Відбулося підсумкове засідання Президії Національної спілки краєзнавців України

Президія НСКУ24 грудня 2020 року в дистанційному форматі (на платформі Zoom) відбулося засідання Президії Національної спілки краєзнавців України.

Президія НСКУ-2Основним питанням порядку денного стало обговорення роботи Спілки у поточному році. Мова йшла про організаційну (засідання керівних органів) та видавничу діяльність, проведення низки конференцій і круглих столів, традиційне щорічне вручення премій НСКУ (імені академіка Петра Тронька, імені Героя України Михайла Сікорського, імені Дмитра Яворницького), співпрацю із органами влади та громадським сектором, популяризацію краєзнавства у ЗМІ, тощо.

Члени Президії підкреслили, що карантинні обмеження, хоч і знизили інтенсивність проведення запланованих на весну 2020 р. заходів, однак у подальшому несуттєво вплинули на загальну динаміку, зумовивши домінування дистанційного (онлайн) формату. У цілому, діяльність НСКУ та її регіональних осередків у поточному році було оцінено позитивно.

Президія НСКУ-3

Учасники засідання також заслухали звітну інформацію про роботу Президія НСКУ-5Міжвідомчої координаційної ради з питань краєзнавства, яка функціонує при Президії НАН України.

Члени Президії НСКУ обговорили питання щодо підготовки та організації Комітетом з питань гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради України парламентських слухань на тему “Державна підтримка творчих спілок в Україні: проблеми та шляхи їх вирішення”. У зв’язку з цим, Спілка надала інформацію про свою діяльність та пов’язані з нею проблеми згідно листа опитування.

Крім того, було розглянуто кілька поточних питань, зокрема затверджено заяви на вступ у члени НСКУ від обласних організацій, прийнято рішення про відзначення краєзнавців нагородами та ін.

Президія НСКУ-4

Окремо згадано запланований на кінець січня 2020 р. науковий круглий стіл “Розвиток національного краєзнавства та історико-регіональних досліджень на Поділлі і Південно-Східній Волині: досвід, проблеми, перспективи”, присвячений до 75-річчя від дня народження професора Лева Баженова), голови Хмельницької обласної організації.

Голова НСКУ, член-кореспондент НАН України Олександр Реєнт щиро дякує всій краєзнавчій спільноті, об’єднаній під егідою Національної спілки краєзнавців України, за самовіддану і плідну роботу у такий складний час.

Лише спільними зусиллями, за підтримки державних органів влади та громадськості, є можливим подальше відродження духовності та історичної пам’яті українського народу, формування любові до рідного краю, відповідальності за збереження національного історико-культурного надбання.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *