У Каховці відбулися пам’ятні заходи на честь 135-річчя від дня народження відомого українського художника Михайла Жука

Изображение_02620 вересня, з нагоди 135-річчя від народження видатного художника, графіка, письменника, педагога, одного з фундаторів Української академії мистецтв Михайла Івановича Жука у Каховці, що на Херсонщині, відбулися пам’ятні заходи.

Перший крок до повернення із небуття імені цієї неординарної особистості було зроблено у 2016 році, коли розпорядженням міського голови колишня вулиця Свєрдлова отримала нову назву – Михайла Жука.

Изображение_017За ініціативи члена Національної спілки краєзнавців України, начальника управління освіти Каховської міської ради Михайла Гончара, було зроблено другий крок – відкрито меморіальну дошку на будинку, де провів дитячі роки Михайло Іванович (нині – клінічна лабораторія районної лікарні).

Про важливість відродження історичної пам’яті та популяризації історії “малої батьківщини” наголосила у вітальному слові голова Каховської районної ради Тетяна Тертична.

Изображение_052Незвичним був і пам’ятний вечір про Митця, що відбувся в історичному музеї. Творчий колектив Каховської школи кіно і телебачення та Каховської гімназії (у складі: Геннадій Гнатовський, Анна Забєліна, Світлана Стрельчук, Сергій Аркуша) власними силами створив чудовий відеофільм “Михайло Жук. Співи рідної землі”, про життєвий шлях митця.

Изображение_054Своїми враженнями від творчості М.Жука поділилася доктор мистецтвознавства, професорка Харківської академії дизайну і мистецтв, авторка першої ґрунтовної монографії “Михайло Жук: митець-літератор” (2018) – Людмила Соколюк.

Изображение_060Цікавими були виступи завідуючої Каховським історичним музеєм Світлани Сидьолкіної і завідуючої літературним відділом Херсонського обласного краєзнавчого музею Ганни Мартинової, які розповіли про експонати, що зберігаються у фондах музеїв та пов’язані з життям і творчістю М.І.Жука.

Изображение_066Особливу романтику вечору створили викладачі Каховської школи мистецтв Анна Рудік і Анна Богінська, які виконали твори М.Лисенка та С.Рахманінова, а учень Каховської гімназії Данило Шимон виконав пісню “Я України син”. Неперевершено прочитав вірш Михайла Жука “До України” учень СЗОШ №2 Ярослав Хоменко.

На згадку про чудові іменини Митця професор Соколюк презентувала каховському та херсонським музеям свою монографію.

Інформаційна довідка:

Жук Михайло Іванович народився у 1883 році в містечку Каховка Таврійської губернії (нині – Херсонська область) в родині робітника-маляра. Переїхавши з родиною до Києва навчався у малювальній школі М.Мурашка, студіював у Московському училищі живопису, скульптури та архітектури. У 1904 році митець закінчив Краківську академію мистецтв (майстерня С.Виспянського та Ю.Меггофера).

Перша персональна виставка М.Жука на батьківщині відбулася у Києві (1904) в залах міського музею (нині – Національний музей). Під час проживання у Чернігові митець товаришував з родиною Коцюбинських, М.Лисенком, М.Вороним, П.Тичиною, де і написав відомі портрети М.Коцюбинського та його родини.

Портретна творчість М.Жука – цінний внесок у скарбницю вітчизняної культури. Г.Сковорода, Т.Шевченко, І.Франко, Леся Українка, І.Нечуй-Левицький, Марко Вовчок, П.Куліш, В.Стефаник, М.Лисенко, М.Вороний, В.Кричевський, О.Новаківський, Г.Нарбут, О.Мурашко – образи дорогих йому людей, яких він невтомно малював на портретах, яких залишив для нас, нащадків. Портрети мають документальний характер, хоч і виконані з великою мірою узагальнення.

У 1925 році художник створив серію портретних плакатів (близько 30-ти) у техніці кольорової літографії, у 1932 – блискучу серію гравюрних портретів (з натури) українських письменників, своїх сучасників. Високохудожні монументальні панно «Чорне і біле» (1912), «Казка» (1914), «Хризантеми» (1919) – вагомий внесок майстра у відродження українського декоративного панно.

Велику увагу М.І.Жук приділяв оформленню дитячої книжки. На початку ХХ ст. в Україні він практично сам працював у цій галузі, паралельно створюючи віршовий текст і його графічну інтерпретацію. У царині української книжкової дитячої графіки він виявив високу мистецьку культуру, дав зразки неабиякого смаку в оформленні книг для малечі.

Особливої популярності набули збірки казок і оповідань «Ох» (1908), «Дітям України», «Казки» (1920), «Дрімайлики», «Пухирики» та ін. М.І.Жук був різнобічним графіком, зробив вагомий внесок у становлення цього жанру в сучасному українському мистецтві.

Вагомий спадок залишив М.І.Жук у царині літератури. У 1912 році у Чернігові була надруковано його збірка віршів «Співи землі». З прозових жанрів він писав психологічні етюди, стислі оповідання, новели. Письменник створив цілу низку п’єс, серед них «Легенда», «Плебейка». М.І.Жук – автор першого українського вінка сонетів (1918).

Сплеск діяльності Жука як художника припадає на 1917–1918 рр. – він був одним з діячів Української академії мистецтв, брав найактивнішу участь у виданні журналу «Музагет» Товариства українських письменників і митців.

З 1925 по 1964 рік митець проживав в Одесі, був проректором Художнього інституту. Під його керівництвом почалося активне вивчення народного мистецтва. У 1928 році з ініціативи професора М.І.Жука на архітектурному факультеті було відкрито відділ майоліки, який з часом перетворився у керамічний факультет.

В останні роки життя художник віддавав перевагу літературній діяльності: писав спогади, вірші, в яких почесне місце було відведено Одесі. Письменник залишив цінні спогади про М.Коцюбинського, І.Франка, М.Лисенка, І.Нечуя-Левицького, Лесю Українку. Мистецькі твори М.І.Жука експонувались в Україні та за кордоном.

Помер Михайло Іванович Жук в Одесі у 1964 році.

Херсонська обласна організація НСКУ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *