Всеукраїнська туристсько-краєзнавча конференція учнівської молоді

DSC_6519Відповідно до Плану всеукраїнських і міжнародних організаційно-масових заходів з дітьми та учнівською молоддю на 2014/2015 навчальний рік за основними напрямами позашкільної освіти (наказ МОН України від 14.08.2014 року № 936) у  м. Ужгороді з 30 жовтня по 02 листопада п.р. була проведена Всеукраїнська туристсько-краєзнавча конференція учнівської молоді (далі – конференція).

Конференція завершила I етап Всеукраїнської історико-краєзнавчої акції учнівської та студентської молоді „А ми тую славу збережемо” (далі – акція) з дослідження подій Другої світової війни 1941-1944 років на території України. Присвячувалася конференція 70-й річниці звільнення українських земель від нациських загарбників.

Проводили захід Український державний центр туризму і краєзнавства учнівської молоді, Закарпатський центр туризму, краєзнавства, екскурсій і спорту учнівської молоді у співпраці з Радою Організації ветеранів України та Правлінням Національної спілки краєзнавців України за підтримки органів державної влади Закарпатської області.

Конференція проводилась з метою виховання в учнівської молоді патріотизму, національної гідності і передбачала привернення уваги громадськості до важливості патріотичного виховання підростаючого покоління, сприяння поглибленню духовної єдності поколінь, поглиблення знань учнівської молоді з історії України, її героїчних та трагічних сторінок.

Участь у конференції взяли делегації сімнадцяти областей України та м. Києва, представники органів влади Закарпаття, ветеранських організацій Закарпатської, Рівненської та Харківської областей, Національної спілки краєзнавців України.

На урочистому відкритті учнів та педагогів привітали директор департаменту освіти і науки, молоді та спорту Закарпатської ОДА Михайло Мотильчак, заступник директора Українського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді Дмитро Омельченко, голова Закарпатської організації Національної спілки краєзнавців України Михайло Делеган, директор Закарпатського центру туризму, краєзнавства, екскурсій і спорту учнівської молоді Володимир Чепа. На пленарному засіданні перед учасниками заходу виступили голова Закарпатської обласної ради ветеранів Іван Бігунець, голова Рівненської обласної ради ветеранів Олександр Ковальчук, голова молодіжної секції Харківської обласної ради ветеранів Нінель Батраченко.

Відповідно до програми конференції були проведені пленарні засідання, розгорнута виставка пошукових матеріалів за тематикою Другої світової війни. Робота секцій проводилась за такими темами:

– український вимір перемоги: фронтовий шлях військових частин і з’єднань, що обороняли та визволяли Україну;

– діяльність національно-визвольних формувань, партизанських загонів, підпільних груп, у т.ч. молодіжних, загонів інтернаціонального руху опору;

– дослідження участі юних героїв у складі військових частин,  партизанських загонів, підрозділів ОУН-УПА, підпільних організацій, їх особливої ролі в цій війні;

– дослідження вкладу українського народу, у т.ч. окремих підприємств, населених пунктів, родин, сімей тощо, в перемогу над фашизмом через самовіддану працю в тилу.

У змісті виступів учасників зазначених секцій висвітлювались теперішні події у житті українського народу: громадянський подвиг учасників Революції гідності, вшанування пам’яті патріотів Небесної сотні, героїзм українських воїнів у боротьбі за незалежність України від давніх часів до наших днів.

Керівники делегацій на секції обговорили питання форм і методів організації пошуково-дослідницької та музейної роботи у навчальних закладах; дослідження та висвітлення маловідомих сторінок війни на території України, пов’язаних з героїчною боротьбою на фронтах та в тилу тощо. Юні краєзнавці відвідали музеї, історико-культурні об’єкти, взяли участь у сходженні в гори до місць дислокації національно-визвольних формувань та партизанських загонів.

У центральному парку м. Ужгород учасники конференції за сприяння Ужгородської міської влади висадили садженці сакури з іменними табличками своїх областей, а також за своїх однолітків з Донецької, Луганської областей, м. Севастополя та АР Крим, які не змогли приїхати до Закарпаття.

01 листопада у День усіх святих учні, педагоги, місцеві краєзнавці, організатори конференції поклали квіти, вінки та поставили палаючі свічки до могил загиблих у Другій світовій війні та воїнів України, які загинули під час АТО та поховані в Ужгородському меморіальному комплексі “Пагорб слави”.

Конференція завершилась мітингом-реквіємом на кордоні України з Європейським Союзом, покладанням вінків та гірлянди до пам’ятника “Україна воїнам-визволителям”.

Учні та педагоги за підсумками конференції отримали Дипломи учасників, книги про воєнне лихоліття 40-х, автором яких є учасник конференції ветеран війни Олег Самойлович.

Конференція засвідчила непорушну єдність різних поколінь українців, неподільність нашої країни, бажання жити в мирі та злагоді (див. відео http://zik.ua/tv/video/18074/).

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *