Навчальний посібник голови Черкаської облорганізації НСКУ Василя Мельниченка «Черкащина в добу Української революції 1917–1921 рр.»

OBL_POSIBNYK_2016_SВідповідно до Указу Президента України про відзначення 100-річчя Української революції 1917–1921 років в Черкаській області за участі обласної організації НСКУ розроблена програма підготовки та відзначення цієї дати.
Вона передбачає проведення комплексу заходів щодо увічнення на Черкащині пам’яті про події і визначні постаті Української революції, облаштування та благоустрій меморіальних місць.

5В окремий розділ виділено інформаційні, науково-освітні та культурно-мистецькі заходи, зокрема видання навчальної та інформаційно-довідкової літератури, до підготовки якої долучилася обласна організація Національної спілки краєзнавців України. Першим серед таких видань побачив світ навчальний посібник «Черкащина в добу Української революції 1917–1921 рр.».  Його автор голова Черкаської обласної організації НСКУ, професор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Василь Мельниченко.

У навчальному посібнику на основі проблемно-хронологічного методу висвітлюються події Української революції 1917–1921 років, які відбувалися на Черкащині в контексті історії України цього періоду, участь черкащан у боротьбі за незалежність і соборність України. Зміст посібника доповнюють вміщені у ньому документи, хронологічна таблиця подій, перелік історичних місць пам’яті доби революції, ілюстративний матеріал. Зміст і виклад матеріалу відповідає вимогам програми з історії України для навчальних закладів усіх типів, передусім загальноосвітніх.

231 січня 2017 р. у Смілянському міському будинку культури автор презентував свій посібник громадськості міста. Він наголосив, що в історії краю особливе місце посідають події Української революції 1917–1921 рр. У той буремний час Черкащина була одним із регіонів розгортання національно-визвольної боротьби, а черкащани брали активну участь у відновленні української державності. У квітні 1917 р. у Звенигородському повіті було створено перший загін Вільного козацтва, на повітовому з’їзді затверджено його організаційну структуру. Загони Вільного козацтва сформувалися також у Канівському, Уманському та Черкаському повітах і згодом набули поширення в Україні. У жовтні 1917 р. у Чигирині відбувся Всеукраїнський з’їзд Вільного козацтва. В подальшому козаки Черкащини брали активну участь у повстаннях проти радянської влади, денікінського та німецького режимів, входили до складу Армії УНР. У червні 1918 р. за участі козаків Вільного козацтва розпочалося Звенигородське збройне повстання.
Потужним осередком селянсько-повстанського руху проти загарбників (німецьких окупантів, денікінців, більшовиків) став Холодний Яр, який згодом набув загальноукраїнського значення у боротьбі за українську державність. Повстанська територія Холодноярська республіка, мала високий рівень воєнної організації, власне самоврядування. Завдяки волелюбному характеру жителів та природно-географічним особливостям Холодний Яр був неприступним бастіоном.
У кінці 1919-го на початку 1920-го років територією краю проходив підтриманий черкащанами героїчний Перший Зимовий похід Армії УНР.

1Презентуючи свій посібник, автор зазначив, що Черкащина батьківщина багатьох видатних державних і військових діячів Української революції 1917–1921 рр. Серед уродженців краю міністр закордонних справ і міністр юстиції, голова уряду УНР, заступник голови Директорії, президент УНР в екзилі А.М.Лівицький, міністр морських справ УНР контр-адмірал М.І.Білинський, посол УНР у Греції Ф.П.Матушевський, заступник головнокомандувача Армії УНР О.О.Загродський, генерали Армії УНР Ю.Й.Тютюнник, А.М.Вовк, Г.М.Базильський та багато інших визначних постатей революції.

За авторським задумом посібник покликаний допомогти вчителям, викладачам, усім, хто займається вивченням минувшини рідного краю, сформувати цілісне уявлення про революційні події 1917–1921 років на Черкащині, участь наших земляків у боротьбі за незалежність і соборність України та їхню військову звитягу, тож після завершення презентації автору подякували керуючий справами Смілянського міськвиконкому О.Є.Головченко, методист методичного кабінету Смілянського відділу освіти Т.Б.Нестропа.

3Емоційного забарвлення заходу надали виступи ансамблю козацької пісні «Заграва» Смілянського будинку культури (керівник В.П.Голубничий) і учениці гімназії В. Іванової.

Автор посібника, голова обласної організації НСКУ В.М.Мельниченко поділився подальшими творчими планами. Того ж дня він взяв участь у міській учнівській краєзнавчій конференції, присвяченій 100-річчю Української революції 1917–1921 рр.

 Світлана Остапова,
член НСКУ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *