У Переяславі відбулися ювілейні «Сікорські читання»

Сікорські читання-2021-учасники

Всеукраїнський історико-культурологічний форум «Сікорські читання», який щорічно відбувається у Переяславі з нагоди пошанування постаті Героя України Михайла Івановича Сікорського, вдесяте об’єднав наукову та творчу громадськість України.

Його засновниками в 2012 р. стали: ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» та ГО «Переяславський Скарб». Незмінними співорганізаторами заходу є Національний історико-етнографічний заповідник «Переяслав» та Національна спілка краєзнавців України.

Цьогорічний ювілейний захід 13 жовтня, у день народження творця переяславських музеїв, відкрив традиційний круглий стіл «Краєзнавство Переяславщини: дослідження, проблеми, постаті», що мав спеціальну тему: «Людина в історії краю».

IMG_20211013_102019Відкриваючи засідання, генеральний директор НІЕЗ «Переяслав» Олексій Лукашевич зауважив на основних завданнях щодо збереження творчого спадку М.І.Сікорського, відмітив значний внесок багатьох поколінь музейних працівників та наголосив на важливості розвитку краєзнавчого руху на Переяславщині, як важливої складової наукової діяльності Заповідника.

До програми круглого столу було включено 25 тем доповідей. За результатами його роботи буде опубліковано збірник матеріалів під назвою «Людина в історії краю. Переяславщина».

Вшанування пам’яті визначного музейного діяча в межах роботи Форуму продовжилося 20 жовтня в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі. Як і минулого року, в умовах пандемії, формат заходу було дещо змінено. Зокрема, організатори урочистостей відмовилися від концертного супроводу.

Сікорські читання-2021

Упродовж роботи Форуму в аудиторіях та інших локаціях університету було розгорнуто мистецькі та просвітницькі виставки. Зокрема, виставки творчих робіт викладачів та студентів університету «Світ символіки в українському етнографічному мистецтві», «Споконвічні образи Дерева-життя у декоративному мистецтві», «Народна архітектура Середньої Наддніпрянщини», декоративна композиція з елементами об’єму «Квіти», книжкова виставка «Краєзнавство Переяславщини» та традиційна виставкова експозиція «Михайло Сікорський – гордість України».

DSC_0227Також для учасників заходу викладачами кафедри мистецьких дисциплін і методик навчання було підготовлено майстер-класи з малярства на склі «Мотиви полтавського народного розпису скрині» та техніки декупажу «З Україною в серці».

Під час урочистої частини зібрання з вітальними словами до учасників форуму звернулися голова Національної спілки краєзнавців України Олександр Реєнт, в.о. ректора Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур, голова організаційного комітету Віктор Коцур, лідер політичної партії Громадський рух «Рідна країна», Микола Томенко, міський голова Вячеслав Саулко, заступник генерального директора НІЕЗ «Переяслав» з науково-методичної роботи Олександр Колибенко.

Сікорські читання-2021-2

Центральною подією цього дня стало дев’яте за ліком вручення Премії імені Героя України Михайла Сікорського Національної спілки краєзнавців України. Цьогорічними лауреатами цієї високої нагороди стали п’ять лауреатів.

  • DSC_0327історик, етнограф, музеєзнавець Людмила Набок (м. Переслав);
  • завідувачка відділу «Суботівський історичний музей» Національного історико-культурного заповідника DSC_0333«Чигирин» Надія Кукса (с. Суботів Чигиринської міської громади);
  • директор музею історії м.Коломия, Заслужений працівник культури України, член Національної спілки журналістів України та Наукового товариства імені Т.Г.Шевченка, член Національної спілки краєзнавців України, Почесний краєзнавець України Михайло Арсак (м.Коломия);
  • доктор історичних наук, професор кафедри історіографії і джерелознавства, декан факультету туризму ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника», академік Української історичної академії наук, член-кореспондент Академії туризму України, Почесний краєзнавець України, Сікорські читання-2021-3член Правління Івано-Франківської обласної організації НСКУ Володимир Великочий (м.Івано-Франківськ);
  • голова Івано-Франківської обласної організації НСКУ, член Президії НСКУ, директор Івано-Франківського обласного державного центру туризму та краєзнавства учнівської молоді Міністерства освіти і науки України, кандидат педагогічних наук, Почесний краєзнавець України Михайло Косило (м.Івано-Франківськ).

DSC_0371Урочисту частину Форуму також склало вручення Черкаської обласної краєзнавчої премії імені Михайла Максимовича, лауреатом якої став переяславський журналіст та краєзнавець Микола Михняк. Також під час заходу за багаторічну діяльність у популяризації історії рідного краю та України університетську відзнаку «Орден Володимира Мономаха» отримав письменник та краєзнавець Іван Шпиталь.

М.Томенко, В.Коцур, О.Реєнт, Р.Маньковська

Роботу Форуму було продовжено у форматі DSC_0399спільного засідання Правління Національної спілки краєзнавців України та її Переяславського міського осередку, підчас якого було вручено квитки новим членам НСКУ, а також відзначено грамотами та подяками найактивніших краєзнавців Переяславщини.

DSC_0313Під час заключної частини зібрання громадськості було представлено нові друковані краєзнавчі видання. Зокрема, щорічник «Краєзнавство Переяславщини» (Вип.1.);

  • DSC_0452збірки:
    «Особистість у локальному історичному просторі : Переяславщина» – упорядники Тарас Нагайко, Олександр Горбовий;
    «Положаї. Село в Генеральному описі Лівобережної України 1765–1769 років» – упорядник Юрій Коржов;
  • монографії:
    «Пам’ятки доби бронзи Середнього Потрубіжжя» – автор Юрій Костенко,
    «Золотоноша: історична топографія та фортифікації» – автор Олександр Прядко,
    «Козацтво Переяславського полку: походження, персоналії, події, факти» – автор В’ячеслав Лоха,
    «Єрковці. Історія села Переяславського краю. Служба в царській армії. Перша світова війна. Громадянська війна 1918?1922 рр.» – автор Михайло Гич та інші публікації.

DSC_0251Також було анонсовано майбутні видання серії «Затоплені села Переяславщини»: «Городище було, немов у вінку. Село у спогадах та документах» – автор/упорядник Микола Михняк і «Вюнище та Козинці. Історія сіл Переяславського краю. Статті, спогади, документи» – автор/упорядник Микола Чирков. Також учасники зібрання почули про ідею створення історичного атласу Переяслава – доповідач Ростислав Сосса.

Засновники та організатори Форуму щиро дякують усім, хто упродовж десяти років його проведення словом і ділом долучився до спільної справи – пошанування пам’яті визначного музейного діяча Героя України Михайла Івановича Сікорського та за сприяння розвитку культурно-наукового надбання Української держави.

DSC_0477

 Тарас Нагайко,
кандидат історичних наук,
заступник голови організаційного комітету
Х Всеукраїнського історико-
культурологічного
форуму «Сікорські читання»

Автор фото:
Сергій Вовкодав

One thought on “У Переяславі відбулися ювілейні «Сікорські читання»”

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *