ВІДБУЛОСЯ ЗАСІДАННЯ ПРЕЗИДІЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ СПІЛКИ КРАЄЗНАВЦІВ УКРАЇНИ (15 лютого 2023 року)

16 лютого 2023 року відбулося засідання Президії Національної спілки краєзнавців України на якому було розглянуто поточні питання роботи Спілки, обговорено нові проєкти.

Фото 1

Вперше за період війни, на засідання Президії до Києва завітали представники із різних регіонів України й прийняли участь у очному форматі, що сприяло плідній роботі й обговоренню важливих робочих питань. Голова Спілки член-кореспондент НАН України Олександр Реєнт подякував членам Президії НСКУ що змогли приїхати у непростий час. Олександр Петрович відзначив значну роботу обласних організацій НСКУ в умовах воєнного стану та бойових дій й наголосив на актуальності популяризації своїх напрацювань, у тому числі через соціальні мережі, сайт НСКУ, співпраці із ЗМІ.

Фото 2.

На засіданні також було заслухано звіти про роботу у 2022 р. двох регіональних організацій НСКУ: Київської міської та Черкаської обласної організації.

Про діяльність Київської міської організації НСКУ у 2022 р. доповідав її голова – Олександр Гончаров. Серед значних напрацювань Київської міської організації стала науково-педагогічна, науково-популяризаторська, видавнича, культурно-просвітницька робота, міжнародна співпраця, освітянське краєзнавство. Олександр Гончаров під час звіту виступив із пропозицією започаткувати від Спілки премію для молодих краєзнавців. Ця пропозиція була підтримана всіма членами засідання, обговорено робочу назву й окремі її положення.

Фото 3.

Від Черкаської обласної організації НСКУ доповідав її голова – Валентин Лазоренко. З початком повномасштабної війни черкаські краєзнавці розгорнули значну роботу у інформаційно-освітній сфері та співпрацювали із місцевими ЗМІ, активно відстоюють збереження історико-культурної спадщини, розпочали роботу із впровадження у освітніх закладах Черкащини курсів з історії рідного краю «Моя Черкащина».

Фото 4

Під час засідання було обговорено видання журналу «Краєзнавство». Перший заступник головного редактора Олег Бажан зауважив, що нині відбувається набір матеріалів у перший номер журналу за 2023 рік. Нині номера журналів за 2022 рік у електронному вигляді загружаються на сайт, адже у зв’язку із обмеженням електроенергії робота сайту була дещо обмежена.

На засідлані було проінформовано про план заходів НСКУ на 2023 р. Одним з найперших заходів буде проведення Міжнародної молодіжної конференції «ЮНЕСКО у дзеркалі досліджень молоді: сфера культури», який відбудеться 30 березня 2023 року в Києві, в онлайн форматі з ініціативи Комунального позашкільного навчального закладу «Київська Мала академія наук учнівської молоді» та за підтримки Національна спілка краєзнавців України. У конференції візьмуть участь відомі діячі науки та культури, науковці, освітяни, студенти закладів вищої освіти, учні 8–11 класів з України та закордону. Конференція покликана сформувати в молодого покоління розуміння значимості ролі культурної спадщини в формуванні національної ідентичності, познайомити його з сучасними дослідженнями, актуальними проблемами у справі забезпечення захисту та збереження культурної спадщини, особливо в умовах російської агресії та знищення історико-культурних цінностей держави, отримати навички дослідницької роботи.

Фото 5

На засіданні Президії НСКУ було нагороджено голову Черкаської обласної організації НСКУ Валентина Лазоренка почесною грамотою НСКУ, а також обговорено кандидатів для відзначення Спілкою у 2023 р.

Прес-секретар НСКУ Дмитрій Ніколайчук

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *