Наукова конференція у Новому Світі

Наукова конференція у Ново?...

Для кримознавців вже стало доброю традицією на початку жовтня збиратися у селищі Новий Світ на Міжнародну наукову конференцію «Актуальні питання історії, культури, етнографії Південно-Східного Криму». Кримська регіональна організація Національної спілки краєзнавців України, благодійний фонд «Афінеон» та Новосвітська селищна рада посприяли, аби 1–2 жовтня 2011 р. дослідники зустрілися вже вчетверте. Саме завдяки їхній активності зібрання науковців виявилися насиченими, повними цікавих доповідей та екскурсій.

1 жовтня під час ранкового та вечірнього засідань було заслухано понад двадцять змістових повідомлень. Серед інших хотілося б відзначити доповіді голови Кримської регіональної організації НСКУ професора Таврійського національного університету ім. В. І. Вернадського Андрія Анатолійовича Непомнящого та представників його наукової школи.

Цього року доповідь вченого була присвячена проблемі втрати культурних цінностей кримськими музеями в 20-ті роки XX ст. Проголошена інформація є частиною ґрунтовного дослідження Андрія Анатолійовича, пов’язаного з життям та науковою діяльністю видатного історика М. Л. Ернста. Присутніх на конференції вразили своєю різноманітністю та високим науковим рівнем доповіді, підготовлені під керівництвом А. А. Непомнящого: «З історії діяльності Феодосійського відділення Російського товариства з вивчення Криму» доцента Кримського університету культури, мистецтв і туризму О. В. Севастьянова, аспірантів Таврійського національного університету А. М. Савочки («До питання про вивчення громадської благодійності в Таврійській губернії») та Е. І. Сеїтової («Проблема заселення району Судака новими поселенцями (кінець 40 – 60 роки XX ст.)»); аспірантів Центру пам’яткознавства НАН України та УТОПІК (м. Київ) В. В. Каліновського («Священик В. Томкевич та археологічні дослідження Південно-Східного Криму») та Є. В. Молочко («Археологічні та культурно-історичні пам’ятки Південно-Східного Криму в путівниках О. Я. Безчинського»); студентів та магістрів сімферопольського вишу Олександра Кравчука, Шукрі Сейт-Маметова, Віктора Акімченкова, Кирилла Нагорняка.

Емоційністю та захопленням історією рідного краю також вирізнялися доповіді краєзнавців із Судака М. В. та О. С. Анісімових, М. І. Дементьєвої, О. Є. Вольфа та О. М. Герардіні. Кожне повідомлення викликало жваве обговорення.

Слід відзначити, що чи не вперше майже всі доповіді були безпосередньо пов’язані з Південно-Східним регіоном Криму. Загалом можна сказати, що засідання пройшли у творчій та дружній атмосфері. Завершився перший день екскурсією до будинку-музею князя Льва Сергійовича Голіцина та дегустацією виробів легендарного заводу шампанських вин «Новий Світ».

2 жовтня було підбито підсумки засідань та висловлено побажання зустрітися наступного року на п’ятій ювілейній конференції. Вона, скоріш за все, буде присвячена 1800-річчю Судака.

Завершилася конференція екскурсією до Судацького краєзнавчого музею.

Володимир Калиновський

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *