І Всеукраїнський фестиваль-конкурс «Поетичний десант у Слов’янську»

21 березня, у Всесвітній День поезії, у місті Слов’янську Поетичний десяант ЛОГОпройшов І Всеукраїнський фестиваль-конкурс «Поетичний десант у Слов’янську». Положення цього культурно-мистецького заходу затверджене правлінням Донецької обласної організації Національної спілки краєзнавців України (голова – Романько В.І.) та відділом культури Слов’янської міськради (начальник Олійник М.М.). Захід підтримано Департаментом освіти і науки та Управлінням культури і туризму Донецької облдержадміністрації.

Програма фестивалю

Цього весняного дня у Слов’янськ «десантувалися» поети різних Учасники_конкурсу_-_дорослiвікових категорій: діти, молодь, дорослі – близько ста учасників. Вони прибули з багатьох міст і селищ Донецького краю – Дружківка, Лиман, Краматорськ, Костянтинівка Добропілля, Бахмут, Марїнка, Покровськ, Торецьк, Великоновосілка, Маріуполь. Звістка про фестиваль-конкурс у Слов’янську вийшла за межі Донеччини, й учасниками свята стали гості з Харківщини, Київщини, з міста Вінниця, і навіть зі Львівщини.

Учасників фестивалю-конкурсу привітав відомий український письменник Сергій Жадан – текст вітання був зачитаний ведучими, так як сам Сергій цього дня був учасником іншого мистецького заходу на Луганщині.

Банер - 2Згідно Положення фестиваль-конкурс «Поетичний десант у Слов’янську» присвячений пам’яті талановитого поета, журналіста, педагога, члена НСКУ Олександра Романька. На жаль, доля відвела Олександру небагато: напередодні свого 44-річчя він трагічно загинув. Із ініціативою увічнити ім’я земляка-сучасника виступили його друзі й знайомі, члени слов’янського літоб’єднання «Світанок», що було підтримано управлінцями міста та області.

DSC_0091Цікавою і задушевною була програма відкриття культурно-мистецького заходу, який вели Ольга Новікова та Кирило Беркутов. Співачка Олена Кузнєцова виконала Гімн фестивалю, написаний спеціально до фестивалю-конкурсу, а також пісню «Пам’яті поета» на вшанування Олександра Романька. З хвилюванням присутні вислухали виступ-спогад мами Олександра Валентини Анатоліївни та його вірш «Я тут із поконвіч…» у її ж виконанні.

DSC_0089Досвідчені члени журі, у складі якого були члени Національної спілки письменників України Наталія Ковальська, Микола Сіробаба, Олександр Яровий, викладачі педагогічного університету, культпрацівники, вислухали учасників фестивалю-конкурсу. Одним з активних організаторів заходу й головою журі був Валерій Романько, голова Донецької обласної організації НСКУ.

DSC_0043Учасники змагалися у трьох вікових категоріях: діти, молодь та дорослі. Переможців відзначено пам’ятними медалями, спеціальними дипломами, цінними призами. Інших заохочено званням Лауреата у різних номінаціях, а також Дипломами учасника. Ніхто не поїхав додому без нагороди.

DSC_0055Відбулося чимало знайомств, обмін адресами. Керівник слов’янського літоб’єднання «Світанок» Любов Меженіна домовилася про співпрацю з літоб’єднаннями Краматорська, Костянтинівки, Великоновосілківки, Ірпеня, Ізюма.

DSC_0032Будемо сподіватися, що І Всеукраїнський фестиваль-конкурс став хорошим поштовхом для широкого поетичного руху не тільки на Донеччині, а й в багатьох регіонах України. Чекаємо гостей і наступного року – 21 березня 2020 року у Слов’янську заплановано проведення ІІ Всеукраїнського фестивалю-конкурсу «Поетичний десант у Слов’янську». Правління ДонОО НСКУ взяло під особливий контроль підготовку та проведення фестивалю-конкурсу «Поетичний десант у Слов’янську»

Валерій Романько,
голова Донецької обласної організації НСКУ,

член НСПУ, голова журі фестивалю-конкурсу

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *