Звітно-виборна конференція Черкаської обласної організації НСКУ

Черкаська обласна організація НСКУ

22 грудня 2021 року відбулася VI звітно-виборна конференція Черкаської обласної організації Національної спілки краєзнавців України.

Конференція проходила у змішаному режимі (офлайн і онлайн) з включенням усіх 35 делегатів від міст, районів та об’єднаних територіальних громад області. О.РеєнтДелегатів привітав голова Національної спілки краєзнавців України, доктор історичних наук, член-кореспондент НАН України Олександр Реєнт. У своєму виступі він висловив подяку краєзнавцям Черкащини, голові обласної організації НСКУ Василю Мельниченку за активну дослідницько-пошукову і просвітницьку роботу з вивчення та популяризації знань про рідний край.

Відзначив цікаві і суспільно значимі справи обласної організації Спілки та її осередків на місцях. Голова НСКУ окреслив завдання, які стоять сьогодні перед Спілкою і які будуть обговорені на черговому VII з’їзді Національної спілки краєзнавців України 25 січня 2022 року.

Черкаська обласна організація НСКУ-2

Перед початком роботи конференції квитки членів НСКУ отримали Ігор Волошин і Марина Захарченко, а член президії правління облорганізації НСКУ Тетяна Нераденко відзначена Почесною грамотою Черкаської обласної ради.

Звітна доповідь правління, у якій зроблено детальний аналіз роботи правління і місцевих організацій, була заздалегідь направлена усім делегатам і вони мали можливість обговорити її у своїх осередках та підготувати пропозиції і висловити свої міркування щодо поліпшення краєзнавчої роботи, поділитись досвідом.

Черкаська обласна організація НСКУ-5

Делегати обговорили звіт правління обласної організації НСКУ за період від попередньої конференції (2016–2021). У свої виступах делегати І.Кривошея (Умань), В.Щербатюк, Т.Конончук (Лисянка), О.Наріжна (Звенигородка), А.Чабан (Черкаси) та інші порушили актуальні проблеми краєзнавчої роботи і дали позитивну оцінку роботи правління обласної організації НСКУ.

Черкаська обласна організація НСКУ-6На конференції обрано делегатів на VII з’їзд Національної спілки краєзнавців України.

Делегати конференції обрали новий склад Правління обласної організації НСКУ і Президію у такому складі: С.Г.Ганницький, Л.Д.Дядик, Т.А.Клименко, В.М.Лазуренко, В.М.Мельниченко, Т.М.Нераденко, З.В.Священко, Л.І.Синявська, О.О.Яшан.

Черкаська обласна організація НСКУ-3

Головою обласної організації НСКУ обрано Валентина Лазуренка, першим заступником – Василя Мельниченка, заступниками – Сергія Ганницького і Ларису Синявську.

Багаторічний голова обласної організації і член Президії Національної спілки краєзнавців України Василь Мельниченко привітав свого наступника Валентина Лазуренка і, звертаючись до делегатів конференції, сказав:

«Нинішня конференція для мене особлива. У 73-річному віці передав повноваження голови обласної організації своєму незмінному і надійному заступнику Валентину Миколайовичу Лазуренку. З ним, понад 20 років тому, у січні 2001 року ми очолили краєзнавчу організацію Черкащини. З ним доклали чимало зусиль до її розбудови і набуття у всеукраїнському масштабі високого статусу Національної творчої спілки (2008). Був моїм студентом. Зараз – доктор історичних наук, професор. проректор ЧДТУ. Заслужений працівник освіти України.

Розумію, що міг би ще певний час бути на чолі обласної організації, бо перебуваючи у краєзнавчому середовищі завжди отримував задоволення і творчу наснагу. Адже наша Спілка об’єднує щирих душею людей – невтомних і безкорисних дослідників рідного краю.

Разом з тим, розумію і відчуваю, що час, як і все у нашому бутті, не стоїть на місці. Як би того не хотілося, але йти у ногу з молодшими і завзятішими, стає все важче. Тому, не пориваючи зі своєю улюбленою справою, з вдячністю сприйняв обрання мене першим заступником голови обласної організації. Буду і надалі активно працювати на краєзнавчій ниві на благо рідної Черкащини і України».

Черкаська обласна організація НСКУ-4

Новообраний склад керівних органів обласної організації НСКУ привітав начальник управління культури і охорони культурної спадщини облдержадміністрації Олександр Шабатін. Від подякував Василю Мельниченку за багаторічну ініціативну і сумлінну працю на краєзнавчій ниві та від імені обласної влади вручив йому Почесну грамоту обласної державної адміністрації.

 Лариса Синявська,
заступник голови
Черкаської обласної організації НСКУ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *