У ПОЛТАВІ ВШАНУВАЛИ ПАМ’ЯТЬ ВЧЕНОЇ-ІСТОРИКИНІ ВІРИ ЖУК (1928-2008)

13 квітня 2023 року у Полтаві було проведено Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Наукова спадщина вченої Віри Жук (1928-2008)», присвячену 95-річчю від дня народження вченої. Віра Жук – визначна вчена-болгаристка, архівіста, краєзнавиця, педагогиня.

Фото 1

У конференції взяло участь 72 учасника. 50 учасників були присутні в залі і 22 доєдналися до наукового зібрання он-лайн. Географія учасників –  Київ, Запоріжжя, Харків, Черкаси, Чернігів, Одеса, Кременчук, Полтава, Горішні Плавні.

Вітальну адресу учасникам конференції було надіслано від Посольства Республіки Болгарія в Україні.

Відкрив конференцію і виголосив вступне слово д.і.н., проф., ректор Полтавського університету економіки і торгівлі, голова правління Полтавської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Олексій Нестуля. У доповіді було зазначено, що Віра Жук поклала все своє життя на вивчення історії та краєзнавства. І в цьому сенсі вона була дійсно особистістю харизматичною, непересічною. Це беззаперечно визнають ті, хто знайомий з історією відродження краєзнавства в Україні і на Полтавщині. Адже не можливо уявити підготовку полтавського тому унікального видання «Історія міст і сіл УРСР» без Віри Никанорівни. Так само як і дослідження багатьох сторінок історії нашого краю. І навіть ті дискусії, які продовжуються навколо її «нового погляду» на його найдавніші часи, лише підтверджують це.

Фото 2

Д.і.н., проф., завідувачка кафедри педагогіки та суспільних наук Полтавського університету економіки і торгівлі, відповідальний секретар  Полтавської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Ірина Петренко продемонструвала фото-відео презентацію про життєвий і науковий шлях Віри Жук.

Вітальне слово сказала керівник Всеукраїнської асамблеї болгар України, головний редактор всеукраїнської державної газети «Роден край» Дора Костова. Вона наголосила на важливості збереження пам’яті про Віру Жук та її наукового доробку для зміцнення українсько-болгарських відносин.

Фото 3

Під час конференції відбулося відкриття фотовиставки «Невтомна трудівниця краєзнавчої ниви»: до 95-річчя від дня народження Віри Жук (автор – Світлана Капко, науковий співробітник наукової бібліотеки Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського).

Під час конференції багато теплих спогадів і щирих слів прозвучало на адресу ученої Віри Жук. Це ім’я  не забуте. А, як відомо, людина живе доти, допоки її пам’ятають.

Віра Жук залишила глибокий слід в історії України і зокрема, Полтавщини. Вона зробила гідний і вартий глибокої пошани внесок у вітчизняну і всесвітню історичну науку, створивши унікальні за змістом концепції історичного розвитку України та, здійснивши ряд наукових припущень, які допомагають сучасним поколінням розібратися в своїй історії та з’ясувати «Хто ми ? Яких батьків ми діти ?»!!!

За матеріалами Полтавської ОО НСКУ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *