Історичні подорожі Полтавщиною продовжуються…

Полтавська обласна організація Національної спілки краєзнавців України, яку очолює д.і.н., проф., ректор Полтавського університету економіки і торгівлі Олексій Нестуля, продовжує зберігати історичну пам’ять про минуле України, популяризує результати історико-краєзнавчих досліджень, організовує історичні подорожі видатними місцями Полтавщини.

Фото 1

Упродовж листопада-грудня  2022 року секретар ПОО НСКУ, д.і.н., проф. Ірина Петренко організувала і провела зі слухачами проекту «Університет третього віку», група «Краєзнавчі студії Полтавщини», дві  подорожі славними історичними місцями Полтавщини.

26 листопад 2022 року екскурсанти відвідали с. Чорнухи  Лубенського  району. Побували у Літературно-меморіальному музеї Григорія Сковороди, прослухали чудову екскурсію, ознайомилися з цінними експонатами музею. Оглянули музейний комплекс, до якого входять старовині українські хати з домашніми речами і побутовими предметами, модель вулика для бджільництва, побачили унікальні автентичні речі. Особливе захоплення в екскурсантів викликало відвідання місцевої школи мистецтв, розташоване в приміщенні, збудованому в стилі національного модерну за проектом архітектора Опанаса Сластіона.

Насамкінець екскурсантів гостинно прийняв директор Чорнухинської публічного бібліотеки Микола Булда, який і провів екскурсію по селу та розказав його історію.

 

Фото 2

17 грудня 2022 року екскурсанти відвідали с. Сухе Полтавського району на с. Комендантівку Кременчуцького району.

В с. Сухе відвідали Літературно-меморіальний музей-садибу Олеся Гончара, де занурилися в біографію славетного українського письменника, побачили його сімейні реліквії, відкрили багато нових фактів про життя і творчість класика.

В с. Комендантівка побували в унікальній церкві-піраміді Олександра Білевича, послухали історію її створення та відродження. Сміливці спустилися до склепу, де побачили підземні ходи, які ще треба вивчати і популяризувати. Відвідали місцевий народний краєзнавчий музей, завідувачкою якого є небайдужа жінка-збирач старовини Алла Бабець, яка провела екскурсію і показала унікальні місцеві експонати.

Фото 3

Подорожі Полтавщиною були захопливими і насиченими. Група «Краєзнавчі студії Полтавщини» проекту «Університет третього віку», окрім  теоретичних занять, мала змогу на практиці поглибити свої знання з історії та культури нашої України. Зустрічі із місцевими дослідниками, членами НСКУ, дали змогу краще дізнатися про наше славне минуле, доторкнутися до джерел та на власні очі побачити процес зберігання і передачі наступним поколінням історичної пам’яті нашого народу. Історичні подорожі Полтавщиною продовжуються…

За матеріалами Полтавської обласної організації НСКУ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *