Відбувся День краєзнавства у Кам’янці на Черкащині

118 вересня у місті Кам’янка на базі державного історико-культурного заповідника відбувся День краєзнавства.

Головною подією заходу стала ХVІІ районна науково-практична краєзнавча конференція «Рідний край у контексті історії України». Особливість цієї популярної на 10Кам’янщині конференції є те, що в ній традиційно разом із науковцями та краєзнавцями беруть участь учні шкіл, які свої виступи і повідомлення присвячують маловідомим сторінкам історії рідного краю. Матеріали цієї конференції (як і попередніх) будуть видані окремим збірником «Джерело».

7У краєзнавчій конференції взяли участь і виступили голова облорганізації Національної спілки краєзнавців України, професор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Василь Мельниченко, заступник голови облорганізації НСКУ, проректор Черкаського державного технологічного університету, професор 2Валентин Лазуренко, директор Кам’янського державного історико-культурного заповідника Галина Таран, голова районної організації НСКУ, кандидат історичних наук Олександр 3Шамрай, кандидат історичних наук Ігор Кивгила.

У рамках Дня краєзнавства відбулася презентація історико-біографічного видання «Відомі особистості Кам’янщини» (автор-укладач О.Г.Шамрай). До книги увійшли біографічні довідки-12нариси про відомих людей краю, які тут народилися, або у різний час жили та працювали на Кам’янщині і зробили вагомий внесок у її розвиток.

У книзі, що побачила світ у черкаському видавництві «Вертикаль», об’єктивно, на основі документальних відомостей і фактів подається опис життя і діяльності відомих людей, стисло характеризуються їх заслуги, нагороди, вміщено фотографії. Автори біографічних матеріалів – краєзнавці Кам’янщини, які цією комплексною працею продовжують добрі традиції вшанування відомих земляків, формуючи своєрідний літопис своєї малої батьківщини в особах. Загалом у книзі вміщено 231 біографічна довідка-нарис про відомих далеко за межами краю кам’янчан.

Учасники презентації тепло вітали героїв книги – ветеранів освіти, культури та виробництва. Слова подяки прозвучали на адресу видавництва «Вертикаль» та його директорки Світлани Кандич, яка була присутня на презентації.

Під час Дня краєзнавства його учасники ознайомилися з нещодавно відкритим унікальним музеєм освіти, зібрані 9місцевими краєзнавцями матеріали експозиції якого висвітлюють історію освіти Кам’янщини, людей, які зробили вагомий внесок у розвиток галузі. Окремий розділ експозиції музею присвячений уродженцю краю, відомому українському педагогу і громадському діячу, заслуженому учителю України Олександру Захаренку.

Зважаючи на умови адаптивного карантину частина учасників взяла участь у конференції дистанційно.

Василь Мельниченко,
голова Черкаської облорганізації НСКУ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *