Презентація нового краєзнавчого дослідження у Полтаві

8 листопада 2023 року Полтавська обласна організація Національної спілки краєзнавців України (голова правління – д.і.н., проф., ректор ПУЕТ Олексій Нестуля) спільно з відділом краєзнавства Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І.П. Котляревського організували і провели  презентацію краєзнавчих видань Олександра  Сірого.

Фото 1

Зокрема, видання «Грунська сотня Гадяцького полку: збірник архівних документів XVII-XVIII ст.».  В основі книги –  архівні документи XVII-XVIII ст.: компути, ревізії, метричні книги та сповідні відомості парафіян православних церков.

Фото 2

Олександр Сірий за фахом медик. Але вже понад 20 років займається вивченням історії свого роду, своєї малої Батьківщини. Народився він у селі Велика Павлівка. Тепер це Охтирський район Сумської області. Але від часу заснування села воно входило до Гадяцького, Зіньківського полку. Олександр Сірий підняв документи 300-річної давнини, відкрив чимало персоналій, пов’язаних з рідним краєм. Дослідник працював і продовжує працювати з історичними документами в архівах України, відшукуючи нові факти та біографії.

Фото 3

Доктор історичних наук, професор, відповідальний секретар Полтавської  обласної організації Національної спілки краєзнавців України  Ірина Петренко, яка була ініціатором цієї зустрічі, закцентувала на тому, що Олександр Сірий олюднив історію рідного краю, увівши нові чи маловідомі відомі імена для розвитку краєзнавчої біографістики.

На заході були присутні краєзнавці, науковці та родичі Олександра Сірого.

Щиро дякуємо автору за важливе і актуальне історико-краєзнавче дослідження. Продовжуймо вивчати історію свого рідного краю !!!

За матеріалами Полтавської ОО НСКУ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *