На честь 100 – річчя від дня народження Михайла Івановича Томчанія

На честь 100 – річчя від дня ?...

14 липня у дворику «Гортензія» центральної Мукачівської міської книгозбірні розпочали тиждень популяризації творів відомого письменника та документів про нього.
На урочистості завітали відомі гості з Ужгорода – голова Закарпатської обласної організації Національної спілки письменників України, член ЗОО НСКУ Василь Густі, заступник начальника управління культури Закарпатської обласної державної адміністрації Василь Марюхнич, голова Закарпатської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Михайло Делеган, письменник, лауреат Національної премії імені Т. Г. Шевченка, член НСПУ і АУП Мирослав Дочинець доктор історичних наук, письменник і журналіст, прес-секретар ЗОО НСКУ Сергій Федака, поетеса, бібліограф Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Ф. Потушняка Надія Панчук, дочка М. Томчанія Габрієла із сімєю, син Михайло та інші.
Представники творчих організацій у своїх виступах відзначали легку вдачу, добропорядність і щиру людяність Михайла Івановича. Василь Густі наголосив на чоловічій вірності – дружина М. Томчанія Ізабелла до останнього його подиху була натхненням і вірною музою. А для В. Густі письменник був живим класиком і взірцем для наслідування.
Про таємниці популярності письменника –правдивість, народність, розкриття животворного значення землі для закарпатського селянина у своїх творах – промовляли М. Дочинець і М. Делеган. В «Жменяках» ми бачимо своїх предків – дідів, батьків, які кров?ю і потом у далекому зарубіжжі заробляли кошти для придбання шматка землі-годувальниці, а часом і помирали на землі, за землю… Нині, на жаль, також появилися випадки сімейних негараздів через межі та клаптики землі.
По родинному тепло сприйняли учасники зібрання виступи дочки Михайла Івановича Точанія Габріели Щоки, її чоловіка Василя, родину онуки письменника Катерини, які приїхали на свято з Угорщини.
Зворушливо і щиро пролунала розповідь про батька дочки письменника Габріели.
Христо Роглєв, колишній голова Товариства закарпатців у Києві, автор багатьох книг про видатних закарпатців розповів про неминаючу любов нині столичних закарпатців до рідного слова, крайової літератури, зокрема, до творів Михайла Івановича Томчанія.
Василь Марюхнич і Сергій Федака розповіли про значення творчості письменника для нинішніх і прийдешніх поколінь.
На фоні буйно уквітчаного дворика окрасою свята стали виступи Вероніки Тищук, акторки Закарпатського обласного російського драматичного театру (Мукачево) та її вихованців – учнів дитячої театральної студії «Росинка» Антоніо дель Росаріо і Ніколетти Мочані. Юні таланти прочитали уривки з творів М. І. Томчанія.
Тиждень, присвячений 100 – літньому ювілею М. І. Томчанія, охопив усю область. Зокрема, 15 липня в читальній залі Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Ф. Потушняка проведено круглий стіл під назвою «Літописець народної долі». Наступного дня відбулася панахида на могилі подружжя Томчаніїв. Того ж дня, 16 липня, дочка письменника Габріела влаштувала в будинку, де жив і творив її батько, урочистий прийом для творчої інтелігенції області.
На урочистих заходах з нагоди 100 – річчя з дня народження Михайла Івановича Томчанія були присутні учні, студенти і викладачі навчальних закладів області.
В числі організаторів вшанування пам?яті М. І. Томчанія була і Закарпатська обласна організація Національної спілки краєзнавців України.
Закарпатці читають, знають і шанують творчість свого талановитого земляка, яка служить для них життєдайним джерелом.

Голова ЗОО НСКУ М. В. Делеган

Додаток ІДодаток ІIДодаток ІII

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *