Перейменування вулиць у Запоріжжі

Певно є якийсь утаємничений сенс у виникненні населених пунктів. Щось завжди притягувало людей до того чи іншого місця – як правило люди селилися біля води: моря, озера і обов’язково річки – джерела питної води. По воді здавна був налагоджений зв’язок між племенами, що в подальшому стимулювало виникнення укріплених поселень.

У які би часи не відбувався цей процес, він ніс у собі місцеву специфіку і залишав у топоніміці історію заснування та розвитку.

Плинув час, змінювався світогляд, приходили, не завжди мирно, інші племена. І тому головним завданням зайдам було витравити історичну пам’ять автохтонам, стерти топоніміку, зруйнувати святилища, нав’язати своїх ідолів і своє світосприйняття – тільки так можна було знівелювати та обеззброїти мешканців міста.

Це загальновідома практика: так прусаки заснували на місці бодричівського поселення Бранібор свій центр експансії на схід – Берлін; їхнім шляхом пішли і «совіти», котрі столицю Східної Прусії – Кенігсберг назвали Калінінградом. І ті й інші витравлювали місцеву топоніміку і писали та нав’язували свою історію для ужитку нових насельників.

Ми проживаємо на території, яка в усі часи притягувала до себе племена і народи в силу багатства цих місць – поряд знаходився: Рай земний – Великий Луг Запорозький; найякісніша в світі залізна руда; великі поклади камінного вугілля; і найголовніше – «шлях із варяг у греки» та всесвітньо відома Арійська переправа! А посередині височів над Дніпром острів Хортиця – Духовний Центр Аріїв, котрий притягував до себе арійські племена, і не тільки, а тому потребував постійної охорони!

Тобто тут споконвіку вирував цивілізаційний процес: тут приручили коня і, осідлавши його, молодецькі ватаги поринули завойовувати Світ з тим, щоби, збагатившись досвідом і знаннями, згуртувавшись у битвах, повернутися на Батьківщину в іпостасі: скіфів, сарматів, гунів, половців і залишитися на цих просторах аж дотепер!

Але навалилися на нас нові наїзники, які дещо змінивши методи проникнення, почали будувати свої «форштати» та «крепості», сіючи розбрат і перекуповуючи еліту. І постав в 1770 році на місці козацьких зимівників форштадт «Александровский» – і все, що будо До: знищувалося, паплюжилося та витравлювалося із пам’яті українців!

Здавалось би, що в 21 столітті людство повинно вступити в «золотих вік», але в Росії до влади прийшли сатаністи, котрі хочуть повернути хід історії назад! Росія веде проти нас «гібридну війну» та перейшла до прямої інтервенції.

Народ піднявся на захист України – якби не патріоти, які грудьми стали на шляху загарбникам, компрадорська буржуазія, вже б давно здалася на радість своєму хазяїну.

Герої знаходяться на передовій, а в тилу при владі залишилася колоніальна адміністрація, яка, в кращому разі, чекає на прихід «азійської орди», не усвідомлюючи, що снаряд не вибирає куди падати і кого вбивати!

Працюючи в топонімічній комісії при міськраді, я постійно чув сентенції про те, що не можна нехтувати «мнением» людей і перейменовувати вулиці, що це дуже затратні акції, що до цього треба підходити з обережністю. Створений цілий банк кандидатів у чергу на увіковічування їх імен в колись, у майбутньому, побудованих вулицях і проспектах.

Здавалось би логічно і зрозуміло. Але, як можна захищати свою землю, коли окрім «п’ятої колони» за спиною війська, топоніміка краю знищена і замінена російською.

7 лютого 2015 року на сторінках газети «Запорізька Січ» один із найавторитетніших запорожців сучасності, Патріот з великої літери О.Ф.Білоусенко в статі «Україні потрібна своя історія, а не вигадана в Москві» якраз і ставить питання перейменування вулиць і прибирання пам’ятників тиранам!

Нарешті і до влади дійшло, що неможливо рухатися вперед із повернутою назад головою і треба визначатися з ким ми – з Європою чи Азією?

9 квітня 2015 року Верховна Рада прийняла Закон “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки” і місцева влада активно почала працювати в цьому напрямку. Згідно розпорядження міського голови Запоріжжя за №180 від 02.07.2015 року створена робоча група по підготовці заходів, пов’язаних із виконанням Закону України, а тому всі мої напрацювання виявилися доречними.

Основним джерелом інформації був реєстр вулиць міста, отриманий в Запорізькій філії державного підприємства “Інформаційний центр” Міністерства юстиції України. В той же час зазначу, що ця тема постійно хвилювала патріотів та журналістів міста, і тому я скористався попередніми напрацюваннями, які є і в архівах, і на електронних носіях Дуже гарну роботу підготував творчий колектив обласної наукової бібліотеки в 2007 році «Вулиці Запоріжжя – дзеркало історії». Моїм помічником і другом був «Бізнес-атлас 2002», виданий ГИС ЦЕНТР «ГРАДОСТРОИТЕЛЬ».

У принципі, я привніс єдину відмінність у вивченні цього питання — розглянув вулиці не по алфавіту, а класифікував по напрямам. Попереду великий обсяг роботи, а в даній роботі я дам загальну характеристику по вулицях міста та закцентую увагу на вулицях, які підпадають під дію закону, а також подам перелік вулиць, похідних від географічних найменувань світу і Росії та від найменування міст зазначеного ареолу.

У місті Запоріжжі станом на 1 липня 2015 року налічується 1070 вулиць, 268 провулків, 7 бульварів, 5 проспектів, 5 шосе, 5 проїздів.

Так от, у місті козацької слави аж 13 вулиць мають назви наших козацьких отаманів, а 5 нагадують про козацьку минувшину, а саме: Байди, Б.Хмельницького, І.Богуна, П.Дорошенка, П.Калнишевського, І.Кочубея, С.Наливайка, І.Сулими, П.Сагайдачного, С.Палія, Ф.Трясила і умовно Тараса Бульби; Запорозької Січі, Січі, Січовий провулок, Козача, Запорозького козацтва.

10 українців періоду громадянської війни і 20 – війни з фашизмом.

24 представника творчої інтелігенції (письменники, актори, вчені) до революції і 15 – аж до сьогодення. Від загалу це буде – 4,8 відсотків. Якщо додамо назви вулиць (про що нижче) то буде 13,5 відсотків.

Україна представлена на нашій мапі іще географічними назвами, а саме: 27 – похідні від найменування річок, гір, морів і 86 – від українських міст (до речі мм. Львів, Івано-Франківськ і Хмельницький взагалі забуті та навіть у черзі не стоять, а такі «маловідомі обласні центри», як Луцьк, Миколаїв, Сімферополь, Херсон і Черкаси удостоїлися скромними провулочками!).

Зате вже Росія представлена в усій красі та колориті!

– Дореволюційних діячів – 32;

– Революціонерів і будівників соціалізму – 61;

– Учасників війни з фашизмом – 60;

– Сюди можна додати іще 23 комінтернівця.

Російська творча інтелігенція також не дуже активно представлена, всього 45 представниками дореволюційного періоду і 18 – аж до сьогодення.

На наших вулицях можна вивчати революцію та соцбудівництво – для цього є 77 вулиць.

51 вулиця нагадує, що «наш бронепоезд стоял на запасном пути» (правда, коли «брати» поперли» тільки артилеристи спромоглися щось виставити і захистити Україну»).

Звісно, колоритно і зрозуміло представлена промислова складова міста – 207 назв.

Але найцікавіше, і я гадаю, що ми можемо претендувати на місце в книзі рекордів Гіннеса, представлена географія метрополії – екскурсії можна водити для «Інтуриста».

– 40 – похідні від географічних об’єктів і 103 російські міста, певно на прохання наших керманичів, дозволили присвоїти свої назви нам нерозумним. Мені, правда не зрозуміло – для того, щоби в нашому місті з’явився Бутирський провулок, ми посилали делегацію до паханів чи вони направили братву до нас? Не говорячи вже про Антарктичний провулок – пінгвіни «прошение» прислали. А про ненців, чукчів та інші народи Півночі не треба і «слово молвить» – звинуватять у расизмі чи, скоріш за все, в націоналізмі.

– Якою логікою користувалися запорізькі «отцы города», коли давали нашим вулицям такі назви: Анадирський, Аравійський, Балхашський, Гімалайський, Памірський, Ненецький, Сальський, Свирський, Приволзький, Печерський, Пресненський, Чуйський, Юрівський провулки; Арктична, Далекосхідна, Алапаївська, Верхоянська, Єйська, Заполярна, Зейська, Тушинська і т.д. вулиці.

– У Росії налічується 89 адмінцентрів і 50 увічнені в нашому місті!

Світова громадськість із задоволенням дозволила використати 23 свої об’єкти і назви 22 своїх міст – це напевно відбувалося тоді, коли ми планували світовий комунізм побудувати.

294 вулицями представлена топоніміка та глибинна історія, над якою треба буде попрацювати краєзнавцям для того, щоби вицарапати з глибин небуття ті крупинки історичної пам’яті, які так заповзято викорчовували наші вороги, щоби заявити про звільнення (від кого?) цих земель і вікову занедбаність цієї Святої, споконвічно заселеної української землі!

Нагадаю, що в 20 ст. в місті відбулося чотири етапи перейменувань: І –«Радянський» – у 20–30-х роках, ІІ – Німецький – 1941–43, ІІІ – Радянський, ІV – «Постперебудовний» (прибрали Ворошилова і Жданова і назвали три нові вулиці. За 24 роки практично ні одної зміни цих незграбних і антиукраїнських назв! За ці чотири періоди змінилися назви у 132 вулиць і провулків.

І. Вулиці, які підпадають під дію Закону України:

Андросова                       Андросова                                    Ленінс

Анголенка                       Анголенко                                    Жовт

Артема                            Артема                                          Жовт

Бабушкіна                       Бабушкина                                   Шевч

Баумана                           Баумана                                       Комун

Блюхера                           Блюхера                                      Ленінс

Будьонного                      Буденного                                   Хорт

Ватутіна                           Ватутина                                    Ленінс

Володарського                 Володарского                             Жовт

Войкова                            Войкова                                      Шевч

Гаврилова                         Гаврилова                                   Комун

Гая провулок                    Гая переулок                              Ленінс

Горького                           Горького                                     Жовтн

Грязнова                           Грязнова                                      Жовтн

Дзержинського                 Дзержинского                            -Жовт

Дибенка                            Дыбенко                                     Ленінс

Ілліча                                Ильича                                        Жовт

Железнякова                     Железнякова                               Шевч

Калініна                           Калинина                                   Комун

Кірова                              Кирова                                        Жовт

Коллонтай                       Коллонтай                                  Ленінс

Косарєва                          Косарева                                     Завод

Косіора                            Косиора                                      Ленінс

Котовського                    Котовского                                Шевче

Красіна                            Красина                                      Комун

Крижижановського         Крижижановского                      Ленінс

Крупської                        Крупской                                    Комун

Куйбишева                      Куйбышева                                 Шевч

Лазо                                 Лазо                                            Шевч

Литвинова                        Литвинова                                  Ленінс

Леженка                           Леженко                                     Комун

Леніна проспект              Ленина проспект                        Лен/Орд/Жо

Леніна площа                  Ленина площадь                        Ленінс

Леонова                            Леонова                                      Ленінс

Леппіка                             Леппика                                      Жовт

Луначарського                 Луначарского                              Комун

Мануїльського                  Мануильского                            Комун

Мікояна                             Микояна                                      Шевче

Медведєва                         Медведєва                                  Ленінс

Менжинського                 Менжинского                             Ленінс

М.Руднєва                         Н.Руднева                                   Ленінс

Муравйова                        Муравьева                                  Жовтн

Ногіна                                Ногина                                       Лені

Дундича                            Дундича                                        Завод

Орджонікідзе                    Орджоникидзе                            Завод

Островського                    Островского                           Комун

Петровського                             Петровского                         Шевче

Плеханова                         Плеханова                                 Комун

Подвойського                   Подвойского                              Ленінс

Свердлова                         Свердлова                                  Жовт

Семашко                           Семашко                                     Щевч

Серафімовича                   Серафімовича                            Комун

П.Морозова                      П.Морозова                               Шевч

Тухачевського                  Тухачевского                              Шевч

Ульянова                           Ульянова                                    Ленінс

Урицького                         Урицкого                                   Комун

Фадєєва                             Фадеева                                      Ленінс

Фрунзе                              Фрунзе                                       Жовт

Цюрупи                             Цюрупы                                     Шевч

Чичеріна                            Чичерина                                  Ленінс

Чубаря                               Чубаря                                 Ордж

Шаумяна                            Шаумяна                                  Ордж

Шкірятова                          Шкирятова                              Завод

Щаденка                             Щаденко                                 Ленінс

Щорса                                 Щорса                                     Шевче

Благоєва                             Благоєва                                  Ленінс

В.Піка                                В.Пика                                   Ленінс

Готвальда                            Готвальда                               Завод

Димитрова                           Димитрова                             Шевч

Енгельса                              Энгельса                                Комун

К.Маркса                             К.Маркса                             Ленінс

К.Лібкнехта                         К.Либкнехта                        Шевч

К.Цеткін                              К.Цеткин                              Ордж

М.Кашена                           М.Кашена                            Ордж

Мате Залка                          Мате Залка                            Ленінс

Наріманова                         Нариманова                           Шевч

Р.Люксембург                     Р.Люксембург                      Шевче

Сакко і Ванцетті                 Сакко и Ванцетти                Ленінс

Тельмана                             Тельмана                               Шевч

Тольятті                                Тольятти                              Шевч

40 років Жовтня                   40 лет Октября                   Ленінс

40 років Рад. України           40 лет Сов. Украины          Ордж

Будинок відпоч. ХVІІІ п/з   Дом отдыха ХVІІІ п/з          Ленінс

VІІІ з’їзду Рад                      VІІІ съезда Советов          Шевч

Бакинських комісарів          Бакинских комиссаров     Ленінс

Жовтнева                              Октябрьская                         Жовт

Комінтерну                           Комінтерна                        Ленінс

КІМа провулок                     КИМа переулок                 Комун

Радянська                              Советская                          Ленінс

Радянський проспект           Советский проспект         Хорт

Соціалістична                       Социалистическая            Завод

Політкаторжан                      Политкаторжан                Комун

Профінтерну                          Профінтерна                     Ордж

Червоногвардійська             Красногвардейская           Жовтн

Червоний прапор                  Красное знамя                    Ленінс

Червоної кінноти                 Червонной кинноты          Ленінс

Червонопрапорна                 Червоннопрапорная          Шевч

Червонозаводська                 Червоннозаводская           Комун

Чекістів                                Чекистов                            Жовтн

   По районах міста Запоріжжя:

Жовтневий:                      Ленінський:                            Комунарський:

1.Анголенка                      1.Андросова                                 1.Баумана

2.Артема                           2.Благоєва                                    2.Гаврилова

3.Володарського               3.Блюхера                                    3.Калініна

4.Горького                        4.В.Піка                                        4.Красіна

5.Грязнова                         5.Гая пров.                                     5.Крупської

6.Дзержинського              6.Дибенка                                     6.Леженка

7.Ілліча                             7.Коллонтай                                 7.Леніна

8.Кірова                            8.Косіора                              8.Луначарського

9.Леніна                            9.Крижижановського             9.Мануїльського

10.Леппіка                        10.К.Маркса                              10.Островського

11.Муравйова                   11.Литвинова                                 11.Плеханова

12.Свердлова                    12.Леніна                                 12.Серафимовича

13.Фрунзе                           13.Леонова                                   13.Урицького

14.Жовтнева                       14.Медведєва                              14.КІМу пров.

15.Чекістів                          15.Менжинського                       15.Ф.Енгельса

16.Червоногвардійська    16.М.Залка                              16.Політкаторжан

17.М.Руднєва                  17.Червонозаводська

18.Ногіна

19.Подвойського

20.Сакко і Ванцетті

21.Ульянова

22.Фадєєва

24.Чічеріна

25.Щаденка

26.Бакинських комісарів

27.Буд. відпоч. 18 п/з

28.40 років Жовтня

29.Радянська

30.Червогого прапора

31Червоної кінноти

32.Комінтерну

Шевченківський:             Орджонікідзевський:                   Заводський:

1.Бабушкіна                     1.М.Кашена                            1.Готвальда

2.Войкова                         2.К.Цеткін                               2.Дундича

3.Димитрова                        3.Чубаря                                  3.Орджонікідзе

4.Железнякова                  4.Шаумяна                                4.Шкірятова

5.Котовського                    5.Профінтерну                         5.Соціалістична

6.Куйбишева                     6.40 років Рад. України

7.К.Лібкнехта                    7.Леніна

8.Лазо

9.Мікояна

10.Наріманова

11.Петровського                    Хортицький:

12.Р.Люксембург                  1.Будьонного

13.П.Морозова                      2.Проспект Радянський

14.Семашка

15.Тельмана

16.Тольятті

17.Тухачевського

18.Цюрупи

19.Щорса

20.Червонопрапорна

  1. VІІІ з’їзду Рад

ІІ. Вулиці Запоріжжя, назви яких похідні

від географічних назв країн СНД, усього світу

Абхазький провулок                      Абхазский переулок           Шевч

Аджарська                                      Аджарская                          Шевч

Альпійська                                     Альпийская                         Комун

Аральська                                       Аральская                           Жовт

Арктична                                       Арктическая                     Шевч

Антарктична                                Антарктическая                Комун

Аравійський провулок               Аравийский переулок       Шевч

Балканський провулок                  Балканский переулок          Шевч

Балхашський провулок                 Балхашский переулок         Шевч

Білоруська                                      Белорусская                         Шевч

Гімалайський провулок             Гималайский переулок       Ленінс

Грузинська                                     Грузинская                            Комун

Заполярна                                     Заполярная                          Шевч

Заполярний пров.                         Заполярный пер.                 Шевч

Кавказький провулок                    Кавказский переулок           Комун

Каспійська                                     Каспийская                            Завод

Кубинський провулок                    Кубинский переулок            Ленінс

Латвійська                                      Латвийская                            Шевч

Молдавська                                    Молдавская                            Комун

Поліська                                         Полесская                              Завод

Памірська                                       Памирская                             Шевч

Сибірська                                      Сибирская                           Ленінс

Табірна                                          Лагерная                              Шевче

Табірний пров.                              Лагерный пер.                     Шевч

Узбекистанська                             Узбекистанская                   Ленінс

Ферганська                                    Ферганская                           Завод

Естонська                                       Эстонская                             Шевч

По районах міста:

Шевченківський:             Комунарський :            Ленінський:

1.Абхазький пров.              1.Антарктична              1.Гімалайський пров.

2.Аджарська                        2.Альпійська                  2.Кубинський пров.

3.Арктична                        3.Грузинська                   3.Сибірська

4.Аравійський пров.        4.Кавказький пров.         4.Узбекистанська

5.Балканський пров.           5.Молдавська

6.Балхашський пров.        Жовтневий:                    Заводський:

7.Білоруська                      1.Аральська                     1. Каспійська

8.Латвійська                                                                2.Поліська

9.Памірська                                                                 3.Ферганська

10.Естонська

11.Заполярна

12.Заполярний пров.

13.Табірна

14.Табірний провулок

Вулиці, назви яких похідні від географічних назв Росії

Адигейський провулок                  Адыгейский переулок          Ленінс

Алтайська                                       Алтайская                              Шевч

Амурська                                        Амурская                               Завод

Байкальська                                    Байкальская                           Шевч

Балтійська                                       Балтийская                            Завод

Біломорська                                    Беломорская                          Комун

Бірюсинський провулок                Бирюсинский переулок

Валдайський провулок                  Валдайский переулок           Ленінс

Волзька                                           Волжская                               Шевч

Далекосхідна                                  Дальневосточная                  Шевч

Двінська                                          Двинская                               Завод

Донська                                           Донская                                 Шевч

Єнісейська                                      Енисейская                            Ордж

Зейська                                           Зейская                                 Завод  

Іртишська                                       Иртышская                            Завод

Кабардинська                                 Кабардинская                        Шевч

Камчатський провулок              Камчатский переулок         Шевч

Камська                                            Камская                                Завод

Карельський провулок                   Карельский переулок          Завод

Кузбаський провулок                     Кузбасский переулок           Завод

Курильський провулок               Курильский переулок       Шевч

Ладозька                                          Ладожская                            Ленінс

Ленська                                            Ленская                                 Ленінс

Невська                                            Невская                                 Комун

Ненецький провулок                   Ненецкий переулок             Ленінс 

Окська                                              Окская                                   Шевч

Онезький провулок                        Онежский переулок              Завод

Приволзький провулок                  Приволжский переулок         Завод

Руська                                              Русская                                   Комун

Сальський провулок                      Сальский переулок                Ленінс

Сахалінська                                     Сахалинская                          Шевч

Свирський провулок                      Свирский переулок               Шевч

Таманська                                       Таманская                               Комун

Уральська                                       Уральская                                Шевч

Хасанська                                      Хасанская                             Комун

Хакаська                                       Хакасская                             Ленінс

Чукотський провулок                Чукотский переулок           Шевч

        По районах міста:

Шевченківський:                  Заводський:                   Ленінський:            

1.Алтайська                              Амурська                        Адигейський пров.

2.Байкальська                           Балтійська                       Валдайський пров.

3.Волзька                                  Двінська                          Ладозька

4.Далекосхідна                         Зейська                          Ленська

5.Донська                                  Іртишська                       Ненецький пров.

6.Кабардинська                         Камська                          Сільський пров.

7.Камчатський пров.              Карельський пров.          Хакаська

8.Курильський пров.              Кузбаський пров.            Комунарський:

9.Окська                                     Онезький пров.               1.Біломорська

10.Сахалінська                           Приволзький пров.       2.Невська

11.Свірський пров.                                                             3.Руська

12.Уральська                                                                      4.Таманська

13.Чукотський пров.                                                       5.Хасанська

Населені пункти СНД та світу в назвах вулиць Запоріжжя

Алма-Атинська                             Алма-Атинская                     Ленінс

Байконурівська                             Байконуровская                        Ленінс

Бакинський провулок                   Бакинский переулок             Ленінс

Батумська                                      Батумская                               Шевч

Брестський провулок                   Брестский переулок              Завод

Будапештський провулок            Будапештский переулок       Ордж

Варшавський провулок                Варшавский переулок          Завод

Віденський провулок                   Венский переулок                 Завод

Вроцлавська                                  Вроцлавская                          Завод

Гомельський провулок                 Гомельский переулок            Шевч

Гродненська                                   Гродненская                          Шевч

Зестафонська                                 Зестафонская                        Ленінс

Женевський провулок                  Женевский переулок            Завод

Єреванський провулок                  Ереванский переулок           Завод

Кишинівська                                  Кишеневская                         Комун

Лахтинська                                     Лахтинская                            Хорт

Мінська                                           Минская                                Ленінс

Ризька                                              Рижская                                Ленінс

Руставі                                             Рустави                                 Ленінс

Талліннський провулок                 Таллиннский переулок           Завод

Тираспольський провулок            Тираспольский переулок      Шевч

Тбіліська                                         Тбилисская                             Ордж

По районах міста:

Шевченківський:                        Ленінський:                     Заводський:

1.Батумська                                   Алма-Атинська                  Брестський пров.

2.Гомельський пров.                     Байконурівська                 Варшавський пров.

3.Гродненська                               Бакинський пров.              Віденський пров.

4.Тираспольський пров.                Зестафонська                      Вроцлавська

5.Мінська                             Женевський пров.

6.Ризька                               Єреванська

7.Руставі                              Талліннський пров.

Орджонікідзевський:               Комунарський:                   Хортицький:

1.Тбіліська                                   Кишинівська                        Лахтинська

2.Будапештський провулок

Населені пункти Росії в назвах вулиць Запоріжжя

Адлерівська                                    Адлеровская                      Шевч

Анадирський провулок              Анадырский переулок    Ленінс

Арбатський провулок                   Арбатский переулок           Ленінс

Актюбінська                                  Актюбинская                       Шевч

Анапська                                        Анапская                              Ленінс

Алапаївська                                    Алапаевская                        Комун

Армавірська                                   Армавирская                       Завод

Архангельський провулок            Архангельский переулок   Шевч

Астраханська                                 Астраханская                       Шевч

Барнаульський провулок              Барнаульский переулок      Завод

Батайська                                       Батайская                             Завод

Білогірська                                     Белогорская                         Шевч

Білгородський провулок               Белгородский переулок      Завод

Борисоглібська                              Борисоглебская                   Шевч

Бородинська                                   Бородинская                        Ленінс

Братська                                          Братская                              Ленінс

Братський                                       Братский переулок             Завод

Брянська                                         Брянская                              Ордж

Бутирський                                   Бутырский переулок        Шевч

Верхоянська                                  Верхоянская                       Шевч

Внуковський провулок                  Внуковский переулок         Завод

Вологодський провулок                Вологодский переулок       Ленінс

Волховський провулок                  Волховский переулок         Шевч

Володимирська                               Владимирская                     Шевч

Воркутинський провулок           Воркутинский переулок     Шевч

Владивостоцька                              Владивостоцкая                     Завод

Волгоградська                                 Волгоградская                       Ордж

Волгодонська                                  Волгодонская                         Завод

Волоколамська                                Волоколамская                      Шевч

Волочаївська                                 Волочаевская                       Шевч

Воронезька                                      Воронежская                         Хорт

Виборзька                                        Выборгская                           Ордж

В’ятська                                           Вятская                                  Завод

Дивногірська                                   Дивногорская                        Ленінс

Єйська                                             Ейская                                   Шевч

Єльницький провулок                     Ельницкий переулок            Шевч

Зеленогірська                                  Зеленогорская                       Комун

Жигулівський провулок                 Жигулевский переулок        Ленінс

Іванівська                                         Ивановская                           Ленінс

Іжевський провулок                        Ижевский переулок             Ленінс

Іркутська                                          Иркутская                             Завод

Казанський провулок                      Казанский переулок             Шевч

Калінінградська                             Калининградская              Ордж

Калузька                                           Калужская                             Шевч

Кам’яногірська                                Каменогорская                     Ордж

Каширський провулок                    Каширский переулок           Шевч

Красноярська                                   Красноярская                        Ордж

Красносільський провулок             Красносельский переулок   Завод

Кремлівська                                   Кремлевская                       Ленінс

Кронштадтська                             Кронштадтская                    Ордж

Кузнецький провулок                    Кузнецкий переулок             Ордж

Курська                                            Курская                                  Шевч

Кустанайська                                   Кустанайская                        Завод

Ленінградська                               Ленинградская                   Комун

Леніногірська                                Лениногорская                     Комун

Майкопський провулок                  Майкопский переулок          Шевч

Митищинський провулок              Мытищинский переулок      Шевч

Можайська                                     Можайская                             Ордж

Московська                                    Московская                            Шевч

1-а Московська                              1-я Московская                      Жовтн

Москворецька                                Москворецкая                        Шевч

Мурманська                                   Мурманская                           Ленінс

Нижньогородський провулок      Нижегородский переулок      Шевч

Новгородська                                Новгородская                         Хорт

Новокузнецька                              Новокузнецкая                      Комун

Новоросійська                               Новороссийская                   Шевч

Новосибірська                               Новосибирская                     Шевч

Новочеркаська                               Новочеркаская                      Шевч

Норильська                                    Норильская                           Завод

Орловська                                      Орловская                             Завод

Омська                                            Омская                                 Шевч

Оренбурзька                                   Оренбургская                      Завод

Пензенський провулок                  Пензенский переулок         Завод

Печорський провулок                    Печорский переулок            Шевч

Підмосковна                                   Подмосковная                      Шевч

Пресненський провулок                Пресненский переулок       Шевч

Ржевський провулок                     Ржевский переулок             Ленінс

Ростовська                                      Ростовская                            Комун

Рязанська                                        Рязанская                              Комун

Самарська                                      Самарская                              Комун

Світлогірська                                Светлогорская                        Комун

Симбірський провулок             Симбирский переулок         Ленінс

Смоленська                                   Смоленская                             Шевч

Сочинський провулок                 Сочинский переулок              Завод

Ставропольський провулок        Ставропольский переулок     Ленінс

Таганрозька                                  Таганрожская                           Шевч

Тамбовська                                   Тамбовская                               Ордж

Тверська                                       Тверская                                    Шевч

Тобольська                                  Тобольская                             Ленінс

Томський провулок                   Томский переулок               Шевч

Тульська                                       Тульская                                  Шевч

Тушинська                                   Тушинская                               Шевч

Уфимський провулок                 Уфимский переулок               Завод

Хабаровський провулок             Хабаровский переулок

Цимлянська                                 Цимлянская                             Завод

Челябінська                                 Челябинская                            Шевч

Череповецька                              Череповецкая                          Ленінс

Читинська                                   Читинская                                Шевч

Чуйський провулок                 Чуйский переулок                Ленінс

Шахтинський провулок             Шахтинський переулок         Шевч

Шушенська                                 Шушенская                             Ленінс

Юріївський провулок                 Юрьевский переулок             Завод

Якутський провулок                Якутский переулок              Ленінс

Ярославська                                Ярославская                            Ленінс

Ясногірська                                 Ясногорская                            Шевч

 По районах міста:

Шевченківський:                   Заводський:                       Ленінський:

1.Адлерівська                           Армавірська                       Анадирський пров.

2.Актюбінська                          Барнаульський пров.         Арбатський пров.

3.Архангельський пров.          Батайська                            Братська

4.Астраханська                         Білгородський пров.           Бородинська

5.Білогірська                             Братський пров.                  Вологодська

6.Борисоглібська                      Внуківський пров.              Дивногірська

7.Бутирський пров.                Владивостоцька                Жигулівський пров.

8.Верхоянська                          Волгодонська                    Іванівська

9.Волховський пров.                 В’ятська                            Іжевський пров.

10.Володимирська                    Іркутська                           Мурманська

11.Воркутинський пров.        Красносільський пров.     Іжевський пров.

12.Волоколамська                     Кустанайська                     Симбірський пров.

13.Єйська                                 Норильська                      Ставропольський пров.

14.Єльницький пров.                Орловська                         Тобольська

15.Казанський пров.                 Оренбурзька                      Череповецька

16.Калузька                               Сочинський пров.              Чуйський пров.

17.Каширський пров.                Уфимський пров.              Шушенська

18.Курська                                 Цимлянська                      Якутський пров.

19.Майкопський пров.              Юріївський пров.               Ярославська

20.Митищинський пров.                                                      Анапська

                                          Комунарський:              Орджонікідзевський:

1.Московська                          Алапаєвська                       Брянська

2.Москворецька                      Зеленогірська                    Волгоградська

3.Нижньогородська                Ленінградська                  Виборзька

4.Новоросійська                      Леніногірська                  Калінінградська

5.Новосибірська                      Новокузнецька                  Красноярська

6.Новочеркаська                      Ростовська                         Кронштадтська

7.Печерський пров.                 Рязанська                           Кузнецький пров.

8.Підмосковна                         Самарська                          Можайська

9.Пресненський пров.             Світлогірська                    Тамбовська

10.Смоленська

11.Таганрозька                           Жовтневий:                         Хортицький:

12.Тверська                               1-а Московська                    Воронезька

13.Томський пров.                                                                   Новгородська

14.Тульська

15.Тушинська

16.Челябінська

17.Читинська

18.Шахтинський пров.

19.Ясногірська

20.Волочаївська

Всього таких вулиць:                                106

Запропоновано до перейменування:         31

 

Сергій Сурченко, відповідальний секретар Запорізької ОО НСКУ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *