ТИЖДЕНЬ КРАЄЗНАВСТВА В ЧЕРКАСЬКОМУ ДЕРЖАВНОМУ ТЕХНОЛОГІЧНОМУ УНІВЕРСИТЕТІ

АфішаЗ 19 до 23 лютого в Черкаському державному технологічному університеті тривав Тиждень краєзнавства. Ініціатором проведення цього комплексного пізнавально-виховного заходу виступив, підтриманий ректоратом, первинний осередок НСКУ університету.

В перший день було відкрито спеціалізовану навчальну аудиторію музеєзнавства та експертизи історико-культурних цінностей на кафедрі історії України та суспільних дисциплін. «Родзинками» навчальної аудиторії стали експозиції археологічних пам’яток, зразків народного мистецтва, предметів побуту, Відкриття аудиторіїзнарядь праці Черкащини, нумізматична колекція. Більшість експонатів зібрали викладачі та студенти університету, зокрема студент Максим Щербина, який передав власну колекцію археологічних артефактів.

Перегляд фільму КіборгиНаступного дня у кінозалі відбувся перегляд фільму «Кіборги» та зустріч із захисниками Донецького аеропорту, які стали прообразами героїв фільму. Ця подія стала доволі символічною, адже в Черкаському технологічному університеті навчалися і нині навчаються студенти, які героїчно захищали Донецький аеропорт, увійшовши в історію як кіборги. Серед них випускник будівельного факультету Олександр Тимошенко і слухач університетського центру післядипломної освіти та довузівської підготовки Олександр Гугля, які разом зі своїми побратимами – почесними гостями університету, спілкувалися зі студентами та викладачами, говорили про важливість патріотичного виховання і, зокрема про необхідність вивчати героїчні сторінки історії рідного краю і України, бути готовим відстоювати незалежність своєї держави.

День краєзнавчого музеюОкремий день університетського краєзнавчого тижня був наданий працівникам Черкаського обласного краєзнавчого музею, який цього року відзначає своє 100-річчя. Один з найстаріших краєзнавчих музеїв України був представлений в університеті вісьмома День краєзнавчого музею 2локаціями імпровізованої виїзної виставки, яку підготував кожен відділ музею. Ознайомлення з експонованими матеріалами дало змогу скласти уявлення про багату історію краю від найдавніших часів до сьогодення. Того ж дня було укладено угоду про співпрацю між університетом і музеєм.

Лекція про революціюОдним з ключових заходів Тижня краєзнавства стала відкрита лекція-презентація «Черкащина в добу Української революції 1917–1921 років», з якою у переповненому кінозалі виступив голова Черкаської обласної організації НСКУ, професор Василь Мельниченко. Автор однойменного навчального посібника  наголосив, що звернення до цієї теми Лекція про революцію 2набуває особливої актуальності з огляду на те, що Черкащина в добу революції відіграла важливу роль в розгортанні боротьби за українську державність. Тут формувалося Вільне козацтво, в Холодному Яру розгоралося полум’я загальноукраїнського Подаровані книгиповстанського руху, територією краю героїчним Зимовим походом пройшла Армія УНР. Василь Мельниченко передав до бібліотеки університету черговий номер журналу «Краєзнавство Черкащини», свій навчальний посібник «Черкащина в добу Української революції 1917–1921 років» та хронологічний довідник «Цей день в історії Черкащини».

Тетяна НераденкоТиждень краєзнавства завершився зустріччю з відомим археологом, членом НСКУ, лауреатом обласної краєзнавчої премії імені Михайла Максимовича, кандидатом історичних наук Тетяною Нераденко. Учасники зустрічі мали нагоду дізнатися багато цікавого про давню історію рідного краю – Межиріцьку палеолітичну стоянку мисливців на мамонтів на Канівщині, пам’ятки Тетяна Нераденко 2Трипільської культури на Тальнівщині, побачити археологічні знахідки скіфського періоду, сарматської культури, давньослов’янських часів та часів Київської Русі. Відомий археолог зазначила, що на території Черкащини налічується близько 9 тисяч археологічних об’єктів. Археологічна спадщина краю охоплює усі історичні періоди – від появи першої людини у добу палеоліту до козацької доби, і дозволяє відтворити давню історію і культуру Черкащини. Тетяна Нераденко подарувала університету примірники своєї нової монографії «Молюхів Бугор».

Тиждень краєзнавства засвідчив великий інтерес студентів технічного ВНЗ до історії України і минувшини своєї «малої батьківщини». А організатори заходу, об’єднані в університетському осередку НСКУ, вирішили розширювати краєзнавчо-просвітницьку роботу – важливого засобу громадянського і патріотичного виховання.

Валентин Лазуренко,
заступник голови
Черкаської обласної організації НСКУ,
доктор історичних наук, професор

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *