До 25-річчя Незалежності України видано біобібліографічний довідник «Краєзнавці Черкащини»

OBL_DOVIDNYK_2016_2Впродовж двох років тривала робота Черкаської обласної організації Національної спілки краєзнавців України над створенням унікального видання — біобібліографічного довідника «Краєзнавці Черкащини», присвяченого 25-річчю Незалежності України. Нещодавно він побачив світ у черкаському видавництві «Вертикаль».

Епіграфом до видання обрано слова П.Т. Тронька: «Любов і глибока шана до рідної землі, до своєї малої батьківщиниодне  з найсвятіших почуттів, яке кожна людина проносить крізь усе життя, усвідомлюючи особисту причетність до долі народу і усієї України».

Мельниченко ВасильУ передмові до видання голова правління Черкаської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, професор Василь Мельниченко зазначив, що «за усією багатогранною краєзнавчою роботою в минулому і сьогодні стоять люди, які присвятили своє життя невтомній подвижницькій праці на ниві краєзнавства. В кожному місті і селі Черкащини завжди були і є краєзнавці — патріоти рідного краю і України, головним життєвим кредо яких було і залишається об’єктивне вивчення подій минулого, життя і діяльності видатних уродженців Черкащини, донесення до широкого загалу достовірних знань про героїчні і трагічні сторінки нашої минувшини. Виходячи саме з цього, при розробленні концепції біобібліографічного довідника домінантою була теза про необхідність належного поцінування самовідданої праці краєзнавців — чи то науковців, чи то аматорів, привернення до краєзнавства уваги з боку державних інституцій з метою більш повного використання його можливостей у патріотичному вихованні громадян».

краєзнавці черкащиниЦе перше в історії черкаського краєзнавства з’явилося видання, до якого включені відомі краєзнавці минулого і сьогодення, що зробили вагомий внесок у розвиток краєзнавства Черкащини. Довідник містить найсуттєвішу інформацію про життя та дослідницьку діяльність подвижників краєзнавства, а також відомості про їхні найвагоміші праці та фото. До нього увійшли 204 статті-довідки 96 авторів про краєзнавців з усіх міст і районів області.

Реалізовуючи біобібліографічний проект, його ініціатори своїм обов’язком вважали в такий спосіб скласти шану безкорисливим літописцям рідного краю, в тому числі й незаслужено забутим, показати потужний інтелектуальний потенціал краєзнавства Черкащини як важливого чинника творення Української незалежної держави.

Серед включених до довідника імен — краєзнавці, які зазнали репресій і безпідставних звинувачень у 1930-х роках: Теодосій Мовчанівський, Петро Курінний та Григорій Храбан з Умані, Софія Терещенко із Звенигородки, Докія Гуменна із Жашкова, Костянтин Кушнір-Марченко з Чорнобаївщини. Покоління дослідників 1960-х і наступних років представлено у довіднику такими відомими краєзнавцями як Михайло Пономаренко (Золотоніщина), Іван Сорокопуд (Канів), Михайло Іванченко (Звенигородщина), Ольга Діденко, Василь Стефанович і Микола Комарницький (Умань), Олександр Найда (Чигирин), Іван Гуріненко (Городище), Кость Гудзенко (Кам’янка), Іван Волошенко (Монастирище), Іван Городинець (Драбівщина), Павло Соса і Микола Щербина (Черкаси) та багато інших самовідданих і безкорисливих дослідників історії краю, які багато зробили для розвитку краєзнавства і формування громадянсько-патріотичних якостей черкащан, були активними учасниками розбудови Української держави в роки незалежності.

Хронологічно пропонований для широкого читацького загалу довідник охоплює період від зародження системного  краєзнавства на території сучасної Черкащини до сьогодення.
Матеріал у довіднику подається у вигляді статей, розміщених в алфавітному порядку. Працюючи над статтями, укладачі притримувалися вимог до видань подібного типу: прізвище, ім’я по-батькові; дата і місце народження, а для померлих — дата і місце смерті; здобута освіта, наукові ступені і вчені звання (за наявності); основні періоди біографії; краєзнавчо-пошукова та просвітницька діяльність; нагороди, відзнаки, премії. В кінці статті  — бібліографічний список найвагоміших праць краєзнавця і список інформаційних джерел, у яких йдеться про діяльність персоналій. Кожна стаття підписана прізвищем автора.

Над створенням довідника працювала редколегія у складі членів НСКУ: В.М.Мельниченко, к.і.н., проф. (голова), к.і.н., доц. Г.М.Голиш, М.І.Борщ, к.і.н., доц. Т.А.Клименко, к.і.н., доц. І.І.Кривошея, д.і.н., проф. В.М.Лазуренко, В.Б.Страшевич, М.М.Щербина, д.і.н., проф. А.Ю.Чабан. Упорядники — В.М.Мельниченко, Г.М.Голиш.

Проведення презентації видання заплановано у рамках відзначення 25-річчя Незалежності України в містах і районах області у серпні-вересні цього року.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *