У Слов’янську відбулася презентація видання “Донбас в часи визвольних змагань 1917–1921 років: до 100-річчя української революції”

Літопис...Краєзнавці Слов’янська взяли активну участь у презентації історико-краєзнавчого видання «Літопис українського Донбасу: Донбас в часи визвольних змагань 1917–1921 років» (укладач – керівник громадської організації «Українська ініціатива» Юрій Косенко, м.Київ). Захід відбувся 20 листопада у конференц-залі Донбаського державного педагогічного університету.

Юрій Косенко проаналізував основні розділи книги, назвав головні події визвольних змагань 1917–1921 років за державність України, які відбувалися на Донбасі. Багато хто з присутніх із зацікавленням дізнався про те, що чимало донбасівців брали активну участь в українській революції 100 років тому, це – Микита Шаповал, Нечипір Губа, Василь Романенко, Олександр Мицюк, Іван Коваленко та інші. Одному з них – сотнику армії УНР Нечипору Губі, уродженцю станції Гришине, у місті Покровську минулого року відкрито меморіальну дошку.

Активну участь в обговоренні книги взяли голова ДонОО НСКУ Валерій Романько, члени НСКУ Тетяна Лисак, Геннадій Плотниченко, Сергій Швидкий, Володимир Давиденко, Валентина Соловар.

Книги «Літопис українського Донбасу: Донбас в часи визвольних Сергій Швидкийзмагань 1917–1921 років» були передані у бібліотеки Слов’янська, кожен із присутніх теж отримав по екземпляру як подарунок від київських гостей. Це цінне видання буде використовуватися у навчально-виховній роботі серед учнівської та студентської молоді, для краєзнавців воно стане настільною книгою.

Укладачеві та видавцям було запропоновано продовжити Учасники презентаціївидання з цієї теми, висвітливши боротьбу за державність України на Донбасі у пізніші часи – 20–30-і роки та в сучасні часи – кінець ХХ – початок ХХ століття, адже на цій давній українській землі безперервно велася активна боротьба за державність, цьому ми  маємо чимало доказових фактів та багато історичних постатей з Донеччини, активних борців за Україну.

Прес служба
Донецької обласної організації НСКУ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *