У Полтаві презентували історико-краєзнавче видання, присвячене церковнопарафіяльній шкільній справі Полтавської єпархії

Презентація - Церковні школи в Україні-12

7 грудня 2020 року відбулася онлайн презентація наукового видання Володимира Перерви та Ірини Петренко «Церковні школи в Україні кінця XVIII – початку ХХ ст.: забутий світ. Том ІІІ. Полтавська губернія (єпархія)».

Презентація відбувалася з ініціативи Марини Федорової, завідувачки відділу краєзнавства Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І.П. Котяревського. Захід був призначений для освітян та бібліотекарів Полтавщини.

Презентація - Церковні школи в Україні-3Дослідження здійснювалося понад сім років і увібрало в себе інформацію з  майже 3000 джерел, з-посеред яких переважають документи із Санкт-Петербурга, що пояснюється відсутністю необхідної інформації в українських архівосховищах.

Презентація - Церковні школи в Україні-2У монографії на основі кількох тисяч документальних актів з архівосховищ Санкт-Петербурга і Полтави розглядається історичний шлях церковнопарафіяльної шкільної справи Полтавської єпархії, яка на той час територіально збігалася з однойменною губернією. Дослідження адресоване педагогам, історикам-науковцям, священнослужителям, викладачам недільних шкіл і педагогічних навчальних закладів, краєзнавцям, студентам, музейним працівникам та всім, кому не байдужа історія Церкви, освіти й культури.

Автори розповіли про результати свого дослідження, про особливості роботи з документами, про значення праці в дослідженні проблем освіти в Україні.

Презентація - Церковні школи в УкраїніНа презентації виступив доктор філософських наук, проректор Полтавського обласного інституту післядипломної освіти Сергій Клепко. Він підкреслив значущість ознайомлення освітян краю з документальною, а відтак, достовірною історією шкільництва. Кандидат географічних наук, професор Леонід Булава, який у своєму виступі наголосив на великій ролі досліджень з історії шкільництва. Слово мали також місцеві краєзнавці та бібліотекарі.

У Полтаві презентацію висвітлило телебачення.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *