Культурно-просвітницький аспект краєзнавчої роботи в Інституті туризму ФПУ

Культурно-просвітницький а...

Первинний осередок КМО НСКУ Інституту туризму ФПУ у 2013 р. ініціював своєрідне підвищення кваліфікації з Києвознавства – відвідування музеїв м. Києва та ознайомлення з їх експозиціями.

Одним із перших став Музей однієї вулиці розташований на Андріївському узвозі і присвячений його історії. Експозиція музею дозволила здійснити подорож

у часі та просторі – від апостола Андрія до наших днів, від Андріївської церкви до Контрактової площі. У виставкому залі музею регулярно проводяться історичні, художні та документальні виставки. Нам пощастило відвідати виставку фотографій «Місто прекрасне, місто щасливе», створену завдяки переданим в дарунок музею склонегативам художника-киянина Ф.І. Данилова, на яких було збережено види Києва та киян (1910 р.). Використовуючи сучасні технології сканування та реставрування, негативи було перетворено у фотографії, які дозволяють побачити справжнє місто – без ретуші, зануритися в атмосферу життя киян початку ХХ століття.

Дослідження життя киян та міста було продовжено відвідуванням виставки Музею Шереметьєвих “1913 годъ. Изъ Киевской жизни”, яку гостинно розмістив  Музей історії міста Києва. Мета виставки – показати Київ таким, яким він був у 1913 р., сто років тому, останньому мирному  році. Власник чотирьох тисяч раритетних експонатів виставки, колекціонер та меценат Олексій Шереметьєв мріє передати колекцію місту, щоб її побачило якомога більше людей.

Напередодні Шевченківських днів було відвідане відділення Музею Тараса Шевченка – «Хата на Пріорці». Декілька років поспіль для студентів Інституту туризму спільно з співробітниками музею в «Тарасовій хатині» проводяться практичні заняття. Мініатюрний за своїм розміром, проте глибокий за внутрішнім змістом, музей неодмінно повинен стати одним з найбільш привабливих, відвідуваних туристичних місць Києва.

Києвознавство – це не лише минуле, але й сучасне життя міста та киян. Перший приватний музей сучасного мистецтва в Україні, що знаходиться по вул. Глибочицькій, 17, надав чудову можливість членамосередку долучитися до прекрасних витворів мистецтва: живопису, графіки, скульптури, які було створенопонад 500 авторами різних мистецьких шкіл і напрямів усіх регіонів України від 1930-х рр. до сьогодення. Музей має багатий ресурсний потенціал для реалізації освітніх планів, покликаних зацікавити якнайширшу аудиторію українським мистецтвом, його минулим, нинішнім та майбутнім.

У перспективіосередку – дослідження експозицій інших музеїв міста Києва, пізнання історії рідного краю у всіх її проявах, популяризація краєзнавчих знань серед студентства.

Професорсько-викладацький склад Інституту неухильно працює над підвищенням культурного рівня студентів, їх освіченості, над зміцненням любові до Батьківщини, зростанням зацікавленості до вивчення культурно-історичної спадщини нації та збереження її духовності.

 

Людмила Соловей, голова осередку КМО НСКУ в Інтитуті туризму ФПУ

Додаток ІДодаток ІIДодаток ІII

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *