У Харкові встановили меморіальну дошку вченому Петрові Троньку

DSC_6130Меморіальну дошку видатному харківському вченому, почесному громадянину Харкова Петрові Троньку встановили на будівлі центрального корпусу Харківського національного університету ім. Каразіна.

Як повідомили в університеті, табличка була встановлена на честь 100-річчя з дня народження вченого. Того ж дня провели урочисте засідання клубу “Краєзнавець” у бібліотеці Короленка, присвячене дню народження Петра Тимофійовича.

Сам Петро Тронько був одним із засновників і першим головою Українського товариства охорони пам’яток історії та культури. За його ініціативою було відкрито Меморіальний комплекс «Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років» у Києві, Національний музей народної архітектури та побуту України в Пирогово, Музей історії запорізького козацтва на острові Хортиця, Шевченківський національний заповідник у Черкаській області та ін. Крім цього, під його керівництвом була видана «Історія міст і сіл УРСР» в 26-ти томах, розпочато видання науково-документальної серії книг «Реабілітовані історією».

У 1978 році Петро Тимофійович був обраний академіком Академії наук УРСР, через деякий час – її віце-президентом. Вчений був відзначений Державною премією СРСР в галузі науки і техніки та іншими орденами і медалями СРСР і України, йому присвоєно звання Героя України.

Також професійна діяльність Петра Тронька була тісно пов’язана з каразінським університетом: в 2003 році його обрали першим головою Наглядової ради університету, в 1997 році – почесним доктором університету. Його ім’ям названо університетський Центр краєзнавства.DSC_6089 DSC_6145

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *