125 років з дня народження видатного краєзнавця, вченого і громадського діяча Валентина Отамановського (1893-1964 рр.)

Валентин_Отамановський.jpeg26 лютого 2018 року виповнилося 125 років з дня народження українського історика, бібліографа, краєзнавця, громадського і політичного діяча В.Д.Отамановського (1893–1964).

З метою увічнення пам’яті про нього 25 січня 2018 року Вчена рада20180328_131302 Харківського національного медичного університету присвоїла Центру медичного краєзнавства ХНМУ ім’я професора В.Д.Отамановського.

Крім того, упродовж лютого-березня співробітники Центру провели низку меморіальних заходів для студентів, присвячених видатному співвітчизникові.

Інформація про В.Д.Отамановського:

DSC_1260 (2)З молодих років Валентин не стояв осторонь української справи – він заснував «Братство самостійників», був членом Центральної Ради, героїчно бився під Крутами. Душевний розпач після низки поразок Української революції не зламав В. Отамановського – він працював у видавництві «Вернигора» та видавав літературу патріотичного спрямування.

Багато зробив Валентин Дмитрович для становлення національного краєзнавства. Під його чітким керівництвом з 1924 по 1929 роки діяв Кабінет виучування Поділля – потужний краєзнавчий осередок, де широкомасштабно вивчався Подільський край. Тогочасні наукові розробки В.Отамановського і до сьогодні не втратили своєї актуальності, вони є дороговказом для сучасних краєзнавців.

Потрапивши у жорна радянської репресивної машини, В.Отамановський був несправедливо засуджений по справі «Спілки визволення України», а згодом повторно на заслання. По відбутті покарання науковець плідно працював і отримав історичну освіту, захистив дві дисертації – кандидатську та докторську.

З 1958 року В.Отамановський пов’язав своє життя з Харковом. Тут він працював у Харківському медичному інституті, де завідував кафедрою латини, піднявши на якісно новий рівень її науково-дослідну діяльність. Помер В. Отамановський 1964 року, похований на 2-му харківському міському кладовищі.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *