Юні герої – підпільники навічно в пам′яті народній

На виконання Постанови Верховної Ради України від 01 листопада 2011 року № 3982-VI «Про відзначення 70-річчя з дня створення підпільної молодіжної організації «Молода гвардія» та доручення Кабінету Міністрів України від 16 листопада  2011 року № 53927/1/1-11 Український державний центр туризму і краєзнавства учнівської молоді за підтримки МОНмолодьспорту України ініціював проведення Всеукраїнської краєзнавчої конференції учнівської молоді «Юні герої – підпільники навічно в пам’яті народній».

Зазначена конференція була проведена в Луганській області  з 01 по 03 жовтня 2012 року. Організаторами заходу були Український державний центр туризму і краєзнавства учнівської молоді, Луганський обласний центр дитячо-юнацького туризму і краєзнавства за вагомої підтримки Луганської обласної ради та Управління освіти і науки Луганської облдержадміністрації. До проведення конференції долучилися Рада Організації ветеранів України та Національна спілка краєзнавців України.

У конференції взяли участь делегації юних краєзнавців навчальних закладів з 12 областей України, міст Києва та Севастополя. Активними учасниками заходу були ветерани та учасники Великої Вітчизняної війни з різних областей України, представники громадських організацій Луганщини.

Урочисте відкриття конференції відбулося в актовій залі Луганського державного університету внутрішніх справ імені Е.О. Дидоренказаучастю представників Луганської обласної ради, органів управління освіти, ветеранських організацій. В дружній атмосфері учні та освітяни Луганщини щиро вітали педагогів та юних пошуковців з різних куточків України. Урочисту значимість події підтримали високопатріотичними художніми номерами курсанти – представники самодіяльних колективів університету внутрішніх справ.

Робота секцій конференції проводилась в аудиторіях Луганського обласного багатопрофільного ліцею за напрямами:

– дослідження бойового, фронтового шляху юних героїв – учасників бойових дій (синів полків, юнг), їх вкладу в перемогу над фашистськими загарбниками;

– дослідження участі юних героїв в партизанських загонах на підпільних організаціях, їх особливої ролі в діяльності зазначених бойових формувань;

– дослідження вкладу дітей та юнацтва в перемогу над фашизмом через самовіддану працю тилу.

У своїх пошукових роботах учні розкрили героїчні сторінки подвигів своїх юних земляків, які боролись проти нацистів на фронтах, в партизанських загонах, підпільних організаціях, самовіддано трудились в тилу для забезпечення Червоної армії. Долі юних героїв з Луганщини, Тернопільщини, Одещини, Сумщини, інших регіонів України пройшли через пам’ять і серця теперешніх їх ровесників, які пошуковою роботою продемонстрували свою патріотичну громадянську позицію.

Керівники делегацій обговорили питання форм та методів керівництва музейною та пошуково-дослідницькою роботою учнівської молоді, дослідження та висвітлення маловідомих сторінок війни на території України, пов’язаних з героїчною боротьбою дітей та юнацтва в партизанських загонах, підпільних групах, самовіддіною працею в тилу.

Учасники конференції відвідали Краснодонський обласний музей «Молода гвардія», монумент «Непідкорені» на місці страти молодогвардійців,  музей подвигу юних героїв у м. Ровеньки та місце розстрілу молодогвардійців в Гремучому лісі біля м. Ровеньки.

Юні краєзнавці отримали Дипломи учасників Всеукраїнської краєзнавчої конференції учнівської молоді «Юні герої – підпільники навічно в пам’яті народній», присвяченої 70-річчю створення підпільної молодіжної організації «Молода гвардія», друковані матеріали, вимпели тощо із символікою про подвиг молодогвардійців.

На урочистому закритті конференції юні пошуковці України висловили готовність продовжити пошукову роботу з вивчення героїчних подвигів юних патріотів нашої землі в роки Великої Вітчизняної війни.

Девізом учасників конференції, їх налаштованістю на подальший пошук стали слова поета Р. Рождественського:

«…Это нужно не мёртвым, это нужно живым».

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *