Краєзнавці Донеччини зібралися в селі Маяки на Слов’янщині

Сiльська хата ХIХ ст.З ініціативи правління Донецької обласної організації НСКУ на Донеччині пройшов тиждень краєзнавства, приурочений до Всеукраїнського дня краєзнавства, який відзначається щорічно 28 травня. Будемо сподіватися, що Верховна Рада України у найближчий час прийме довгоочікуване для краєзнавців рішення, щоб це Сторожова вежасвято внести у календар пам’ятних дат.

Але на Донеччині воно відзначається вдруге. У містах і селищах донецького краю пройшли зустрічі з членами НСКУ, Почесними краєзнавцями Донеччини, Почесними краєзнавцями НСКУ, презентації краєзнавчих видань, виставки літератури з історії рідного краю, круглі столи, конференції тощо.

захисникам Словянська2 червня, на завершення Тижня краєзнавства, дослідники рідного краю зібралися у селі Маяки Слов’янського району, на подвір’ї старої хати ХІХ століття, у музейному комплексі історії Слобожанщини, яким опікується член НСКУ Геннадій Киркач. Із метою більше дізнатися про історію рідного краю до краєзнавців долучилися члени ВУТ «Просвіта», місцеві поети, журналісти, художники.

Спочатку делегація зі Слов’янська спеціальним автобусом направилася в село Пришиб Слов’янського району. Там разом із представниками інших організацій вони взяли участь у вшануванні пам’яті військових льотчиків, які загинули 6 Виступає Романькочервня 2014 року, захищаючи місто Слов’янськ: цього дня літак Ан-30Б під командуванням підполковника К.Могилка було збито над Слов’янськом. Екіпаж прийняв рішення відвести машину від жилих кварталів, жертвуючи своїм життям. Від імені делегації краєзнавців на мітингу виступив голова Донецької обласної організації НСКУ Валерій Романько.

Цікавою та повчальною була екскурсія, яку краєзнавець Геннадій Киркач провів у старій будівлі та на подвір’ї свого двору. Старовинні речі (книги, одяг, побутові й господарські артефакти); картини, виконані художником В.Раковським, на яких зображені старі житлові будівлі Слобожанщини; капличка у дворі, яка близька до завершення; інші старовинні господарчі будівлі – все це вражало присутніх. Велику, неоціненну роботу проводить Геннадій Киркач зі своїм помічником Олексієм Духіним, зберігаючи цінні речі й пропагуючи історію рідного краю. Чудова природа Придінців’я, куліш за довгим столом у дружньому гурті, читання віршів про рідний край, українські пісні під гітару солістів дуету «Слов’яни» та поетеси Людмили Кіценко – усе це надовго запам’ятається присутнім. Було зроблено чимало фото, зібрано відеоматеріал, ТРК «С-Плюс» зняла сюжет для місцевих новин.

Усі присутні дійшли думки, що подібні зібрання збагачують знаннями про рідний край, сприяють естетичному і фізичному розвитку його учасників, згуртовують творчі сили Слобожанщини. Було виголошено слова подяки правлінню Донецької обласної організації НСКУ за організацію такого заходу.

Валерій Романько,
голова Донецької обласної організації НСКУ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *