У Кропивницькому презентували книгу про учасника Української революції 1917 – 1921 років

23 серпня 20224 у Центральноукраїнському обласному краєзнавчому музеї відбулася презентація книги «Фотій Мелешко: воїн, письменник, мемуарист», присвяченої одному із відомих земляків – активному учаснику Національно-визвольних змагань 1917–1921 років, українському політичному і громадському діячеві, вояку Армії УНР, повстанському отаману, громадському діячеві в еміграції, письменнику та мемуаристу Фотію Миновичу Мелешку (1889–1970 рр.).

Фото 1

До презентації долучилися перший заступник голови Кіровоградської обласної ради Юрій Семенюк, директорка Департаменту культури та туризму ОВА Уляна Соколенко, музейники, освітяни, колеги, учні автора, громадськість. Презентацію видання приурочили до Дня Незалежності України та 135-річчя від дня народження Фотія Мелешка.

Фото 2

Директор обласного краєзнавчого музею, заступник голови Кіровоградської обласної організації НСКУ Борис Шевченко розповів, що це вже четверте видання із серії «Визвольна боротьба. 1917 – 1991 роки»: «Раніше були видані книги «ОУН і УПА на Центральноукраїнських землях. Документи та матеріали»; «Борці за Українську державність»; «Призабуті імена: підпілля ОУН на Центральноукраїнських землях» і сьогодні ми презентуємо книгу, присвячену непересічній особистості – Фотію Мелешко, внесок якого у розбудову нашої країни ми тільки сьогодні оцінюємо».

Фото 3

Автором видання є дослідник історії Центральноукраїнського регіону, старший науковий співробітник Регіонального центру наукових історико-краєзнавчих досліджень Сергій Мілютін. Ідея написати книгу про Фотія Мелешка з’явилася у 2021 році, коли готувалося видання про земляків, які боролися за українську державність у 1917-1921 рр. поділився автор. Сергій Мілютін наголосив, що постать Фотія Мелешка не локального, а всеукраїнського рівня. Він був свідком і учасником усіх подій Української революції на теренах нашого краю та міста, і його спогади, які ще потребують дослідження, значно розширять знання про наше героїчне минуле. «Мої книги присвячені борцям за українську державність, всім захисникам і захисницям нашої країни, всім воякам усіх поколінь – тим, хто боровся за державність за часів козачини, в період Української революції, в період Другої світової війни і ті, хто бореться зараз» підсумував автор.

Фото 4

З книги читач дізнається про участь Мелешка у революційних подіях, більшість з яких відбувалися на території нашого краю – у Глодосах, Новоукраїнці та у Єлисаветграді (сучасний Кропивницький), про його життя та творчість в еміграції. До книги увійшли не опубліковані раніше спогади діяча, його листи, унікальні фотографії з сімейного архіву, художні твори Фотія Мелешка, а також фрагменти протоколу допиту першої дружини Фотія Мелешка – Марфи Купріяненко (Короп) та некролог, підготовлений Миколою Кушніренком.

Видання буде цікавим як для істориків, краєзнавців, освітян, співробітників музейних закладів, так й для усіх, хто є небайдужим до історії боротьби українців за національну незалежність та становлення державності України.

За інформацією Кіровоградської ОО НСКУ

 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *