Відбулося засідання президії НСКУ приурочене Всеукраїнському дню краєзнавства

25 травня 2023 р. відбулося засідання президії НСКУ приурочене Всеукраїнському дню краєзнавства на якому було обговорено ряд питань щодо роботи Спілки за перше півріччя 2023 р., прийнято нових членів до Спілки, нагороджено активних краєзнавців.

Фото 1

Розпочалося засідання із вручення квитків новим членам НСКУ та вручено нагороди активним краєзнавцям. Свій квиток тримала директора Вишгородського історико-культурного заповідника Владлена Литовченко, директор Броварського краєзнавчого музею Ігор Крепак. Найвищою персональною відзнакою НСКУ було нагороджено Світлану Архипову та Володимира Ляхоцького. Грамотами НСКУ було нагороджено Владлену Литовченко, Ігоря Крепка, Ігоря Вєтрова.

Фото 2.. Фото 2.

Фото 2

Під час засідання голова НСКУ, член-кореспондент НАН України Олександр Реєнт доповів про роботу Спілки за І півріччя 2023 р. О.Реєнт відзначив значну активізацію роботи Черкаської, Полтавської, Хмельницької, Івано-Франківської, Київської міської, Київської обласної, Вінницької обласних організацій. Окремо було відзначено про відновлення краєзнавчих подорожей (Полтавська обласна організація), проведення краєзнавчих та культурно-освітніх заходів (Івано-Франківська, Черкаська, Хмельницька, Львівська, Донецька, Полтавська обласні організації). Краєзнавці, у 2023 р., значну увагу приділили збереженню культурно-історичних цінностей, відстоюванні національної ідентичності.

Голова Хмельницької обласної організації НСКУ доктор історичних наук, професор Юрій Телячий доповів про діяльність очолюваної ним краєзнавчої організації. Детально про роботу Хмельницької ОО НСКУ читайте у найближчих номерах журналу «Краєзнавство».

Фото 3

Заступниця голови Спілки Руслана Маньковська ознайомила членів Президії із підготовкою до проведення Другої міжнародної літньої школи з музейної педагогіки для учнів: Освітянське краєзнавство є пріоритетним напрямом у діяльності Спілки. Розглядаючи краєзнавство як дієвий інструмент формування національної свідомості та почуття патріотизму, що є надзвичайно актуальним в умовах сучасної російсько-української війни, Спілка приділяє значну увагу співпраці, зокрема, з МАН України, Київською малою академією учнівської молоді. Спільно вже здійснено низку цікавих освітньо-краєзнавчих проектів. З 19 червня 2023 р. розпочинає роботу Друга міжнародна літня онлайн-школа з музейної педагогіки для учнів України, присвячена діяльності шкільних музеїв. Краєзнавці долучилися до розробки програми школи, запрошення до участі оригінальних громадських музеїв, шкільних осередків, відомих фахівців музейної справи в Україні, залучення школярів із усієї України та закордоння.

На засіданні Президії було заслухано подання і затверджено кандидатури Петра Слободянюка, Валентина Лазуренка, Олександра Гончарова, Григорія Савченка на Премію ім. Героя України Петра Тронька НСКУ.

Активного обговорення набуло питання про встановлення Премії НСКУ для молодих краєзнавців. Члени Президії підтримали ідею започаткування нагороди для молодих, активних краєзнавців.

Руслана Маньковська розповіла про підготовку та проведення щорічного Краєзнавчого марафону, присвяченого Всеукраїнському дню краєзнавства: Краєзнавчий загал вже кілька років поспіль щороку проводить наприкінці травня і початку червня  Краєзнавчий марафон, відзначаючи Всеукраїнський день краєзнавства. У сучасних умовах воєнного стану краєзнавці, багато з яких сьогодні захищають Батьківщину на фронті, є учасниками волонтерського руху, запланували цілу низку просвітницько-краєзнавчих заходів, спрямованих на об’єднання українців довкола актуальних питань відсічі ворогу на гуманітарному, краєзнавчому та культурному фронтах, популяризацію основної ідеї краєзнавства – вивчати і шанувати історію та культуру рідного краю. Прохання до всіх керівників регіональних організацій подати інформацію про краєзнавчі заходи, які будуть систематизовані та проаналізовані Президією Спілки для звіту Міністерству культури та інформаційної політики.

На затвердження Президії НСКУ було винесено питання щодо започаткування Київською міською організацією НСКУ «Стипендії імені академіка Андрія Лободи Київської міської організації Національної спілки краєзнавців України», яка призначатиметься студентам ЗВО м.Києва з метою створення більш сприятливих умов для навчання молоді, відзначення найбільш обдарованих студентів, заохочення їх до краєзнавчих досліджень та участі у громадській краєзнавчій роботі. Положення про стипендію було підтримане всіма членами Президії.

Наприкінці засідання Президії було рекомендовано до друку два видання: журнал «Краєзнавство» (№1-2, за 2023 р.) (доповідав заступник головного редактора журналу Олег Бажан) та навчальний посібник «Київ та Київщина в історико-краєзнавчих дослідженях (кінець ХVIII – початок ХХ ст.» (доповідав голова Київської міської організації НСКУ).

Прес-секретар НСКУ Дмитрій Ніколайчук

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *