“Велика і страшна війна не має забуватися” – “Голос України” про спілчанські ініціативи з приводу відзначення 100-річчя завершення Першої світової війни

5 січня 2018 року на порталі газети “Голос України” було опубліковано статтю Максима Солоненка про важливість відзначення 100-річчя завершення Першої світової війни та ініціативи Національної спілки краєзнавців України, зокрема її Волинської обласної організації, з цього приводу.

З дозволу редакції газети “Голос України” подаємо повний текст публікації.

Пам'ятник на братській могилі часів Першої світової війни в селі Свидники на Волині
Пам’ятник на братській могилі часів Першої світової війни в селі Свидники на Волині

Століття тому завершилася Перша світова війна. Цю визначну дату в історії людства відзначатимуть в 27 країнах. Вшанувати пам’ять мільйонів жертв планують і на Волині.

Нещодавно обласна організація Національної спілки краєзнавців України прийняла з цього приводу звернення до керівництва області з проханням підтримати громадськість регіону в її прагненні віддати належне подіям тих вже далеких літ. Як відзначається, Волинь майже на чотири роки перетворилася на арену жорстоких битв із застосуванням найсучасніших для того часу озброєнь. У них взяли участь понад два мільйони військовий, з яких, за різними оцінками, 350 тисяч загинули, ще сотні тисяч були поранені та скалічені. Про страшні події тієї доби нагадують більш як 50 військових кладовищ і великих братських могил. І хоч відтоді минуло вже століття, в області ще сьогодні можна побачити залишки траншей, окопів, бетонних капонірів. До цього часу ми послуговуємося спорудженими у ті роки залізничними коліями з Ковеля до Каменя-Каширського і з Володимира-Волинського до Сокаля і Червонограда (Кристинополя).

Військове кладовище часів Першої світової в селі Тоболи Камінь-Каширського району. Тут поруч лежать воїни обох воюючих тоді сторін
Військове кладовище часів Першої світової в селі Тоболи Камінь-Каширського району. Тут поруч лежать воїни обох воюючих тоді сторін

Події Першої світової не повинні залишати нас байдужими ще й тому, що за її роки до складу російської армії було мобілізовано чотири мільйони, а до австро-угорської – понад 300 тисяч українців. Під мобілізацію потрапила майже половина чоловічого населення Волині, десятки тисяч яких загинули в боях. У ті роки страшних втрат зазнало і цивільне населення краю. Понад чверть мільйона волинян були евакуйовані на схід, вщент було знищено сотні населених пунктів.

Військове кладовище часів Першої світової в селі Тоболи Камінь-Каширського району
Військове кладовище часів Першої світової в селі Тоболи Камінь-Каширського району

Щоб подібне ніколи більше не повторилося, йдеться у зверненні, ми повинні берегти пам’ять про страшні сторінки спільної європейської історії та активно пропагувати справжні суспільні цінності: мирне життя, взаємоповагу і взаєморозуміння. Пам’ять про загиблих у Першій світовій війні має відроджуватися і зберігатися за умов додержання загальновизнаного євроінтеграційного принципу – всі вони були солдатами однієї війни. Їх могили потрібно впорядкувати і зберегти як символи загальноєвропейської пам’яті та примирення.

Одним із запропонованих краєзнавцями Волині заходів є створення Меморіалу “Поліський некрополь Великої війни 1914-1918 років” на території Камінь-Каширського району. Планується також провести у березні 2018 року круглий стіл з нагоди 100-річчя обопільного розвалу на Волині фронтового протистояння, а в листопаді – науково-практичну конференцію, присвячену сторіччю завершення Першої світової війни. До справи увічнення подій тієї доби має долучитись і молодь, організувавши міжнародний пошуково-дослідницький табір “Пам’ять та примирення”. Заплановано також видання буклета “Шляхами Великої забутої війни”.

Слід відзначити, що подіям Першої світової війни на Волині в 2016–2017 роках вже було присвячено кілька науково-практичних конференцій. Краєзнавці долучалися до відновлення військових кладовищ в селі Рудка-Червинська Камінь-Каширського району Волинської і в селі Кухітська Воля Рівненської областей.

Ініціативу краєзнавців уже підтримав голова Волинської ОДА Володимир Гунчик. Сподіваються вони і таку ж реакцію на своє звернення і від голови обласної ради Ігоря Палиці, а також керівництва Камінь-Каширського району.

Максим Солоненко.
Фото автора.
Джерело: “Голос України”

 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *