Відбулося засідання президії Національної спілки краєзнавців України (27 грудня 2022 р.)

27 грудня 2022 р. відбулося засідання Президії Національної спілки краєзнавців України на якому було обговорено ряд питань щодо роботи спілки у 2023 р. та важливі поточні питання, нагороджено активних краєзнавців.

photo_1

Голова НСКУ, член-кореспондент НАН України Олександр Реєнт доповідаючи про діяльність спілки за листопад-грудень 2022 р. відзначив значну активізацію у роботі обласних організацій НСКУ, у тому числі Донецької обласної організації, яка відновила свою роботу й не лише активно долучається до краєзнавчого руху, а й проводить наукові форуми. Водночас було зазначено, що попри складнощі які виникли із початком повномасштабної війни продовжується видавнича діяльність краєзнавців, опубліковуються матеріали роботи конференцій, які проводяться краєзнавцями, документальні збірники, тощо.

На засіданні було обговорено заходи НСКУ у 2023 р. до 90-х роковин Голодомору 1932-1933 рр. в Україні – геноциду українського народу: спільні проєкти з ГО «Український науково-дослідний та освітній центр вивчення Голодомору» та Українським державним центром національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді.

Заступниця голови НСКУ Руслана Маньковська доповіла про співпрацю з Національною історичною бібліотекою України у 2023 р. Руслана Вікторівна виокремила два напрями співпраці: 1) про втрачені нерухомі пам’ятки у російсько-українській війні 2022 р. – проєкт “Міста і села України. Втрати воєнного часу” (матеріали розміщені за посиланням на сайті бібліотеки https://nibu.kyiv.ua/msu_vtraty/); 2) про збір та публікацію спогадів учасників російсько-української війни, проєкт «Щоденники війни. Свідчення очевидців подій війни росії проти України: вебліографія» (матеріали розміщені за посиланням на сайті бібліотеки https://nibu.kyiv.ua/svidch_ochevyd/).

Під час засідання Президії НСКУ Людмилу Володимирівну Гриневич було нагороджено найвищою персональною відзнакою НСКУ – «Почесний краєзнавець України», що присвоюється за значний внесок у розвиток краєзнавчого руху, збереження національної історико-культурної спадщини та природних скарбів України.

Прес-секретар НСКУ Дмитрій Ніколайчук

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *