У Черкасах вручили краєзнавчу премію

Черкаси11 листопада 2016 року в Черкасах вручили обласну краєзнавчу премію імені Михайла Максимовича. Церемонія вручення премії та дипломів вже традиційно відбулася у науковій бібліотеці імені Михайла Максимовича Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

ХрестоматіяПереможців визначали у двох номінаціях: індивідуальній та колективній. У першій лауреатом став науковець із Корсуня-Шевченківського Степенькін Станіслав Юрійович — автор книги «Хрестоматія з історії Корсунщини ХІ — початку ХІХ століття». Серед авторських колективів перемогу здобули 12 авторів (Т.Бичок, Л.Висоцька, Ю.Ляшко, С.Магльована, О.Мушта, Н.Пугач, Г.Таран, О.Ткаченко, Л.Туренко, С.Філіпова, Т.Чупак, М.Шкаліберда) видання про відомих  жінок Кам’янщини «Незбагненна, земна героїчна». Обидві книжки побачили світ у видавництві Юлії Чабаненко.

“Робота краєзнавців неоціненна, побудована значною мірою на ентузіазмі, сказав, вітаючи переможців, ректор ЧНУ Олександр Черевко. Але ця робота безцінна. Вона частина великої державної роботи і задля науки, і в національно-патріотичному вихованні, і щодо розвитку туризму”.

Переможців також привітали голова Черкаської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Василь Мельниченко, голова конкурсної комісії премії Валентин Лазуренко та директор бібліотеки імені Михайла Максимовича Григорій Голиш.
Зокрема, голова комісії  В.Лазуренко також наголосив на важливості краєзнавчої роботи додавши, що кожна із цих книг є важливою та самобутньою: “Наш край неповторний, прекрасний, а праці сьогоднішніх лауреатів це повністю підтверджують”.

Нагадуємо, що обласна краєзнавча премія імені Михайла Максимовича вручається з 1994 року. Першим її лауреатом став відомий краєзнавець Михайло Пономаренко (1920-2010). Відтоді і до сьогодні організатори збираються, аби пошанувати авторів за їх краєзнавчі праці та подякувати за плідну роботу.

З рук організаторів нагороди отримали не лише лауреати премій, а й Олексій Компанієць — студент ЧНУ, автор книги «Село Червона Слобода на Черкащині в період Другої світової війни», отримав з рук голови Черкаської обласної організації НСКУ членський квиток Спілки.

Після офіційної частини на учасників заходу чекали музичні подарунки від жителів Корсунщини та Кам’янщини як ще одне свідчення багатства і неповторності нашого краю.

Присутні на заході студенти, працівники університету, бібліотекарі та краєзнавчий актив області ознайомились з тематичною краєзнавчою виставкою «Літописці Шевченкового краю», яку підготували працівники наукової бібліотеки.

Підготовлено за матеріалами:
Про це говорять Черкаси — ПРОЧЕРК.інфо
Інформаційне видання “ВиЧЕрпно”
Служба новин “Вчасно”

 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *