Юні краєзнавці знають правду про Велику Вітчизняну війну

Юні краєзнавці знають прав?...

«Шляхами подвигу і слави».Таку промовисту назву дістала історико-краєзнавча акція учнівської молоді, Всеукраїнський збір активістів якої урочисто відкрився у Національному комплексі «Музей Великої Вітчизняної війни 1941-1945 рр.» 21 жовтня 2010 року.

 

Збір ініціювали й організували Український державний центр туризму і краєзнавства учнівської молоді Міністерства освіти і науки України, Рада Організації ветеранів України, Національна спілка краєзнавців України та Меморіальний комплекс «Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років».

Подію приурочено до 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні, тож запрошення взяти в ній участь, що надійшло на ім’я Голови Національної спілки краєзнавців України, академіка НАН України, Героя України Петра Тимофійовича ТРОНЬКА, було доречним.

Присутні переглянули документальний фільм «Пам’ять, пам’ять…»., і виконуюча обов’язки директора Українського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді МОНУ Наталія Савченко запросила всіх хвилиною мовчання вшанувати пам’ять загиблих у боротьбі проти нацистських  загарбників.

Учасники бойових дій Володимир РИМАР та Дмитро КИР’ЯН із представниками учнівських делегацій Волинської, Луганської, Чернігівської областей та АР Крим поклали квіти до пам’ятника воїну-переможцю.

Були представлені один одному члени кращих із кращих краєзнавчих пошукових загонів і груп, активісти музеїв Бойової слави навчальних закладів України та учасники бойових дій, ветерани і учасники Великої Вітчизняної війни. Довго відлунювалися під склепінням оплески, поки малеча вручала сивочолим ветеранам квіти.

Представили тих, хто об’єднав зусилля учнів, педагогів, ветеранів війни, вчених-краєзнавців задля вагомої  справи. Виступили заступник Міністра освіти і науки України Ірина ЗАЙЦЕВА та начальник відділу позашкільної освіти, виховної роботи та захисту прав дитини Міністерства Алла СЕРЕДНИЦЬКА. Жінки зачитали привітання Міністра учасникам збору і вручили дипломи зразковим музеям країни.

Народний депутат України Петро ЦИБЕНКО як голова Ради Організації ветеранів України та голова комісії по роботі з молоддю Ради Раїса РИЖКОВА нагородили кращих пошуковців почесними грамотами РОВУ.

В. о. директора Українського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді МОНУ Наталія САВЧЕНКО та її заступник Дмитро ОМЕЛЬЧЕНКО представляли гостей, хоча саме їхній заклад був і є організатором та натхненником усіх краєзнавчо-пошукових справ серед навчальних закладів України.

Завідувачка науково-просвітницьким відділом Меморіального комплексу «Національний Музей історії ВВВ 1941-1945 років» Наталія ФІЛАТОВА розповіла про щоденне громадянське подвижництво своїх колег. Тих, хто по крихітках фіксує пам’ять про народний подвиг в ім’я врятованої гідності країн, народів, націй, – про музейних працівників усіх поколінь.

Багатьох схвилював і виступ учениці Харківської загальноосвітньої школи № 32 Валерії ПУШКАР, котра розповіла про пошукову роботу своїх колег.

Напрочуд тепло зустрів зал виступ Голови правління Національної спілки краєзнавців України, академіка НАН України, Героя України Петра ТРОНЬКА.

Головний краєзнавець України підкреслив непарадність справи, яка зібрала в Музеї кращих із кращих серед молодих слідопитів. «Молодь повинна і буде знати правду про далеку війну, яка забрала життя її дідів і прадідів», – підкреслив Петро Тимофійович. Роблячи цей акцент, Герой України зазначив, що високо оцінює пошукові й аналітичні можливості сучасної юні. Молодь, впевнений Герой України, хоче й готова знати правду про війну – якою гіркою й суворою вона б не була.

П.Т.ТРОНЬКО нагадав присутнім, як два з половиною роки тому Національна спілка краєзнавців, Міністерство освіти і науки України та Організація ветеранів України задумали й почали акцію «Шляхами подвигу і слави». «Бачу: зроблено неповторну, прекрасну, велику справу», – підкреслив він.

При цьому Голова НСКУ звернув гірку увагу на те, що через стільки років після переможного закінчення Великої Вітчизняної війни дехто береться переглядати її підсумки. «На жаль, навіть окремі історики неправильно показують і трактують подвиг радянського народу у роки війни, – зазначив Петро ТРОНЬКО. – Ми всі маємо нещадно боротися з таким беззаконням, із фактичним приниженням народного подвигу. Це – наш священний обов’язок».

За словами Героя України П.Т.ТРОНЬКА, про кожну краплю крові, про кожну сльозу, пролиту українським народом, мають знати сучасне й майбутні покоління. Акції на кшталт  «Шляхами подвигу і слави» якраз і відтворюють правду про подвиг нашого народу у воєнні роки. Про його справжню роль у спасінні Європи і світу від фашистської чуми.

«Так ми збережемо пам’ять про ту війну, – звертав щирі слова до слухачів Петро Тимофійович. – Про безсмертний подвиг старшого покоління – ветеранів, котрі сидять у цьому залі. Від Національної спілки краєзнавців України я пропоную продовжити цю роботу, зробити її надбанням усіх шкіл».

На думку П.Т.Тронька, це можуть бути рукописні журнали чи статті до газет. І називатися вони можуть так: «Орден і медаль у моєму домі». Адже за мужність і відвагу у тій Війні лише в Україні близько 2,5 мільйона осіб було нагороджено орденами й медалями. Понад дві тисячі з-посеред них удостоєно звання Героя Радянського Союзу, у т.ч. 31 – двічі. Молодий хлопець чи дівча мають знати, за що саме їхні дід чи прадід отримали високу державну нагороду.

Герой України П.Т.ТРОНЬКО побажав юним слідопитам дерзновень у дослідженні історії рідного краю та Великої Вітчизняної. І додав: серед книг про війну, які вийшли з-під його пера, є дослідження і про участь молоді у партизанських загонах, підпільних групах, військових формуваннях, її боротьбу проти фашистів. Цю книгу – «Подвигу молодих жити у віках» – він презентував Українському державному центру туризму і краєзнавства учнівської молоді, щиро подякувавши за організацію вважливої роботи з молоддю.

Після виступу Петра ТРОНЬКА оплески залу не стихали особливо довго.

Тепло привітав голову Національної спілки краєзнавців України і ветеран підпільно-партизанського руху на Київщині Ф.ЛЕЩЕНКО. Презентуючи йому книгу своїх спогадів, голова Ради ветеранів 13-ї армії дякував Петрові Тимофійовичу за давню плідну співпрацю на патріотично-краєзнавчій ниві.

Серед іншого, переможці історико-краєзнавчої акції дістали цінний фоліант – книгу «Перемога – на всіх одна», видану цього року в Москві. Автор глави «Радянська Україна у Великій Вітчизняній війні (1941-1945 рр.)» Ю.Шиловцев теж щиро привітав Петра Тимофійовича, подякувавши йому за невтомність у краєзнавчо-пошуковій роботі на посту Голови НСКУ та допомогу в написанні книги.

Наступного дня учасників чекала виставка матеріалів пошукових загонів – учасників Акції та робота в секціях за напрямами краєзнавчих досліджень.

Роз’їхавшись по домівках, юні пошуковці продовжуватимуть свою діяльність. Вони ще ліпше збагнуть: їхня робота – не ігри у «війнушку». Зрозуміють і те, що дорослі теж не граються з ними, доручаючи невтомно шукати героїв і не героїв.

Бо вони – молоді колеги старших у шляхетній справі збереження народної Пам’яті. Пам’яті і любові до живих героїв і світлої пам’яті про тих, хто не повернувся. Вони творять Всеукраїнську Книгу Пам’яті – народну Біблію скорботи і спомину.

Яка, мов струна, вічно бринітиме в наших серцях.

 

Додаток ІДодаток ІIДодаток ІII

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *