Чергове засідання правління ЗОО НСКУ

ZKM-Panoramaвідбулося 20 травня 2015 року у приміщенні Закарпатського краєзнавчого музею (вул. Капіттульна, 33).

В. С. Габорць інформував про надіслані краєзнавцями органам місцевої влади пропозиції щодо встановлення меморіальної дошки  талановитому диригенту, педагогу, композитору, публіцисту, громадсько-культурному діячеві Михайлу Кречку з нагоди 90-річчя від дні народження та присвоєння імені Т. Легоцького, історика, археолога, етнографа, засновника музейної справи у краї.

Василь Станіславович також повідомив про вихід у світ книг про Мукачівський російський драматичний театр та замки Закарпаття.

В. С. Шеба інформував про підготовку до відзначення 70-річчя створення Закарпатського краєзнавчого музею, яке заплановано на 19 червня 2015 року. Він також підтримав ініціативу щодо присвоєння музею імені Т. Легоцького і повідомив,  що з цієї нагоди в музею буде організована виставка та проведена міжнародна наукова конференція (у жовтні 2015 року). Василь Станіславович привернув увагу і ознайомив членів правління і загрозливим станом даху музею. В результаті було прийнято рішення підготувати листи – звернення до окремих депутатів Верховної Ради України від Закарпатської області та голів облдержадміністрації і обради щодо ліквідації аварійності даху музею.

     Голова ЗОО НСКУ М. В. Делеган інформував про діяльність краєзнавців після березневого засідання правління, на якому мова йшла насамперед про робочий план з підготовки до проведення Всеукраїнської краєзнавчої експедиції  нагоди 90-річчя створення НСКУ і 100-річчя від дня народження академіка П. Т. Тронька на базі музейного комплексу «Старе село» у с. Колочаві між гірського району Закарпатської області. Йшлося також про ініціативні та актуальні і резонансні на всю Україну  круглі столи з питань закарпатського заробітчанства, екологічної безпеки, проведені краєзнавцями області у квітні нинішнього року, підготовку до не менш актуальної науково-практичної конференції з питань конституційної реформи, що готувалася спільно з науковцями юридичного факультету Ужгородського національного університету і Громадською радою облдержадміністрації і т. ін. Члени правління підтримали таку активність керівництва організації, що оперативно і конструктивно реагує на гострі загальнонаціональні проблеми.

Було також інформовано, що на прохання голови Національної спілки краєзнавців України О. П. Реєнта Всеукраїнська краєзнавча експедиція з нагоди 90-річчя з дня створення НСКУ і 100-річчя з дня народження академіка П. Т. Тронька перенесена із 13-15 червня 2015 року на осінь нинішнього року. Час проведення буде уточнено. Причина перенесення – включення О. П. Реєнта до складу офіційної урядової делегації для поїздки  в Прибалтику у середині червня 2015 року.

День примирення, як відомо, впроваджено нинішнього року указом Президента України. З цієї нагоди на телеканалі «Тиса-1» 8-11 травня з ініціативи С. М. Аржевітіна і в результаті зусиль голови ЗОО НСКУ демонструвався фільм «Примирення», відзнятий у 2009 році режисером кіностудії ім. О. Довженка на замовлення та участі Станіслава Михайловича. Цими ж днями на телеканалі «Рада» демонструвався інший фільм «Примирення», автором якого є О. Барбіл. Одним словом, Київ нинішнього року досяг рівня Колочави!

У вересні нинішнього року на базі Колочави буде вдруге  проведено День єврейської культури. З цієї нагоди готується фільм, зйомки якого проведено у Колочаві.

М. В. Делеган ознайомив учасників засідання з номером 28 газети «Нова Колочава», який вийшов у світ нещодавно.

В. П. Густі запросив членів правління на зустріч із словацькими письменниками, що запланована на  21 травня.

Правління прийняло рішення взяти участь краєзнавцям-активістам 27-28 травня у щорічному книжковому фестивалі в Ужгороді (В. В. Браславець, В. С. Габорець, Ю. Ф. Глеба, В. П. Густі, М. В. Делеган, С. Д. Федака, Д. М. Федака).

В конструктивному обговоренні питань порядку денного взяли участь також Ф. П. Ерфан та Р. А. Офіцинський.

Правління прийняло відповідні конкретні рішення.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *