Нові лауреати премії імені Михайла Петренка, якою опікується Донецька обласна організація НСКУ

Афiша_Петренко-2019 Уже увосьме у Слов’янську, на батьківщині українського поета-романтика Михайла Петренка (1817–1862), автора всесвітньовідомої пісні «Дивлюсь я на небо…», відзначено лауреатів літературно-мистецької премії імені М.Петренка.

Її присуджують популяризаторам життя та творчості талановитого земляка, а також поетам, які рідною мовою оспівують рідний край, природу, кохання. Опікується премією й Петренківським святом взагалі правління Донецької обласної організації НСКУ.

Уперше пам’ятні знаки та посвідчення лауреата було вручено групі активних краєзнавців у 2012 році, коли на доволі високому рівні у Слов’янську вшанували Михайла Петренка в честь 195-річчя від дня його народження. Особливим став ювілейний, 2017 рік – 200-річчя Поета. Тоді краєзнавці Слов’янська розробили цикл заходів з вшанування поета-земляка, а правління ДонОО НСКУ їх затвердило. З тими пропозиціями вийшли з клопотанням перед місцевою владою, яка підтримала ініціативу членів НСКУ.

Лауреати_2012-2019_рр.У результаті копіткої роботи чимало зроблено: відновлено меморіальну дошку на фасаді будинку центральної міської бібліотеки, якій згодом буде присвоєно ім’я М.Петренка; встановлено пам’ятний камінь на місці колишньої садиби батьків Михайла, спеціальним знаком увічнено місце, де запланували пам’ятник М.Петренку; на базі Слов’янського державного педагогічного університету проведено всеукраїнський семінар «Постать Михайла Петренка у культурному просторі рідного Голова_ДонОО_НСКУ_В.Роман.ко_i_Н.Рамазановакраю»; одна з вулиць міста названа іменем поета, оновлено експозицію музейної кімнати-пам’яті у педагогічному ліцеї, опубліковано чимало статей та знято багато цікавих та повчальних відеоматеріалів. Така щира й справедлива любов до автора пісні «Дивлюсь я на небо», циклу його віршів про Слов’янськ та інших цікавих творів проявлена земляками завдячуючи ініціативі та великій кропіткій роботі правлінню Донецької обласної організації Національної спілки краєзнавців України. Саме краєзнавці виходили з ініціативами, організовували навколо себе мешканців, залюблених в українську поезію та пісню, турбували місцеву владу.

Голова_комiсii_iнтервюСам факт встановлення премії імені Петренка – це теж своєрідна пам’ять про поета. Станом на 2019 рік маємо 39 лауреатів. Від обласної та регіональної вона поступово набирала нового, вищого статусу – деякий час була загальнослобожанською, а з 2019 року стала Всеукраїнською.

Премія ПетренкаЛауреатами премії є не тільки мешканці Донеччини (серед них – 13 членів НСКУ), а й талановиті поети та популяризатори творчості Петренка з інших областей України: з Харківщини – поети Сергій Жадан і Володимир Вакуленко, краєзнавці, члени НСКУ Микола Шакін і Леонід Щибря; з Тернопільщини – співак Роман Сасанчин; з Луганщини – поетка Алла Проневич; з Хмельниччини – краєзнавець, член НСКУ Віктор Прокопчук, із Житомирщини – письменник Віктор Васильчук та ін.

Вiтаeмо_-_2019І цього року 19 вересня, на день Михайла, у Слов’янську в ЦМБ ім. М.Петренка пройшло свято «Живий у пісні, живий у віках», на якому вшановано як відомого поета-земляка, так і нових лауреатів.

Лауреатами Всеукраїнської літературно-мистецької премії імені Михайла Петренка 2019 року стали:

  • у номінації «Поезія» – Володимир Заїка (смт Олександрівка Донецька обл.), за збірник «Зранена душа», та Володимир Вакуленко (смт Сахновщина Харківської обл.) за збірник «Ристалище» та «Прочистень»;
  • В.Роман_вручаe_вiдзнаки_у номінації «Популяризація життя і творчості М.Петренка» – керівник ГО «Студентський театр «7 поверх», начальник відділу культури Слов’янської міськради Марина Олійник.

Лауреати_-2019В урочистій обстановці їм було вручено дипломи, нагрудні знаки, грошову винагороду та пам’ятні сувеніри.

Все більше і більше дізнається Україна та увесь світ про талановитого українського поета Михайла Петренка. Адже його пісня, перекладена на багато мов світу, стала народною. Краєзнавці Слов’янщини і надалі будуть активно пропагувати творчі доробки свого земляка. У цьому плані ми маємо багато форм роботи, і одна з них – Всеукраїнська літературно-мистецька премія імені Михайла Петренка.

Валерій Романько,
голова Донецької обласної організації НСКУ,
голова комісії з присудження премії імені М.Петренка

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *