Засідання правління Закарпатської обласної організації НСКУ

Правління ЗОО НСКУ-1На черговому засіданні правління Закарпатської обласної організації НСКУ, яке проводив його голова Михайло Делеган, було розглянуто ряд проблемних питань. Серед них були й ті, які  обговорювалися в порядку контролю за виконанням раніше прийнятих рішень. Зокрема, актуальні питання стосувалися збереження творчої спадщини відомого скульптора, народного художника України, лауреата Державної (нині — Національної) премії імені Т.Шевченка В.І.Свиди та будинку сім’ї відомого художника Рошковича.

Спілчани підготували пропозиції щодо вирішення важливих завдань у сфері культури краю й надіслали їх для включення до зведеного плану управління культури Закарпатської обласної державної адміністрації на 2017 рік. Так, запропоновано включити до плану фінансування книговидавництва на наступний рік й творчі доробки краєзнавців.

Правління ЗОО НСКУ-2У зв’язку із завершенням  строку повноваження оргкомітету та відбіркових комісій з присудження обласних премій в галузі літератури та мистецтва, а також журналістики, краєзнавці обговорили  і вирішили рекомендувати включити до їх складу членів спілки відповідно до фахової спеціалізації. Всі присутні підтримали  пропозиції щодо включення:
— до комітету з присудження обласних премій в галузі літератури та мистецтва — голову правління Закарпатської ОО НСКУ, кандидата історичних наук  М.В.Делегана;
— до відбіркової комісії з присудження обласної премії в галузі літератури імені Ф.Потушняка — В.В. Браславця, директора Державного підприємства «Всеукраїнське державне багатопрофільне видавництво «Карпати», члена обласної організації НСКУ;
— до відбіркової комісії з присудження обласної премії в галузі театрального мистецтва імені братів Євгена та Юрія-Августина Шерегіїв — В.С.Габорця, члена правління обласної організації НСКУ;
— до відбіркової комісії з присудження обласної премії імені Йосипа Бокшая та Адальберта Ерделі — Ф.П.Ерфана, в.о. директора Закарпатського обласного художнього музею імені Йосипа Бокшая, члена правління обласної організації НСКУ;
— до відбіркової комісії з присудження обласної премії в галузі журналістики імені М.Бабидорича та В.Ґренджі-Донського — Р.А.Офіцинського, завідувача кафедри, доктора історичних наук, професора Ужгородського національного університету, заступника голови правління обласної організації НСКУ.

Правління ЗОО НСКУ-3Також одностайно прийнято звернення до голів Закарпатської обласної державної адміністрації та Закарпатської обласної ради щодо вирішення проблем трьох обласних музеїв в Ужгороді (Закарпатського краєзнавчого музею імені Т.Легоцького, Закарпатського музею народної архітектури та побуту та Закарпатського художнього музею імені Й.Бокшая). Всі пропозиції попередньо були обговорені з директорами музеїв. На пропоновані ремонтні роботи вже виготовлена проектно-кошторисна документація.

Правління ЗОО НСКУ-4Обласна організація також долучилась до вирішення проблем розвитку України. Так, член спілки, голова ревізійної комісії М.М.Петровці, маючи чималий досвід у сфері економіки, підготував проект пропозицій щодо загальнодержавної «Стратегії сталого розвитку України» на період до 2030 року (текст пропозицій див. нижче).

На засіданні було обговорено питання, що стосується розвитку музейної справи. Член правління Ф.П.Ерфан інформував про підготовку Міжнародної конференції «Музейний простір та сучасне суспільство», яка відбудеться  23?25 вересня 2016 року в Закарпатському обласному художньому музеї імені Й.Бокшая. На конференцію запрошені провідні музейники й реставратори з Угорщини, Львова та Ужгорода. Одним із основних питань, що розглядатиметься на конференції буде роль регіональних музеїв, у тому числі й тих, що діють на громадських засадах. У ході обговорення член правління, голова Закарпатської обласної організації Національної спілки письменників України В.П.Густі зауважив, що в області на громадських засадах діє чимало музеїв, в тому числі й літературних. Василь Петрович запропонував провести круглі столи та семінари з представниками громадських музеїв краю, на яких обговорити й виробити  чіткі порядок та інструкції щодо обліку й збереження експонатів.

На завершення спілчани обговорили ряд питань, які необхідно внести до плану роботи обласної організації на наступний рік.

Василь Коцан,
відповідальний секретар
Закарпатської обласної організації НСКУ

Пропозиції
до 
Стратегії  сталого  розвитку  України

Закарпатська обласна організація НСКУ розглянула Стратегію сталого розвитку України на період до 2030 року і вносить до неї наступні пропозиції.

1) На стор. 3 у визначенні громадськості не треба вживати «одна особа».
2)Замість збалансованого розвитку доцільно вживати сталий розвиток, який більше відповідає суті цього процесу та вже давно (з 80-х років) вживається у спеціальній літературі.
3) При визначенні стратегічного бачення розвитку України (с.6?8) дається перелік проблем і факторів без виділення пріоритетів . Доцільно, на нашу думку, виділити тут завдання знищення олігархічної системи України як основну проблему на шляху до сталого розвитку нашої країни.
4) На стор. 10 та 11 чотири рази згадується завдання створення нових робочих місць, але не дається конкретний  критерій  ні щорічного зростання, ні до 2030 року. А це ланка в ланцюзі завдань влади, за яку можна витягнути більшість проблем, як в цілому країни, так і кожного регіону, міста, села.
5) На стор. 14 поставлене завдання  «З 2018 року забезпечити повноцінне функціонування ринку земель сільськогосподарського призначення» вважаємо слід доповнити вимогою розробки законодавчого механізму, який би унеможливив скупку за безцінь земель України та заборонив скупку української землі іноземцями.
6) В операційній цілі 1.2, думаємо, слід зафіксувати недопустимість приватизації Укрзалізниці та газотранспортної системи країни.
7) В операційній цілі 3.1 вважаємо за необхідне варіант 3 про мінімальний рівень заробітної плати та пенсій не нижче фактичного розміру прожиткового мінімуму доповнити показником про середній рівень зарплати в країні по роках (2020?2025?2030) з орієнтацією на досягнення східноєвропейських країн.
8) В операційній цілі «Бідність» потрібно закласти впровадження прогресивної системи оподаткування доходів, наближеної до західноєвропейської, бо діюча нині в Україні — це пародія на прогресивну систему оподаткування  зарплати.
9) Також в операційній цілі 3.1 потрібно поставити завдання більш детально диференціювати тарифи на комунальні послуги , виходячи із принципу «більше споживаєш — більший тариф», тобто щоб пенсіонер  в однокімнатній квартирі за 100 квт в місяць не платив  по такому ж тарифу, як “мажор” за 600 квт у своєму палаці.
10) Загальну відповідальність за впровадження Стратегії,  вважаємо, слід покласти на Кабінет Міністрів України.
11) Контроль за розробкою та реалізацією Стратегії сталого розвитку України доцільно доручити Національній раді сталого розвитку України.

Підготував голова ревізійної комісії ЗОО НСКУ, кандидат економічних наук М.М.Петровці.

М.В. Делеган,
голова правління
Закарпатської обласної організації НСКУ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *