ВІДІЙШОВ У ВІЧНІСТЬ ЧЛЕН НАЦІОНАЛЬНОЇ СПІЛКИ КРАЄЗНАВЦІВ УКРАЇНИ ВІКТОР ГЕННАДІЙОВИЧ КИРКЕВИЧ

25 грудня 2022 р. відійшов у вічність український краєзнавець, дослідник історії Києва, літератор, журналіст, колекціонер, член правління Київської міської організації НСКУ Віктор Геннадійович Киркевич.

В.Киркевич

В. Г. Киркевич народився 17 серпня 1945 року в Києві. У 1970 році закінчив Івано-Франківський інститут нафти і газу. Понад 20 років працював геологом. Беручи участь у геологічних експедиціях, ознайомився з багатьма історичними та архітектурними пам’ятками України. Захоплення історією рідного краю привело його в стіни Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка, який він закінчив у 1989 році.

Віктор Киркевич ‒ автор понад 500 статей та трьох десятків книг з історії Києва і України, більшість з яких видав власним коштом, а також путівників, туристичних карт. Росіянин за національністю, він був щирим українським патріотом. Не обіймаючи жодних керівних посад, не зважаючи на обмежені фінансові можливості, протягом багатьох років успішно працював на ниві української культури та духовності: підготував 15 авторських передач на телебаченні, за його сценаріями знято десять науково-популярних фільмів.

З 1980 р. збирає книжки, листівки та інші матеріали з історії визвольного руху в Україні, зокрема, періоду 1917‒1921 років. Як досвідчений колекціонер та краєзнавець, допомагав створювати музеї; брав участь у понад 50 виставках у різних містах України, мав два десятки персональних виставок. Упродовж останніх років Віктор Киркевич намагався передати свою колекцію державі для створення у місті Києві Музею історії державотворення та незалежності України.

За плідну науково-популяризаційну та громадську діяльність був відзначений державними, відомчими та церковними нагородами: почесним званням «Заслужений діяч культури України», дипломом Державної туристичної адміністрації та Почесним знаком Державної туристичної адміністрації, Орденом Святого Володимира ІІІ ступеня, Почесною грамотою Київського міського голови.

В. Г. Киркевич брав активну участь в житті Національної спілки краєзнавців України, входив до керівних органів її столичної організації: член президії правління КМО НСКУ (2010‒2019), член правління (2019‒2022). Відзначений нагородами Спілки: званням «Почесний краєзнавець України» (2013), Премією імені Дмитра Яворницького (2015).

Національна спілка краєзнавців України з глибоким сумом зустріла цю звістку та висловлює щирі співчуття близьким, колегам, усім, хто знав і працював із Віктором Геннадійовичем!

Вічна пам’ять!

 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *