Вітаємо із 70-річчям голову Національної спілки краєзнавців України, члена-кореспондента НАН України Олександра Петровича Реєнта

Реєнт О.П.10 травня 2019 року виповнюється 70 років РЕЄНТУ Олександру Петровичу — голові Національної спілки краєзнавців України, доктору історичних наук, професору, члену-кореспонденту НАН України, заступнику директора Інституту історії України НАН України, Заслуженому діячу науки і техніки, Почесному краєзнавцю України.

Будучи визнаним і провідним українським вченим О.П.Реєнт упродовж багатьох років займається різноманітними теоретичними та практичними проблемами історії та краєзнавства, питаннями теорії та методології історичної науки, історіографії, націогенезу і державотворення, соціально-економічного та політичного життя, національно-визвольних і суспільно-політичних рухів у ХІХ–ХХ ст. Він є автором понад 600 наукових публікацій, у тому числі близько 50 індивідуальних і колективних монографій, енциклопедично-довідкових видань, 20 підручників та посібників.

О.П.Реєнт стояв біля витоків інституційного оформлення Національної спілки краєзнавців України у 1990-х рр., тривалий час був заступником голови, а з 2012 р. очолює Спілку. Під його керівництвом НСКУ підготувала та реалізувала низку масштабних краєзнавчих проектів науково-просвітницького, видавничого, культурно-освітнього та популяризаційного характеру, перетворилася в одну із найпотужніших творчих спілок України.

Під керівництвом Олександра Петровича підготовлено понад У кабінеті50 кандидатів і докторів наук. Ця наукова школа зорієнтована на розробку спектру наукових проблем, що стосуються всеохоплюючої трансформації українського суспільства, зумовленої глобальними тенденціями у межах модернізаційних процесів. До цього часу вчений систематично читає спецкурси в різних університетах України та регулярно виступає перед масовими студентськими аудиторіями

Повсякденну напружену працю О.П.Реєнта гідно відзначено науковою громадськістю й державними органами, релігійними конфесіями, органами місцевого самоврядування. Його нагороджено орденом «За заслуги» (2-го та 3-го ступенів), Почесними грамотами Кабінету міністрів України й Міністерства освіти і науки України, Грамотою Верховної Ради України «За заслуги перед Українським народом», Премією НАН України імені М.І.Костомарова, відзнакою НАН України «За наукові досягнення» тощо.

Краєзнавча спільнота висловлює глибоку подяку і шану ювіляру, від усього серця бажає зберегти й надалі невтомну енергію новаторського пошуку, благородну високість устремлінь і гуманність вчинків, притаманні Вам високий науковий професіоналізм та ерудицію. Зичимо й надалі нових звершень, творчого натхнення, здійснення планів і надій, щастя, здоров’я, наснаги, добробуту в родині та плідної праці на славу Українського народу.

З глибокою повагою,
Президія Національної спілки краєзнавців України

ФОТОГАЛЕРЕЯ

One thought on “Вітаємо із 70-річчям голову Національної спілки краєзнавців України, члена-кореспондента НАН України Олександра Петровича Реєнта”

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *