На Київщині за ініціативи члена НСКУ відкрили барельєф Олександру Кониському

03_(2)У неділю в Боярці (Київська область) у межах заходів національно-патріотичного фестивалю «Під покровом тризуба» було відкрито меморіальну дошку на честь українського письменника і громадського діяча Олександра Кониського.

Барельєф прикрасив стіну прохідної навчально-оздоровчого комплексу Київського військового ліцею імені Івана Богуна. І не випадково, адже саме на території закладу, де нині розташований парк, у 1899 році за рік до смерті мешкав Олександр Кониський, а його дружина прожила в цій садибі до 1915 року.

05Олександр Кониський відомий насамперед тим, що є автором слів пісні «Молитва за Україну» («Боже великий, єдиний, нам Україну храни»), перекладу «Щоденника» Тараса Шевченка та першим професійним біографом Великого Кобзаря. При житті ж він був відомим не лише як поет, перекладач і літературознавець, а й громадський і політичний діяч, правознавець, педагог і журналіст.

P_20210725_133703_vHDR_On

Пам’ятну дошку відкрили напередодні 185-ої річниці від дня народження митця. Ініціював її встановлення журналіст і краєзнавець Андрій Ковальов, втілив ідею в життя скульптор Олександр Михайлицький.

00Право відкрити дошку було надане заступнику начальника Київського військового ліцею імені Івана Богуна з морально-психологічного забезпечення, полковнику Євгенові Пікулю, голові ГО «Народний музей України» Олександрові Юркову та митрополиту Переяславському і Вишневському Олександрові (Драбинку).

Після виконання Гімну України, дошку освятили.

01«Справою життя Олександра Кониського та його дружини Марії була боротьба за українську державу. Тому його і називають першим самостійником. Зароблені від адвокатської діяльності гроші він витрачав на відкриття українських недільних шкіл при церквах, фінансував переклад і видання підручників та молитов. Був репресований царським урядом, засланий на Вологодщину, в Росію, де мало не втратив зір та змушений був лікуватися за кордоном», – розповів під час відкриття Андрій Ковальов.

02«Це той Кониський, що в 1873 році порушив питання про державну самостійність України – в Європі непорушних імперій. Той, хто написав найбільше офіційних листів до канцелярії імператора Олександра ІІІ, міністра внутрішніх справ Російської імперії та прем’єра уряду, захищаючи інтереси української нації. Чому? Бо був адвокатом, який аргументовано доводив незаконність московських порядків в Україні», – доповнив його доктор історичних наук, професор Ігор Гирич.

P_20210725_130139_vHDR_OnНа відкриття барельєфа зібралися близько сотні містян та учасників фестивалю «Під покровом тризуба». Голова Київської обласної організації НСКУ, професор Григорій Савченко, привітавши всіх присутніх з цією непересічною подією, вручив Почесні Грамоти Національної спілки P_20210725_130615_vHDR_Onкраєзнавців України всім, хто безпосередньо був причетний до увіковічнення Олександра Кониського в Боярці. Зокрема, членам спілки Андрію Ковальову та Сергію Лисенку. Також під час заходу були виконані твори Олександра Кониського, що надало події особливого піднесення.

Євген Букет,
член Правління НСКУ,
головний редактор газети
“Культура і життя”

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *