїва”

  1. Читаю Вашу працю…, в захваті від проведеної Вами роботи. Дякую Вам за те, що завдяки Вам дізнаюся в сорок з лишнім років, про те що мала б дізнатися в школі про рідний край. Мерсі боку автору!

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *