Краєзнавець Шаміль Акічев видав книгу “Пам’ятні дати з історії Конотопщини”

1Науковий співробітник Конотопського міського краєзнавчого музею ім. О.М. Лазаревського, краєзнавець Шаміль Акічев видав книгу “Пам’ятні дати з історії Конотопщини” — повідомляє портал Конотоп.City.

Книга як науково-популярне видання готувалася до друку понад 30 років. Краєзнавцю довелось попрацювати в архівах та бібліотеках Києва, Харкова, Львова, Дніпра, Чернігова, Сум, Ніжина, Конотопа, щоб знайти маловідомі та невідомі факти з 2історії краю.

До книги увійшли архівні та газетні матеріали, відомості з різних джерел та дані про діячів із різноманітних енциклопедичних видань, у першу чергу з енциклопедичного видання “Сумщина в іменах”.

За словами автора, це перша спроба у великому форматі показати історію краю від XVII століття до 1941 року. Вона присвячена пам’яті матері. Умовна назва могла бути “Річка Хронос Конотопщини”.

“Те, що у книзі немає розділів, не випадковість. Вона як річка Хронос, де події плинуть одна за одною… Не став робити розділи й через те, що дуже важко визначити де закінчуються окремі періоди. Усе почалося з 1634 року, коли зафіксована перша згадка про Конотоп, і закінчилося 22 червня 1941 року. Далі — війна, а там вже йде зовсім інша історія”, — розповів Шаміль Акічев у інтерв’ю для Конотоп.City.

Книга вийшла накладом у 200 примірників. Вона налічує 312 сторінок. Наразі точна дата презентації невідома. Як наголосив сам автор, недолік цієї книжки — відсутність фотографій, ілюстрацій, карт та схем.

Після презентації книгу передадуть в архіви, бібліотеки, музеї та краєзнавчі організації Конотопа та України. Також хочуть передати примірники у Британську бібліотеку та Бібліотеку Конгресу США. У планах — зробити електронний варіант книги.

«Книга “Пам’ятні дати з історії Конотопщини” стане в пригоді вчителям, школярам, науковцям, краєзнавцям та всім, кого цікавить історія нашої малої батьківщини. Висловлю велику подяку всім небайдужим, які допомогли у її створенні», — зазначає Шаміль Акічев журналістам порталу Конотоп.City.

Довідка про автора:

Шаміль Муламович Акічев — науковий співробітник Конотопського міського краєзнавчого музею ім. О.М.Лазаревського з 2005 року. Краєзнавством займається з 1976 року. Має звання “Почесний член Всеукраїнської спілки краєзнавців”. Член Національної спілки краєзнавців України та Національної спілки журналістів України. Учасник Всеукраїнських науково-практичних конференцій у Києві, Харкові, Дніпрі, Сумах, Глухові, Ніжині, Конотопі, Батурині. Автор численних краєзнавчих публікацій у газетах та наукових журналах. Один зі співавторів першого комплексного дослідження історії Конотопщини “Конотопщина: час, події, долі”.

Джерело:
Конотоп.City

One thought on “Краєзнавець Шаміль Акічев видав книгу “Пам’ятні дати з історії Конотопщини””

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *