Учасник АТО, краєзнавець Андрій Тараман разом із однодумцями створив музей у селі Олександро-Калинове на Донеччині

Музей довкілля-4У вівторок, 30 листопада, як голова Донецької обласної організації НСКУ відвідав село Олександро-Калинове, що поряд з донецькою трасою, що за Костянтинівкою, в декількох десятках кілометрів від прифронтової зони.

Музей довкілля-9У цей день у місцевому БК проходила сесія депутатів Іллінівської територіальної громади. З дозволу головуючого як гість мав слово. У своєму виступі говорив про активізацію краєзнавчого руху на Донеччині, в тому числі у Костянтинівському районі.

Музей довкілля-10У присутності депутатів вручив членський квиток нещодавно прийнятому в ряди НСКУ Андрію Вікторовичу Тараману, депутату, заступникові голови громадської організації «Енеїда», учасникові АТО, керівникові місцевого музею «Довкілля». Разом із квитком вручив йому також ювілейну медаль «30 років Незалежності України», якою Андрій Тараман відзначений рішенням Донецької облорганізації НСКУ.

Музей довкілля-5А потім з членами НСКУ Володимиром Березіним (м.Костянтинівка) та Євгеном Шаповаловим (м.Дружківка) з цікавістю оглянув експонати під відкритим небом та у місцевому музеї, які зібрав Андрій Тараман разом із односельцями. Музей розташований у колишній сільській школі та у викупленому будинку старої архітектури ще з піччю та земляною долівкою.

Музей довкілля-8

Андрій Тараман професійно, з натхненням провів для нас екскурсію. Чи не в кожний експонат, у кожний виставковий зал він вніс свою душу, час, а часто і матеріальні статки. Вражений зробленим людьми у цьому селі, які зберігають свою історію, рідну культуру.

Музей «Довкілля» має експонати під відкритим небом та декілька залів у будівлях. Керівник музею Андрій Тараман свято зберігає пам’ять про свого друга, побратима, учасника АТО Сергія Ісаєва, який, на жаль, загинув в російсько-українській війні. Але портрет друга, військову форму й інші пам’ятні речі зберігаються в окремій кімнаті, нагадуючи про Героя-земляка.

На прощання я щиро подякував Андрію за його внесок у збереження історії та виявив бажання ще побувати у цих прекрасних краях, у гостинних мешканців села Олександро-Калинове. У свою чергу краєзнавець Андрій Тараман подякував за честь бути в рядах НСКУ. «Тепер, з членським квитком НСКУ, я ще енергійніше буду проводити роботу із збереження та популяризації історії рідного краю», – заявив він на прощання.

Щиро вдячний колегам-краєзнавцям Володимиру Березіну та Євгенові Шаповалу, які організували цю зустріч, за наданий транспорт, за фото- та відеоматеріали, які вони зробили того дня.

Валерій Романько,
голова Донецької обласної організації НСКУ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *