ЧУДНОВУ — 600 РОКІВ! Відбулася Всеукраїнська конференція «Чуднів і край в контексті історії малих і середніх міст Волині»

Чуднів-17?8 вересня 2016 року в приміщенні зали засідань Чуднівської міської ради Житомирської області відбулась Всеукраїнська науково-краєзнавча конференція з міжнародною участю «Чуднів і край в контексті історії малих і середніх міст Волині», яка була присвячена 600-й річниці з часу першої писемної згадки про місто Чуднів в історичних документах та 25-й річниці з дня проголошення незалежності України. Організаторами конференції стали Національна спілка краєзнавців України, управління культури Житомирської обласної державної адміністрації, Житомирська обласна організація НСКУ, Чуднівська районна державна адміністрація та виконавчий комітет Чуднівської районної ради.

Чуднів-2Для учасників та гостей конференції у вестибюлі приміщення Чуднівської міської ради працівниками районної бібліотеки було організовано  виставку краєзнавчої літератури. На конференцію запрошені вчителі та бібліотекарі з шкіл Чуднівського району.
Учасниками конференції були краєзнавці з Бердичева (Житомирська обл.), Брусилова (Житомирська обл.), Житомира, Кам’янець-Подільського (Хмельницька обл.), Києва, Любара (Житомирська обл.), Любека (Німеччина), Ніжина (Чернігівська обл.), Новоград-Волинського (Житомирська обл.), Старої Синяви (Хмельницька обл.) Харкова та Чуднова (Житомирська обл.). Вони представляли Житомирський державний університет імені Івана Франка, Житомирський агроекологічний університет, Київський національний університет культури і мистецтв, Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя, Харківський національний педагогічний університет імені Григорія Скороводи, Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка, Житомирський обласний краєзнавчий музей, Музей історії міста Бердичева, Волинський регіональний музей українського війська та військової техніки.

Чуднів-3Чуднів-4На відкритті Пленарного засідання конференції прозвучали привітання міського голови міста Чуднова Розводовського Івана Йосиповича, голови Чуднівської районної адміністрації Яригіна Петра Івановича та голови Чуднівської районної ради Домашенка Павла Павловича. Вони вручили нагороди кращим краєзнавцям Чуднівського району: Миколі Трушу та Юрію Гайдашу. Голова Житомирської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Скавронський Павло Степанович зачитав текст привітання учасникам і гостям науково-краєзнавчої конференції, яке надійшло від Голови Національної спілки краєзнавців України, члена-кореспондента Національної академії наук України, доктора історичних наук, професора Реєнта Олександра Петровича та вручив Свідоцтво почесного краєзнавця України викладачу Новоград-Волинського промислово-економічного технікуму Ваховському  Віктору Станіславовичу. Грамотами Житомирської обласної організації НСКУ були відзначені краєзнавці Сірик Анатолій Силович — за вивчення історичного минулого міста Чуднова та його відображення в фундаментальній книзі «Чуднів. На бистрині історії» (у 2-х томах), та Данилюк Тарас Петрович — за створення і ведення Інтернет-сайту села П’ятка Чуднівського району «П’ятка. Земля моїх батьків».

На Пленарному засіданні з науковими доповідями виступили завідувач кафедрою спеціальних історичних дисциплін та правознавства Житомирського державного університету імені Івана Франка, доктор історичних наук, професор Ярмошик Іван Іванович («Чуднівський регіон в історії козацьких рухів кінця ХVІ століття»), краєзнавець Лукуц Юрій Михайлович («Видатні уродженці Чуднівського краю в Енциклопедії сучасної України»), доцент кафедри історії України Житомирського державного університету імені Івана Франка, кандидат історичних наук Ковальчук Іван Васильович («Нацистський окупаційний режим і діяльність ОУН(Б) на території Чуднівського району у 1941?1943 роках»), краєзнавець Данилюк Тарас Петрович («Князі Острозькі і Чуднівщина») та  аспірант кафедри всесвітньої історії Кам’янець-Подільського національного університету ім. Івана Огієнка Мацьков Олександр Миколайович («Чуднів: вибір В.Шереметьєвим місця дислокації російської армії 26?27 вересня 1660 року»).

До початку проведення конференції за сприяння міського голови міста Чуднова  І.Й.Розводовського було видано науковий збірник матеріалів конференції «Чуднів і край в контексті історії малих і середніх міст Волині», який надійде в усі бібліотеки Чуднівського району та стане в нагоді учням, вчителям, гостям Чуднівщини та усім небайдужим до вивчення рідного краю громадянам.

Для учасників науково-краєзнавчої конференції було проведено місцевим краєзнавцем Юрієм Гайдашем екскурсію по історичних місцях міста Чуднова.

Повними позитивних вражень від почутого на конференції та побаченого на екскурсії учасники конференції з новими власними творчими намірами в майбутній краєзнавчій роботі залишили гостинне старовинне 600-річне місто Чуднів з надією на мир і спокій в нашій державі та нові особисті краєзнавчі дослідження.

Павло СКАВРОНСЬКИЙ,
голова правління Житомирської обласної організації
 Національної спілки краєзнавців України

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *