Краєзнавці відзначили Всеукраїнський день краєзнавства рядом заходів по всій Україні

28 травня відзначається Всеукраїнський день краєзнавства – свято, започатковане Національною спілкою краєзнавців України у 2017 р. Ми зібрали список подій та заходів які були приуроченні Всеукраїнському деню краєзнавства. Маштаби і розголос приємно вражає.

День-краєзнавства-1

22 -28 травня 2023 р. – краєзнавчий тиждень від Кропивницької обласної організації НСКУ:

Фото 1. Кропивницький

22 травня – етнологиня Світлана Проскурова прочитала лекцію «Від етнокультурного розмаїття до діалогу культур в Україні» в Кропивницькій обласній універсальній науковій бібліотеці ім.Д.Чижевського.

22 травня у Меморіальному музеї М.Л. Кропивницького пройшов урочистий захід з нагоди 183-ї річниці від дня народження засновника першого українського професійного театру, письменника, театрального режисера та актора Марка Кропивницького.

23 травня в обласному краєзнавчому музеї відбулася чергова студія проєкту «Мова міста», присвячена одному з найвідоміших архітекторів колишнього Єлисаветграда – Олександру Лишневському за матеріалами досліджень члена НСКУ Володимира Поліщука та презентація старовинних поштових листівок з колекції члена НСКУ Юрія Тютюшкіна.

23 травня, в обласному краєзнавчому музеї до Дня Героїв відбулася презентація тематичної виставки «Воїни. Історія українського війська» від Українського Інституту національної пам’яті.

24 травня до Європейського Дня парків в обласному краєзнавчому музеї пройшов тематичний захід та презентація виставки малюнків обласного конкурсу «Свій голос віддаю на захист природи».

24 травня, в обласному краєзнавчому музеї у рамках проєкту «Історична пам’ять про Другу світову війну: у пошуках історичної правди» відбулася друга відкрита лекція «Битва за Дніпро і «українське питання» у СРСР» кандидата історичних наук, доцента Олександра Чорного.

24 травня в обласному краєзнавчому музеї відбулася творча зустріч з нагоди 55-річчя зі створення літературної студії «Сівач». Присутніх на зустрічі письменників привітав з ювілейною датою директор краєзнавчого музею Борис Шевченко та наголосив, що краєзнавчий музей завжди відкритий для спільних проєктів.

25 травня, в обласному краєзнавчому музеї відбувся пам’ятний захід до Дня Героїв, присвячений Віктору Голому (1981-2014) – музейнику, краєзнавцю, учаснику російсько-української війни. Пам’ять героя вшанували музейники, викладачка ЦДПУ ім. В.Винниченка Світлана Проскурова.

25 травня в обласному краєзнавчому музеї відбулося чергове засідання історико-краєзнавчого дискусійного клубу «Кліо». Темою обговорення були життєвих та бойовий шлях одного з активних учасників боротьби за незалежність України в період 1917-1921 років – отамана Степової дивізії Костя Юрійовича Пестушка (1898-1921).

25 травня, в обласному краєзнавчому музеї відбулася публічна лекція його директора, заступника голови Кіровоградської обласної організації НСКУ Бориса Шевченка про історію музейної справи на теренах Центральної України. У заході взяли участь краєзнавці, співробітники Державного архіву Кіровоградської області, Регіонального центру наукових досліджень з історії України, бібліотечних та музейних закладів обласного центру.

Фото 2. Донецька ОО НСКУ

26 травня Донецька обласна організація НСКУ провела І Регіональну краєзнавчу конференцію «Краєзнавчі читання», присвячена дню краєзнавства. Детальніше про неї читайте на нашому сайті.

Фото 3. Івано-Франківськ

Краєзнавчий тиждень на Прикарпатті:

18 травня 2023року у м. Коломия у Національному музеї  народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського відбулася презентація першого українського видання класичної праці польського етнографа, фольклориста Оскара Кольберга “Покуття”.

24 травня у Національному заповіднику «Давній Галич» відбувся Круглий стіл «Галич і Галицька земля в доісторії і Середньовіччі: проблеми та перспективи розвитку культурної спадщини Давнього Галича», приурочений до 1125-ої річниці з часу згадки про Галич у «Діяннях угрів».

24 травня 2023 року в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася зустріч з членами історико-краєзнавчого об’єднання «МОЄ МІСТО» з нагоди 16-ліття з часу створення.

25 травня 2023 року в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася репрезентація реґіонального науково-методичного альманаху «Краєзнавець Прикарпаття» з нагоди виходу його 40-го числа. Зустріч об’єднала місцевих істориків, краєзнавців, письменників, поетів та усіх, хто любить рідне Прикарпаття!

Заходи щодо відзначення Всеукраїнського дня краєзнавства на Чернігівщині:

19 травня у смт Седнів на базі філії Чернігівського історичного музею «Садиба Лизогубів», пройшов семінар краєнавців , музейників, бібліотекарів області.

23 травня відбулася Музейна зустріч, присвячена 150-річчю краєзнавця Ю.С. Виноградського

24 травня – засідання клубу «Краєзнавець» при Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці за темою «Літописи громад пишемо разом», присвячене Всеукраїнському Дню краєзнавства

27 травня 2023 р. Відбулася зустріч з відомим чернігівським археологом Ю.М. Ситим «Кераміка Чернігівщини з найдавніших часів до сьогодення».

Заходи до Всеукраїнського дня краєзнавства від Полтавської обласної організації НСКУ:

16 травня – Презентація книги члена ПОО НСКУ Миколи Пшинки «Історія медиции Котелевського району».

25 травня відбулася лекція члена ПОО НСКУ Олега Лебединського: “Полтава доби Івана Петровича Котляревського”, відтворена на основі карт та планів 19 століття за допомогою 3-Д графіки.

28 травня було проведено екскурсію слухачів Університету третього віку, групи “Краєзнавчі студії Полтавщини” в смт Козельщина, екскурсовод секретар ПОО НСКУ Ірина Петренко.

28 травня відбулася навчальна екскурсія студентів 1 курсу спеціальності 032 Історія та археологія факультету історії та географії ПНПУ імені В.Г. Короленка до Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному.

28 травня – презентація збірника наукових статей «Шості Череванівські наукові читання». Лекція про діяльність професора А.С. Череваня для студентів 3-4 курсів спеціальностей 032 Історія та археологія, 014.03 Середня освіта (Історія) факультету історії та географії.

Краєзнавчі заходи на Волині:

26 квітня 2023 року – відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція “Історія, культура та освіта у науковій спадщині Олександра Цинкаловського”.

16 травня – відбувся Тринадцятий круглий стіл на тему «Музеї у формуванні сталого майбутнього».

Черкаська обласна організація НСКУ до Всеукраїнського дня краєзнавства у м.Черкаси в Обласній універсальній науковій бібліотеці імені Тараса Шевченка 29 травня 2023 р. провела Круглий стіл на тему: “Краєзнавчий фронт Черкащини”, за участі керівництва обласної військової адміністрації. Детальніше про форум читайте на нашому сайті.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *