У Слов’янську відзначили Всеукраїнський День краєзнавства

У містах та селищах Донеччини згідно розпорядження голови Донецької обласної організації НСКУ Валерія Романька пройшли різноманітні заходи з нагоди Всеукраїнського Дня краєзнавства.

IMG_0047Краєзнавці Слов’янщини не залишилися осторонь – в офісі видавництва «Друкарський двір» зібралися члени Національної спілки краєзнавців України зі Слов’янська, Краматорська. Ізюмщини. З привітанням та невеликою доповіддю виступив голова ДОО НСКУ Валерій Романько. Він нагадав про нелегкі сторінки історії розвитку українського краєзнавства, розповів про досягнення та перспективи краєзнавчого руху на Донеччині.

IMG_0012Із Днем краєзнавців присутніх привітала голова Слов’янської міської організації Тетяна Лисак, ветеран краєзнавчого руху Віктор Скрипник, члени НСКУ Віктор Антоненко та Володимир Давиденко.

Газета “Злагода” про відзначення Всеукраїнського дня краєзнавства (№22, 30 травня 2019 р.)

IMG_0004Валерій Романько наголосив, що чималих успіхів досягли краєзнавці Слов’янська: традиційними стали Петренківське свято, фестивалі-конкурси «Любіть Україну», «Поетичний десант у Слов’янську», щорічне вручення літературно-мистецької премії імені М.Петренка, відзначення активних дослідників рідного краю званням «Почесний краєзнавець Донеччини».

З ініціативи краєзнавців і при їхній активній участі відкриті пам’ятні дошки М.Петренку, В.Сосюрі, Б.Слуцькому, Т.Шевченку. Зараз постало питання про вшанування письменника та громадського діяча Григорія Данилевського, увічнення битви князя Ігоря з половцями на землях сучасної Слов’янщини, видання нових краєзнавчих доробків тощо.

IMG_0019Голова обласної організації НСКУ вручив Подяки НСКУ краєзнавцям Леоніду Щибрі та Валентині Роговій. Від імені громади шанувальників рідного краю Віктор Скрипник вручив Валерію Романьку Посвідчення про визнання його Отаманом донецьких краєзнавців та до посвідчення додав Отаманську булаву. Цим самим колеги IMG_0039визнали вагомі заслуги багаторічного керівника обласної організації (з 2003 р.), засновника Слов’янської міської краєзнавчої організації (1991), автора багатьох проектів, краєзнавчих видань, Почесного краєзнавця України, лауреата Всеукраїнських краєзнавчих премій імені Петра Тронька та імені Дмитра Яворницького.

Краєзнавці Донеччини передають вітання та найкращі побажання з Всеукраїнським Днем краєзнавства усім краєзнавцям України.

Тетяна Лисак,
голова Слов’янської міської організації НСКУ,

Почесний краєзнавець Донеччини

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *