У Черкасах до 85-річчя Вячеслава Чорновола відбувся круглий стіл

24 грудня виповнилося б 85-років від дня народження уродженцю Черкащини (смт Єрки), відомому українському політичному і громадському діячу, дисиденту, журналісту, публіцисту, діячу руху опору проти зросійщення та національної дискримінації українського народуполітичному в’язню  СРСР, провіднику українського національно-демократичного визвольного руху кінця 80-х  – 90-х рр. XX ст., Герою України Вячеславу Максимовичу Чорноволу. Напередодні ювілею, 23 грудня 2022 р., за ініціативи Черкаського обласного краєзнавчого музею (директор Ірина Собко) та на його базі, за активної підтримки президії Черкаської обласної організації Національної спілки краєзнавців України відбувся круглий стіл на тему: “В. Чорновіл: штрихи до портрета борця за незалежність України (до 85-річчя від дня народження)”.

photo_1

У заході взяли активну участь та виступили краєзнавці Черкащини. З вітальним словом до учасників круглого столу звернувся голова Черкаської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, доктор історичних наук, професор, заслужений працівник освіти України, проректор Черкаського державного технологічного університету Валентин Лазуренко, наголосивши, що українці повинні пам’ятати творців своєї історії, повинні бути згуртованими і виховувати молоде покоління на патріотичних національних цінностях. Після слів привітань Валентин Лазуренко представив до уваги виступ на тему: «Бачення Вячеславом Чорноволом проблем міжнаціональних відносин, висловлене на конференції «Українсько-російські взаємини в суверенній Україні» у січні 1991 року». У своїй промові науковець охарактеризував визначну особистість з точки зору її потужного впливу на відродження і становлення наприкінці XX століття вільної і незалежної держави Україна.

У свою чергу, перший заступник голови Черкаської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, професор, професор Черкаського національного університету імені Б. Хмельницького, заслужений працівник культури України Василь Мельниченко у своєму виступі зупинився на питанні увічнення пам’яті про Вячеслава Чорновола як на Черкащині, так і в Україні, в цілому.

На круглому столі виступили і молоді краєзнавці Черкащини, члени історико-краєзнавчого клубу “Борисфен”, який діє при кафедрі історії та права Черкаського державного технологічного університету, студенти ІІ курсу спеціальності «Історія та археологія» освітньої програми «Історія, музеєзнавство та експертиза культурно-історичних цінностей» Владислав Фирфа і Павло Гапоненко.

фото_2

Своєю чергою, Владислав Фирфа  присвятив виступ висвітленню поглядів відомого українського політика, дисидента, колишнього лідера Народного Руху України  Вячеслава Чорновола на проблему старої радянської системи адміністративно-територіального поділу України та подальшої реформи цієї системи, продемонструвавши трансформацію поглядів Чорновола на ідею федералізації України.

Другокурсник ЧДТУ Павло Гапоненко своїм виступом ставив за мету висвітлення думок та ідей видатного дисидента, публіциста, журналіста, політичного та громадського діяча України, одного з центральних дійових осіб українського національно-визвольного руху кінця ХХ століття, Героя України Вячеслава Чорновола щодо політико-правового статусу Кримського півострова та долі його корінного населення, висловлених наприкінці 80-х – 90-х років минулого століття. Окрім цього, у своєму виступі Павло Гапоненко зауважив передумови виникнення територіальних претензій російської федерації до держави Україна.

Підбив підсумки круглого столу почесний краєзнавець України, кандидат історичних наук, заступник голови Черкаської ОДА Олександр Шамрай, який зокрема, вказав на те, що слова й настанови відомого країнотворця Вячеслава Чорновола нині актуальні, як ніколи раніше. “Сьогодні кожен із нас знає цінність свободи й незалежності”, – наголосив Олександр Григорович.

В тематичному заході взяли участь краєзнавці, науковці двох черкаських університетів (ЧДТУ і ЧНУ), музейники, бібліотекарі, люди, які особисто знали Вячеслава Чорновола (наприклад, Ольга Шарапа – директор Музею Кобзаря).

Модераторкою заходу виступила директор краєзнавчого музею Ірина Собко. До події також долучилися члени Національної спілки краєзнавців України: завідувач кафедри історії та права ЧДТУ, кандидат історичних наук, доцент  Ірина Стадник та кандидат історичних наук, доцент кафедри фізичного виховання та здоров’я людини ЧДТУ Богдан Кулинич.

Відзначаючи цьогоріч 85-річчя від дня народження Вячеслава Чорновола – ініціатора проголошення Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 року та Акту проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 року, ми ще раз дивимось з позицій сьогодення на цю визначну особистість з точки зору потужного її впливу на відродження і становлення наприкінці XX століття вільної і незалежної держави Україна, яка сьогодні у страшному двобої із російським агресором, виборює своє віковічне прагнення бути вільною і рівноправною у європейському цивілізованому демократичному культурному просторі.

Богдан КУЛИНИЧ, член Національної спілки краєзнавців України, доцент Черкаського державного технологічного університету

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *