У Черкасах відбулося урочисте вручення обласної краєзнавчої премії імені Михайла Максимовича

На Черкащині присудження та вручення щорічної обласної краєзнавчої премії імені Михайла Максимовича не тільки підбиває підсумки подвижницької праці дослідників рідного краю впродовж року, а й відкриває нові грані краєзнавчих пошуків і кожного разу має свою «родзинку».

Лазуренко_дипломЦьогорічний конкурс на здобуття престижної премії запам’ятається тим, що в обох номінаціях лауреатами стали краєзнавці-журналісти, які з притаманним їм хистом у своїх творчих працях розкривали сторінки історії та сучасності Черкащини. Вручення премії традиційно відбулося 20 грудня в науковій бібліотеці Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, яка носить ім’я Михайла Максимовича.

Книга_Смiливi_iз_СмiлиЛауреатами премії 2017 року в номінації авторських колективів стали журналісти зі Сміли Людмила Скороход, Юлія Харченко та Лариса Гур’єва. Видана ними книга «Сміливі із Сміли» присвячена новітній сторінці історії краю і є своєрідним літописом героїзму і мужності смілян – учасників АТО із захисту територіальної цілісності України  та волонтерського руху на Смілянщині. Основу збірки склали матеріали, що друкувалися на шпальтах газети «Сміла» впродовж останніх років.

АТО_СмiлаПри врученні смілянським журналістам дипломів лауреатів були присутні тепло зустрінуті присутніми герої нарисів їх книги «Сміливі із Сміли»  – учасники бойових дій на Сході України Олександр Байда та Андрій Вовк, організатор волонтерського руху Людмила Гуріненко. З їх розповідей ніби ожили сторінки книги, значно підсиливши пізнавально-виховне сприйняття творчого доробку авторського колективу.

Книга_Орловец__iсторiя_i_людиВ номінації окремих авторів лауреатом став Володимир Чос з Городища за серію краєзнавчих книг «Мліїв – село козацьке», «Орловець – історія і люди», «Мої прекрасні земляки», «Петропавлівка: від минулого до сьогодення». Маючи обмежені фізичні можливості, він проявляє велику силу волі і впродовж багатьох років наполегливо досліджує історичне минуле свого рідного краю – Городищини. Успішно Книга_Петропавлiвка_вiд_минулого_до_с_огоденняспівпрацює з обласними і всеукраїнськими засобами масової інформації, зокрема є власним кореспондентом обласної газети «Нова доба», дописує до газети «Голос України». В районній газеті веде краєзнавчу сторінку «Вежа». У просвітницькій роботі, зважаючи на фізичний стан, широко використовує такі форми роботи як просвітницькі скайп-конференції із закладами освіти, бібліотеками та музеями.

Книга_Млiiв_село_козац_кеДиплом лауреатам краєзнавчої премії 2017 року вручив голова конкурсної комісії, професор В.М.Лазуренко. Переможців конкурсу привітали проректор університету, професор С.В.Корновенко; Книга_Моi_прекраснi_землякидиректор наукової бібліотеки університету, доцент Г.М.Голиш; голова Черкаської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, професор В.М.Мельниченко; голова обласної організації Національної спілки журналістів України, головний редактор газети «Черкаський край» Т.С.Калиновська.

ЗалЦьогорічний конкурс на здобуття обласної краєзнавчої премії засвідчив, що пошуки краєзнавців Черкащини розширюють свої тематичні і хронологічні межі, а краєзнавчий компонент посідає вагоме місце у системі патріотичного виховання. І відрадно, що до цієї державної ваги справи все активніше долучаються журналісти. Читачі з великим інтересом сприймають краєзнавчі публікації і книги знаних черкаських журналістів Бориса Юхна, Андрія Кравця, Максима Степанова, Ганни Шквар, Феофана Білецького, Олександра Вівчарика, Володимира Ушанова та багатьох інших.

Голова Черкаської ОО НСКУ
Василь Мельниченко
Фото Сергія Ганицького

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *