Відбулася презентація книги “Переяславський соціум на перехресті епох: люди, події, факти”

Пер. соціум20 березня 2019 року в Переяслав-Хмельницькому державному педагогічному університеті імені Григорія Сковороди, за організаційної участі Національної спілки краєзнавців України, відбулася презентація монографії “Переяславський соціум на перехресті епох: люди, події, факти”, яка є результатом більш, ніж 10-річної праці авторів.

У книзі висвітлено склад і основні функції місцевого чиновницького апарату, соціальна структура та майновий стан міщан і купців Переяслава другої половини XVII–XIX століття. На основі широкого кола архівних і опублікованих джерел здійснено DSC_8080комплексне дослідження політики гетьманського управління стосовно городян; з’ясовано зміну основних прав і привілеїв міщанства на тлі загальнодержавних процесів тощо. Автори описали господарство та характер зайнятості населення, дослідили кількісний та етнічний склад городян, окреслили містобудівну структуру та умови життя переяславців. Окремо розглянуто освітній простір, висвітлено сторінки з життя місцевих видатних діячів та ін. Книга наповнена унікальними світлинами, які знайомлять читача з видами давнього Переяслава, архітектурою та постатями тутешніх жителів.

Переяславський соціум на перехресті епох: люди, події, факти: монографія / В.П.Коцур, О.І.Гуржій, В.А.Лоха. – 2-ге вид., переробл. і доповн. – Київ: ТОВ “Юрка Любченка”, 2019. – 624 с.

Переяславський соціумАвторами книги є відомі науковці-історики:
Віктор Петрович Коцур – академік НАПН України, доктор історичних наук, професор, ректор ДВНЗ “Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди“, заступник голови Національної спілки краєзнавців України;
Олександр Іванович Гуржій – доктор історичних наук, професор, головний науковий співробітник Інституту історії України НАН України, член Президії НСКУ;
DSC_8085В’ячеслав Анатолійович Лоха –  кандидат історичних наук, керівник навчально-наукового центру генеалогічних досліджень та історичної регіоналістики ДВНЗ “Переяслав-Хмельницький ДПУ імені Григорія Сковороди“.

DSC_8090Рецензентами видання виступили доктор історичних наук, професор, член-кореспондент НАН України, заступник директора Інституту історії України НАН України, голова Національної спілки краєзнавців України О.П.Реєнт та кандидат географічних наук, професор кафедри економічної та соціальної географії НПУ імені М.П.Драгоманова В.В.Загородній.

На презентації, яка проходила в університетському DSC_8198конференц-залі імені Василя Сухомлинського, були присутні вчені різних освітніх та наукових установ (крім власне професорсько-викладацького складу Переяслав-Хмельницького ДПУ імені Григорія Сковороди також науковці з Інституту історії України НАН України, Національного університету “Львівська політехніка”, Національного університету оборони імені І.Черняховського), краєзнавці, музейники (зокрема з Національного історико-етнографічного заповідника “Переяслав”), представники місцевої влади, громадські діячі, зацікавлені жителі міста, студентська молодь та ін.

Захід розпочався зі вступного слова В.П.Коцура, який наголосив, DSC_8099що книга є спробою встановити зв’язок між історією і сучасністю міста та покликана, крім власне наукових функцій, ще й зміцнити патріотизм, відчуття відповідальності за минуле перед прийдешніми поколіннями, любові до рідного краю, Батьківщини. Як зауважив Віктор Петрович, 10-річна праця над книгою перетворилася не лише на тривалу суто наукову роботу, а й набула форм плідної співпраці та спілкування між авторами і представниками інтелігенції та громадських кіл Переяслава.

Інший автор монографії, В.А.Лоха, уточнив, що підбір матеріалу для книги тривав ще довше, із 2001 року, тому вона ґрунтується DSC_8302на широкій джерельній базі. В’ячеслав Анатолійович здійснив екскурс в історію міста, розкрив особливості його розвитку в різні періоди, специфіку державного управління та політику влади щодо городян. Цікаві факти минулого Переяслава супроводжувалися демонстрацією низки фотосвітлин та наочного матеріалу.

DSC_8323Про особливості підготовчої роботи та специфіку співпраці із авторами розповів Ю.В.Любченко – директор видавництва ТОВ “Юрка Любченка”. За словами Юрія Вікторовича, враховуючи масштаб, рівень DSC_8366якості та значення дослідження він не міг не відгукнутися на пропозицію надрукувати таку книгу.

Присутні на презентації навіть після поверхневого ознайомлення із монографією відразу зрозуміли її новаторський характер та насиченість історичним фактажем. Так, член ГО “Старий Дніпро”, редактор і краєзнавець Микола Чирков підкреслив, що давно DSC_8340працює над підготовкою книги про затоплене Канівським водосховищем село В’юнище і у книзі “Переяславський соціум” вже знайшов важливу для себе інформацію.

Подібно до цього, за словами кандидата філологічних наук, DSC_8344доцента університету Л.Е.Довбні монографія репрезентує цікаві факти з життя її власної родини, тож історичні знання є особливо важливими для пізнання сучасності. На тому, що книга виконана надзвичайно професійно та є своєрідною “скарбничкою” цінної інформації наголосив Р.М.Мотузок, старший викладач Переяслав-Хмельницького ДПУ імені Григорія Сковороди.

DSC_8346Доктор географічних наук, професор, завідувач кафедри картографії те геопросторового моделювання Національного університету “Львівська політехніка” Р.І.Сосса підкреслив високий рівень представлених у книзі картографічних даних. На історико-DSC_8357географічний характер дослідження вказала Л.М.Воловик – кандидат географічних наук, доцент, заступник завідувача кафедри географії, екології і методик навчання Переяслав-Хмельницького ДПУ імені Григорія Сковороди.

DSC_8365Автори наголосили, що видання книги стало можливим у тому числі й завдяки фінансовій підтримці місцевої влади та професіоналізму видавця Юрія Любченка.

DSC_8368Присутній на заході доктор історичних наук, професор, член Правління НСКУ О.Є.Лисенко вказавши на назрілу необхідність створення оновленого проекту “Історія міст і сіл України”, висловив переконання, що презентоване дослідження повинно стати його важливою DSC_8376частиною. Олександр Євгенович закликав усіх присутніх писати книги з історії рідного села, містечка чи міста.

Наприкінці заходу О.Є.Лисенко, за дорученням голови НСКУ, члена-кореспондента DSC_8378НАН України О.П.Реєнта, вручив Подяки та Грамоти Національної спілки краєзнавців України викладачам університету, місцевим краєзнавцям та громадським діячам.

DSC_8382Учасники презентації відзначили високий науковий рівень книги та її якісне оформлення і побажали авторському тріо натхнення, адже видання  не вичерчує всю історію міста, потрібно й надалі працювати над вивченням минулого Переяслава.

Зміст книги

Переяславський соціум2 Переяславський соціум3 Переяславський соціум4

Володимир Милько,
прес-секретар НСКУ

фото: Сергій Коваленко

Також цього дня, в університеті, за ініціативи Інституту історії НАН України та кафедри загальної історії, правознавства і методики навчання соціоісторичного факультету ДВНЗ «Переяслав-Хмельницького державний педагогічний університет ім. Григорія Сковороди» відбувся круглий стіл на тему «Агресія Росії проти України: воєнно-політичні, соціально-психологічні та інформаційні виміри», в ході якого обговорювалися питання гібридної війни, бойових дій на сході України і наслідки інформаційної пропаганди  на окупованих територіях. У рамках заходу були присутні спікери з Києва, Ізмаїла (Одеська область) та Переяслава-Хмельницького (Київщина)

Детальніше про захід на сайті ПХ ДПУ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *