Пам’ять про відомого краєзнавця і музейника Григорія Гуртового вшанували в містечку Торчин

DSC05038Першого вересня минуло два роки, відколи закінчилася земна дорога Почесного краєзнавця України, лауреата премії НСКУ імені Дмитра Яворницького, заслуженого працівника культури України, видатного волинського історика, краєзнавця, музейного працівника, засновника і беззмінного директора Торчинського народного історичного музею Григорія Олександровича Гуртового (1924-2012).

Вшанувати пам’ять цієї світлої людини у містечко Торчин, де похований краєзнавець, прибули музейні працівники, краєзнавці, представники культури: з Волинського краєзнавчого музею були директор Анатолій Силюк, завідувач відділу методичної роботи з державними та громадськими музеями Олександр Вернидубов, з відділу культури Луцької РДА начальник Валентина Зінчук, директор Торчинської ЗОШ Ольга Ворошик, директор дитячої музичної школи смт. Торчин Ярослав Найда, з районної газети «Слава праці» Світлана Зозуля. Була також представник селищної ради Лідія Бабіюк. Запросили усіх приїхати у цей день працівники Торчинського народного історичного музею ім. Г. О. Гуртового: директор Олександр Мельник, екскурсовод Алла Сахнюк, доглядач Ніна Фесенко.

Спочатку на могилах Григорія Олександровича та його дружини, Ганни Іванівни, відбулося покладання квітів. Священнослужителі Свято-Стефанівського храму Київського патріархату отець смт. Торчин Степан і матушка Стефанія відслужили панахиду.

По цьому усі присутні побували в музеї імені Г. О. Гуртового, де його нинішній директор розповів про життєвий шлях і музейну долю Григорія Гуртового. До цього заздалегідь підготовлена тематична виставка, біля якої і проходила розповідь. Тут були представлені не тільки фотографії, але й особисті речі засновника музею: записні книги, окуляри, улюблена указка та ін. Оригінальні документи з фондосховища свідчили про перші роки діяльності створеного ним музею. Учасникам поминального дня демонструвалася власна марка, видана до 90-річчя Григорія Гуртового.

Виступив на Дні пам’яті директор обласного краєзнавчого музею Анатолій Силюк, який відзначив феноменальність і багатогранний талант Григорія Олександровича та його безмежну відданість Волині.

Начальник відділу культури Луцької РДА Валентина Зінчук розповіла про значення Торчинського музею у патріотичному вихованні молоді району, наголосила на деяких заходах, запланованих для пошанування пам’яті фундатора музею.

Усі відзначали великі подвижницькі справи, які зробив за життя Г. О. Гуртовий: написання десятка волинезнавчих книг і сотень статей, виховання поколінь школярів у дусі любові до минулого свого краю, пошук і збереження тисяч історичних пам’яток, створення Торчинського музею та інші. Тому пам’ять про цього видатного діяча Волині повинна бути гідно пошанована.DSC05041

Джерело: ТНІМ ім. Г. О. Гуртового

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *