На Прикарпатті визначено й відзначено авторів найкращих книжок 2023-го

На Прикарпатті було проведено конкурс «Краща книга Прикарпаття 2023», визначено і лавреатів заснованої 2012 року ОО НСКУ обласної премії «Краща краєзнавча книга 2023».

Фото 1

Пошанування прикарпатських авторів та упорядників видань, визнаних журі найкращими з-поміж тих, що побачили світ торік, відбулося в ОУНБ ім. І. Франка. Їх привітали і вручили нагороди очільники обласних організацій національних спілок письменників та краєзнавців України Євген Баран і Михайло Косило (співголови журі), заступник голови Товариства письменників і журналістів ім. І. Франка Василь Бабій, голова Івано-Франківського осередку НТШ Василь Мойсишин і директорка бібліотеки Людмила Бабій. Ці громадські структури та головна книгозбірня краю і були організаторами конкурсу, про підсумки якого на урочистості вели мову члени його журі – заступник голови НСПУ, поет і прозаїк Ярослав Ткачівський та знаний літературознавець,  професор ПНУ ім. В. Стефаника Степан Хороб. Високо оцінив стан літературного життя, краєзнавчої діяльності і книговидання на Прикарпатті відомий український поет із м. Херсона, лавреат Національної премії України ім. Т. Шевченка Анатолій Кичинський.

Фото 2

Михайло Косило у виступі поінформував: якщо на обласну премію «Краща краєзнавча книга» за 2022 р. претендували автори видань лише у двох тематичних номінаціях, то їх число тепер вирішили значно розширити. Названо найкращі друковані дослідження в галузі краєзнавства за 2023-й і вручено дипломи їх авторам у восьми номінаціях: «Історико-церковне краєзнавство» – Микола Кугутяк. Монастирі давнього Галича – духовні обереги української нації; «Релігійне краєзнавство» – Надія Руско. Духовні осередки Галицького краю: релігієзнавчо-культурологічні аспекти; «Історичне краєзнавство» – Роман Діда, Володимир Устинський. Життєпис Івано-Франківська. Книга перша; «Туристичне краєзнавство» – Василь Мойсишин. Мандрівні есеї; «Медичне краєзнавство» – Ігор Любчик. Медичне краєзнавство Прикарпаття; «Мистецьке краєзнавство»Ганна Карась, Роман Дзундза. Олександр Козаренко: Недочитана партитура життя…: спогади про митця; «Освітянське краєзнавство» – Мирослав Габорак. Село на нашій Україні… (до 400-ліття першої письмової згадки про Текучу); «Бібліотечне краєзнавство» – Світлана Джоголик. За серію бібліографічних видань про відомих особистостей краю (Володимир Великочий, Ольга Деркачова, Тарас Прохасько, Михайло Яцків). Окрім того, в одній із 13 номінацій конкурсу «Краща книга Прикарпаття 2023» – «Історичне дослідження» – журі визнало переможцем Івана Монолатія за видання «Макогін псевдо Розумовський. Уявлена українська людина».

Фото 3

У світлиці ОУНБ, де відбувалася церемонія нагородження переможців конкурсу «Краща книга Прикарпаття 2023» і лавреатів обласної премії «Краща краєзнавча книга 2023», працівники бібліотеки розгорнули виставку, представивши понад сотню видань із її книжкових фондів, які вийшли друком торік і серед яких журі й обрало, на його думку, найбільш значущі книжки в розмаїтих тематичних номінаціях.

Фото 4За матеріалами Івано-Франківської ОО НСКУ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *