Відбулися парламентські слухання «Стан, проблеми та перспективи охорони культурної спадщини в Україні»

Делегація НСКУ у Верховній Раді18 квітня 2018 року відбулися парламентські слухання на тему: «Стан, проблеми та перспективи охорони культурної спадщини в Україні».

У слуханнях взяли участь представники Національної спілки краєзнавців України:  заступник голови НСКУ, професор О.А.Удод, відповідальний секретар НСКУ В.І.Дмитрук, керівник Центру досліджень історико-культурної спадщини України Інституту історії України НАН України С.І.Кот, прес-секретар НСКУ В.І.Милько (члени Президії Спілки); член Правління, головний редактор газети «Культура і життя» Є.В.Букет, керівник осередку Київської міської організації НСКУ в Київському університеті імені Бориса Грінченка, член Правління КМО НСКУ О.І.Бонь,  член Правління НСКУ Г.Г.Денисенко, член КМО НСКУ С.А.Дмитрук, член Ревізійної комісії НСКУ Т.І.Катаргіна.

Інформаційно-аналітичні матеріали до парламентських слухань.
Список виступаючих

Відкриваючи парламентські слухання, головуюча на засіданні заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд привітала учасників слухань з Днем пам’яток історії та культури та з Міжнародним днем пам’яток і визначних місць. Далі з доповіддю виступив Міністр культури України Євген Нищук, який наголосив, що недофінансування заходів з охорони та збереження культурної спадщини може стати причиною втрати унікальних об’єктів.

Голова підкомітету з питань охорони історико-культурної спадщини Комітету з питань культури і духовності Сергій Тарута у своїй доповіді акцентував увагу на ключовій ролі інтелектуального капіталу у державотворенні.

Учасники парламентських слухань у своїх виступах, котрі були присвячені таким темам як нерухома культурна спадщина та рухома культурна спадщина, нематеріальна культурна спадщина не лише аналізували поточну ситуацію у сфері охорони культурної спадщини, а й висловлювали конкретні експертні рекомендації, покликані поліпшити ситуацію у зазначеній сфері. Окремо було акцентовано увагу на проблемі охорони культурної спадщини тимчасово окупованих територій.

Кот Сергій ІвановичДругу частину парламентських слухань, присвячених рухомій культурній спадщині, відкривав виступ члена Президії НСКУ, керівника Центру досліджень історико-культурної спадщини України Інституту історії України НАН України, кандидата історичних наук Сергія Івановича Кота. У своїй промові, серед іншого, він висвітлив актуальні проблеми вивчення і збереження пам’яток історії та культури України у контексті підготовки багатотомного енциклопедичного видання “Звід пам’яток історії та культури України”, присвяченого національній культурній спадщині, озвучив основні результати цієї роботи.

У своїх виступах учасники слухань порушували питання збереження національної та всесвітньої культурної спадщини як Делегація Спілки у Верховній Радіодного із головних чинників формування української національної свідомості та відродження духовності українського народу. Зазначалося, що Україна на своїх теренах зберегла значну кількість об’єктів нерухомої культурної спадщини. Водночас десятки тисяч об’єктів культурної спадщини, які перебувають на державному обліку, зруйновані та С.О.Тарута, В.І.Милькопограбовані у тому числі у зв’язку із тимчасовою окупацією частини території України. Учасники слухань висловили низку пропозицій, у тому числі щодо ухвалення законів, спрямованих на приведення українського законодавства до міжнародних норм та стандартів, а також посилення відповідальності у сфері охорони культурної спадщини.

Джерело:
Верховна Рада України

One thought on “Відбулися парламентські слухання «Стан, проблеми та перспективи охорони культурної спадщини в Україні»”

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *