Викладачі шкіл на Київщині ознайомилися з історією сталінських репресій проти православного духовенства

Бровари-НСКУ-3

22 грудня 2021 р. викладачі історії загальноосвітніх шкіл міста Бровари Київської області ознайомилися з історією сталінських репресій проти православного духовенства Броварського району в 1930-ті рр. за матеріалами слідчих справ НКВС.

Захід для викладачів міста було проведено у приміщенні Броварського краєзнавчого музею. Організатором виступив Центр вивчення спадщини Новомучеників та Сповідників ХХ століття за підтримки Управління освіти і науки Броварської міської ради, Броварського краєзнавчого музею та Київської обласної організації Національної спілки краєзнавців України.

Бровари-НСКУ

Захід відкрив директор Броварського краєзнавчого музею, депутат Броварської міськради та заступник голови Комісії міськради з гуманітарних питань Ігор Володимирович Крепак.

Під час заходу перед викладачами міста, співробітниками музею та Управління освіти і науки Броварської міськради з лекцією на тему «Репресоване духовенство Броварського району за матеріалами слідчих справ НКВС» виступив керівник Центру вивчення спадщини Новомучеників та Сповідників ХХ ст. та директор Міжнародного інституту афонської спадщини, Почесний краєзнавець України, кандидат історичних наук Сергій Вікторович Шумило.

Бровари-НСКУ-4

Він розповів, що в рамках роботи з пошуку свідчень про репресоване духовенство ним було опрацьовано в архівах 109 слідчих справ НКВС по заарештованому духовенству лівобережної частини Київської області. Як повідомив вчений, «всі 109 священиків були заарештовані наприкінці 1937 – початку 1938 рр. За цей період з них 52 священики були розстріляні у Києві в катівнях НКВС, інші 57 священиків – засуджені до різних термінів ув’язнення у радянських концтаборах». Краєзнавець наголосив, що «по суті це була планова масова і повна зачистка регіону від т. зв. “попівського елементу”».

За словами С.Шумила, найбільше було розстріляно наприкінці 1937 р. у Броварському районі – 12 священиків. Ще близько десятка священиків з Броварщини були засуджені на різні терміни ув’язнення у сталінських концтаборах, звідки більшість із них ніколи вже не повернулись.

Вчений вперше представив на широкий загал список розстріляного наприкінці 1937 р. православного духовенства Броварщини, чимало імен з яких до цього часу не були відомі. Місцем спільного поховання для більшості з цих мучеників став розташований неподалік від м.Бровари Биківнянський ліс, де діяла секретна «спецділянка НКВС УРСР» і де у цей період кожної ночі закопували у «братських ямах» трупи «ворогів народу», розстріляних у київських в’язницях НКВС.

Бровари-НСКУ-2

Під час заходу було наголошено на потребі відновлення із забуття і вшануванні пам’яті безневинних мучеників, які постраждали за віру від комуністичного режиму в роки атеїстичних гонінь.

Було повідомлено, що з ініціативи Центру вивчення спадщини Новомучеників та Сповідників ХХ століття передано звернення до Броварської міської ради з ініціативою про найменувала на їхню честь кількох вулиць на території м. Бровари та проведення інших заходів з метою відновлення історичної справедливості, повернення із забуття імен цих героїчних постатей нашої історії та духовності, несправедливо репресованих і підданих забуттю в роки сталінських репресій.

Джерело:
Центр вивчення спадщини
Новомучеників та Сповідників ХХ ст. 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *