заступнику голови Черкаської обласної організації НСКУ Валентину Лазуренку присвоєно почесне звання “Заслужений працівник освіти України”

Лазуренко_1Указом Президента України члену ревізійної комісії Національної спілки краєзнавців України, заступнику голови Черкаської обласної організації НСКУ, проректору Черкаського державного технологічного університету Валентину Миколайовичу ЛАЗУРЕНКУ присвоєно почесне звання «Заслужений працівник освіти України».

Увесь шлях Валентина Миколайовича до цієї державної відзнаки пов’язаний з освітою і краєзнавством.

Лазуренко.7Трудову діяльність він розпочав у 1998 році шкільним учителем історії і правознавства у своєму рідному селі Суботів на овіяній історичною славою Чигиринщині, учився в аспірантурі, а з 2001 року працює в Черкаському державному технологічному університеті, де пройшов шлях від викладача до проректора, захистив кандидатську і докторську дисертації, став професором.

Лазуренко_8Багато часу приділяє удосконаленню освітньо-виховного процесу та наукової роботи, автор навчальних посібників та методичних матеріалів. Організатор та учасник численних міжнародних та всеукраїнських науково-практичних конференцій, активно веде профорієнтаційну роботу. За його ініціативою в університеті у 2017 році вперше у технічному закладі освіти почали готувати фахівців за спеціальністю «Експертиза культурно-історичних цінностей». З цієї та інших проблем в університеті започатковані і проводяться науково-практичні конференції та інші наукові заходи, за його редакцією видаються збірники матеріалів.

Під його керівництвом захищено низку кандидатських і докторську дисертацій. В.М.Лазуренко – член спеціалізованої вченої ради із захисту кандидатських та докторських дисертацій, входить до комісій Міністерства освіти і Лазуренко_5науки України та обласної державної адміністрації.

Його освітянська діяльність нерозривно поєднується з багаторічною роботою на краєзнавчій ниві. Майже 20 років він – заступник голови Черкаської обласної організації НСКУ, голова конкурсної комісії з присудження обласної краєзнавчої премії імені Михайла Максимовича. Лазуренко_4Делегат III-VI з’їздів НСКУ, обраний членом ревізійної комісії Спілки. Почесний краєзнавець України, лауреат краєзнавчої премії імені Михайла Максимовича.

Лазуренко_2Валентина Миколайовича добре знають як активного учасника роботи з учнівською молоддю – впродовж багатьох років він є членом журі обласного конкурсу учнівських робіт МАН України, був науковим керівником і рецензентом багатьох досліджень юних краєзнавців. Лазуренко_6У 2006 році він ініціював проведення регіональних учнівських історико-краєзнавчих конференцій «Чигиринщина в історії України», які набули широкого розголосу на Черкащині. Уже проведено 9 таких конференцій та видано збірники їх матеріалів.

Обкладинка_2Ним започаткована серія видань бібліотеки історичної пам’яті  «Джерела вічності», серед яких особливу увагу науковців і громадськості привернула книга В.М.Лазуренка «У пошуках крипти великого державотворця України Богдана Хмельницького», яка побачила світ минулого року. Вона була презентована в Черкасах, Інституті історії України НАН України, Дніпровському національному університеті і отримала схвальні відгуки науковців і громадськості.

Лазуренко_9Високій нагороді свого випускника раді і мої колеги по навчально-науковому інституту міжнародних відносин, історії та філософії (в часи студентства Валентина – історичного факультету) Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького).

Бажаємо, щоб висока державна відзнака додавала Валентину Миколайовичу сил і наснаги у справі розвитку освіти і науки та надихала плідну працю і нові здобутки на краєзнавчій ниві.

Василь Мельниченко,
голова Черкаської обласної організації НСКУ,
професор, Заслужений працівник культури України

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *